zaterdag 19 november 2011

Meer wind op komst

Vanochtend dook het kwik in Drongen nog eventjes onder het vriespunt. Iets na 7 uur was het -0,2°C. Daarmee telt dit winterhalfjaar in Drongen nu al drie vorstdagen. Onder een stralende zon steeg het kwik in de namiddag vlotjes boven de +10°C. Heel anders was het aan de westkust. Daar bleef de mist de hele dag hangen en bleef het kwik steken bij 6°C. Wie naar Knokke of Zeebrugge trok, had meer geluk. Ook daar scheen de zon tijdens de namiddag. Mist is en blijft het moeilijkste fenomeen om in te schatten voor de weersvoorspeller...Zaterdagnamiddag: het grootste deel van Vlaanderen geniet van de zon, de westkust zit in de mist.
Ook komende nacht en ochtend kan het in Vlaanderen plaatselijk lichtjes vriezen en ook dan verschijnen er mistbanken. Waar de zon al vroeg schijnt, klimt het kwik snel tot een graad of 10. Waar de mist hardnekkig is, blijft het een paar graden kouder. We zitten morgen nog altijd onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa. Maandag trekt deze anticycloon zich terug naar het oosten en kan een weinig actief front onze omgeving bereiken. Niet dat we daar zo veel van merken. De bewolking neemt toe, maar het blijft grotendeels droog. De maxima liggen rond 12°C. Dinsdag valt er hier en daar wel wat regen. Het is grijs, maar er staat nauwelijks wind. De maxima liggen nog altijd rond een graad of 12.
Woensdag bevinden we ons in een zadelgebied, dat wil zeggen: in het niemandsland tussen twee hogedrukgebieden en twee lagedrukgebieden. Als het voldoende uitklaart, is een graadje nachtvorst mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het bewolkt en zijn de temperaturen bijgevolg positief.

Vanaf donderdag schakelen we over op een heel ander soort weer. Het Europees hogedrukgebied smelt samen met een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. De as ligt ten zuiden van ons. We komen met andere woorden in een westelijke stroming terecht. De continentale aanvoer maakt plaats voor maritieme lucht. Op de noordelijke Atlantische Oceaan en Noordzee diepen zich depressiekernen uit. Van winterweer is dan bij ons uiteraard geen sprake, maar misschien kunnen we tegen komend weekend wel uitkijken naar een eerste najaarsstorm.

Schaatsnieuws
Om te eindigen nog wat goed nieuws van het Belgische schaatsfront. Op de Wereldbeker in Tsjeljabinsk (Rusland) is Bart Swings op de 5000 meter eerste geworden in de B-groep, in een tijd van 6'25"54. Dat is een nieuw persoonlijk record en amper twee seconden boven het "Belgische" record van Bart Veldkamp. In de A-groep waren amper 6 van de 24 deelnemers sneller dan Swings. Officieus haalde hij dus een 7de plaats in Rusland. Als winnaar van de B-groep mag Swings tijdens de volgende Wereldbeker automatisch aantreden in de A-groep, gezien zijn prestatie niet meer dan terecht.
Onze tweede Belg, Ferre Spruyt, reed met 6'47"65 naar een achttiende plek in de B-groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...