vrijdag 25 november 2011

Hersftig novembereinde

Precies een jaar geleden viel Koning Winter spectaculair de Lage Landen binnen en stonden we aan de vooravond van de koudste december van de voorbije veertig jaar. Daar is dit jaar absoluut geen sprake van. De laatste dagen van november en de eerste decemberdagen krijgen we het weertype dat hoort bij deze tijd van het jaar: herfstweer.

Synoptische bespreking We zien vandaag twee hoofdrolspelers op de weerkaarten in onze omgeving. De eerste is een stevig hogedrukgebied met kern (1034 hPa) boven de Golf van Biskaje. Ter hoogte van de Noorse kust ligt een erg diepe depressie, met een kerndruk van 941 hPa, die de omgeving teistert met orkaankracht. Tussen beide systemen staat boven ons land een westelijke stroming, die zachte, maritieme lucht aanvoert. Uitstekend nieuws voor de luchtkwaliteit. Het vuile inversielaagje dat ons de voorbije weken parten speelde, wordt binnen de kortste keren weggeblazen en vervangen door zuivere zeelucht.

Het koufront dat vandaag met bewolking maar weinig of geen neerslag over ons land trok, is verbonden aan de eerder genoemde indrukwekkende stormdepressie, waar we voor de rest weinig of niets van zullen merken. Een nieuwe depressiekern die zich uitdiept ten westen van de Britse Eilanden, zal zich meer laten gelden in onze omgeving. In de loop van zaterdag spant de wind aan op nadering van een nieuw koufront. Er kan dan ook in het binnenland tijdelijk een 5 à 6 Beaufort komen te staan. Een koufront met veel wind, maar weinig regen. De droogte blijft dus nog eventjes aanhouden. Zondagavond breidt het hogedrukgebied zich tijdelijk uit naar onze omgeving en valt de wind vrij abrupt bijna volledig weg.

De dagen daarna lijkt er weinig te veranderen: depressies ten noorden van ons, hoge luchtdruk ten zuiden. Er valt nu en dan wat regen, maar geen enkel model voorziet voorlopig grote hoeveelheden. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar en het is niet uitgesloten dat er tegen volgend weekend wat winterse neerslag valt in de hoge Ardennen. Dat kan als de stroming voldoende noordwestelijk wordt en er wat koudere lucht op grote hoogte wordt aangevoerd. De ECMWF-run van deze ochtend liet een dergelijk scenario zien. In Vlaanderen hoeven we voorlopig nog geen vlokken te verwachten, zelfs geen kletsnatte.

Verwachting
Komende nacht is het licht bewolkt en droog bij minima rond 3°C. Morgen eerst lichtbewolkt, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en spant de wind aan. De maxima liggen rond 11°C. Zondag eerst veel wind en wolken en een beetje regen, later op de dag opklaringen en minder wind. 's Ochtends ligt het kwik rond 9°C, 's middags rond 13°C.
In de nacht van zondag op maandag klaart het uit en valt de wind volledig weg. Daardoor liggen de minima rond het vriespunt en vriest het vrijwel overal aan de grond. De maxima liggen maandag rond 8°C.
Vanaf dinsdag staat er opnieuw meer wind en vanaf woensdag valt er nu en dan wat regen. Van nachtvorst is opnieuw geen sprake meer. De minima liggen de rest van de week rond 5°C, de maxima rond 10°C. Vooral op donderdag en vrijdag kan er wat meer regen vallen. Ook de vijftiendaagse EPS-verwachting biedt voorlopig geen uitzicht op winterweer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...