dinsdag 6 november 2018

Vandaag uitzonderlijk zacht, herfst tijdens het weekend

Vorig jaar rond dit tijdstip was het in het noorden van Europa al stevig aan het vriezen en op 11 november reden de eerste schaatsers rond op het natuurijs van Tavelsjö, vlak bij de Zweedse stad Umeå. Daar is dit jaar geen sprake van. De komende dagen wordt in Tavelsjö zelfs geen nachtvorst verwacht. Ook elders in Europa is de winter nergens terug te vinden. In onze omgeving schakelen we wel stilaan over van nazomer op herfstweer.

De zon krijgt het vandaag soms wat moeilijk door hoge en middelhoge bewolking, maar dat kan ook fraaie plaatjes opleveren (beeld; webcam KMI Zeebrugge)


Tussen een hogedrukgebied met kern boven het zuidwesten van Rusland en een lagedrukgebied ten zuiden van Groenland, staat er vandaag in onze omgeving een strakke zuidelijke stroming. Die voert erg zachte, subtropische landlucht aan en dat merken we vandaag aan de maxima. Die stijgen moeiteloos tot 18°C, lokaal zelfs wat meer. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Morgen ontstaat er nabij de Britse Eilanden een secundaire depressiekern. Het warmfront van deze depressie bereikt morgenmiddag onze kust met wat regen en trekt verder het binnenland in. 's Avonds volgt het koufront. Het is weinig actief, maar maakt wel een eind aan het uitzonderlijk zachte weer. Achter dit front zit immers getransformeerde maritiem polaire lucht.

Donderdag profiteren we van een wig die het Russische hogedrukgebied uitbouwt naar onze regio. Vrijdag nadert een frontaal systeem, verbonden aan het Atlantische lagedrukgebied. Zoals de kaarten er nu bijliggen, trekt dit actieve systeem in de nacht van vrijdag op zaterdag over onze omgeving. Zaterdag komen we dan in een strakke westelijke stroming met onstabiele lucht terecht. Het resultaat is herfstachtig: buien, veel wind en maxima rond 12°C.

Weer aan zee

Het weer aan de kust is voorlopig weinig spectaculair. De zuidelijke wind zorgt ervoor dat er nauwelijks golven staan aan het strand. Vandaag is het er nog vrij zonnig, met ook aan zee uitzonderlijk hoge maxima voor de eerste helft van november, rond 18°C. Pas komend weekend wordt het weer er dynamisch, met mooie wolkenluchten en hogere golven aan het strand. Alle details zijn na te lezen op de website van het Kustweerbericht.

Weerverwachting voor de regio Gent


Vandaag dinsdag 6 november 2018


  • Weerbeeld: een afwisseling van zon en hoge wolkenvelden. Het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: maxima rond 19°C.
  • Wind: 8-10 knopen (3 Bft) uit ZZO tot ZO.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond en het eerste deel van de nacht is het licht bewolkt tot helder, later neemt de bewolking wat toe. 
  • Temperatuur: minima rond 9 à 10°C.
  • Wind: 10 knopen (3 Bft) uit Z tot ZZO.


Morgen woensdag 7 november


  • Weerbeeld: 's ochtends zijn er nog enkele opklaringen, maar al snel wordt het zwaarbewolkt tot betrokken. Na de middag valt er wat regen. Er wordt 1 à 2 mm verwacht in onze regio. 's Avonds laat verschijnen er opnieuw opklaringen.
  • Temperatuur: maxima rond 13°C.
  • Wind: 10-12 knopen (3 à 4 Bft) uit Z. In de nacht van morgen op donderdag ruimt de wind naar ZW.


Donderdag 8 november


  • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig tot licht bewolkt, maar we zijn wel in een iets minder zachte luchtmassa terecht gekomen. Het kwik loopt dus niet meer zo extreem op als op dinsdag.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 8 knopen (3 Bft) uit ZZW, krimpend naar ZO.

Vrijdag 9 november


  • Weerbeeld: het is meestal zonnig, met soms wel vrij veel hoge sluierbewolking. 's Avonds neemt de bewolking verder toe en in de nacht van vrijdag op zaterdag regent het. 
  • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 14°C.
  • Wind: 5 knopen (2 Bft) uit OZO, geleidelijk ruimend naar Z en toenemend tot 12 knopen (4 Bft). In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de wind verder toe tot 17 knopen (5 Bft).


Zaterdag 10 november


  • Weerbeeld: de dag begint zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Later op de dag wisselen opklaringen en buien elkaar af.
  • Temperatuur: minima rond 10°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 15 knopen (4 Bft) uit ZZW, iets afnemend tot 10 knopen (3 Bft).


Verdere vooruitzichten (zondag 11 november tot en met donderdag 15 november )

De luchtdruk stijgt boven Centraal-Europa. Actieve fronten hebben daardoor moeite om tot onze regio door te dringen, waardoor de kans op neerslag vanaf dinsdag opnieuw gevoelig afneemt. De stroming krimpt opnieuw naar het zuiden en voert zachte lucht aan. De maxima liggen vaak rond 15°C, de minima rond 7°C. De kans op nachtvorst is klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten