zondag 4 november 2018

Tweede vorstdag, maar de komende dagen gevoelig zachter

Gisteren zaterdag 3 november vroor het voor de tweede keer dit najaar in de thermometerhut in Drongen-Baarle. Het minimum kwam uit op -0,4°C. Deze ochtend strandden we nipt aan de andere kant van het vriespunt: +0,6°C in het eerste deel van de nacht. Later kwam er meer bewolking binnendrijven in het westen van Vlaanderen en liep de temperatuur iets op. Het was wat stralingskoude die we ook in centraal- en Noord-Europa terugvinden. Structureel winterweer staat er niet op de kaarten: niet op dit ogenblik en ook niet op de wat langere termijn.

Het satellietbeeld van deze ochtend. De estetisch fraaie depressiekrul zorgde de voorbije nacht helaas voor heel wat ellende op Sicilië. Het uiterste westen van ons land heeft te maken met de bewolking van een front dat voor onze kust blijft slepen.


Een lagedrukgebied hoeft niet extreem uitgediept te zijn om voor erg veel ellende en schade te zorgen. Dat hebben ze in Sicilië mogen ervaren. Rond een depressie met een relatief hoge kerndruk van 1000 hPa lag een erg actieve regen- en onweerszone gekruld die op Sicilië negen dodelijke slachtoffers eiste. Deze kern vult morgen boven Sicilië op, maar het weer blijft in die regio de komende dagen nog wisselvallig.

In onze omgeving staat vandaag een zuidelijke stroming, gegangmaakt door een hogedrukgebied met kern (1030 hPa) boven Kaliningrad (de Russische exclave ten zuiden van de Baltische Staten) en een klassiek Atlantisch lagedrukgebied ten zuiden van IJsland. Vlak voor onze kust ligt een zwak front vrijwel ter plaatse te trappelen. Het zorgt in het uiterste westen van onze regio voor wat meer bewolking. Dat blijft zo voor de rest van de dag.

Op grotere hoogte is de luchtmassa erg zacht: vandaag rond 9°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoog). Morgen wordt die luchtmassa nog wat warmer, tot 12°C op 850 hPa. Dat betekent dat we op normale waarnemingshoogte bij zonnig weer dicht tegen de 20°C zouden uitkomen, maar de bewolking steekt daar een stokje voor. Ook dinsdag is de temperatuur op grotere hoogte nog erg hoog en schijnt de zon meer dan op maandag, waardoor de maxima wat hoger uitkomen. Vanaf woensdag zet de tempetaruur op 850 hPa weer een stap terug.

De pluimverwachting voor de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) voor de omgeving van Gent.


Vanaf woensdag wordt immers de hoge luchtdruk boven Europa wat verder naar het oosten weggeduwd en ruimt de stroming bij ons van het zuiden naar het zuidwesten. Dat gaat gepaard met de passage van een occlusiefront. Deze zuidwestelijke stroming zou vervolgens minstens enkele dagen blijven aanhouden en later mogelijk zelfs overgaan in een klassieke westcirculatie, die garant staat voor zacht en wisselvallig weer met soms veel wind.

Voor de verwachting van het weer aan zee verwijs ik naar de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent en Axel:

(Omdat het zweefvliegseizoen er op zit, laat ik de verwachting van de zichtbaarheid vanaf nu achterwege tot het begin van het nieuwe vliegseizoen, tenzij uiteraad in het geval van mist. Als u ze toch zou missen: geef mij een seintje via het contactformulier)

Vandaag zondag 4 november 2018


  • Weerbeeld: de zon probeert de hele dag door de hoge en middelhoge bewolking heen te schijnen.
  • Temperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: 4-6 knopen (2 Bft) uit ZZO, krimpend naar O.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. In het tweede deel van de nacht groeit boven het noorden van Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen een veld met lage bewolking en mogelijk ook mist. 
  • Temperatuur: minima rond 2°C op het platteland (lokaal vorst aan de grond) en rond 6°C in het stadscentrum. Als de bewolking tegen de ochtend toeneemt, loopt ook het kwik weer wat op.
  • Wind: 4-6 knopen (2 Bft) uit O.


Morgen maandag 5 november


  • Weerbeeld: voor de middag hangt er vooral in het noorden van onze regio lage bewolking, het zuiden krijgt zonnige perioden. Na de middag is het overal wisselend bewolkt. Er is een kleine kans op een beetje motregen, maar veel stelt het niet voor.
  • Temperatuur: maxima rond 14°C ten zuiden van Gent en rond 11°C langs de Nederlandse grens en in Zeeuws-Vlaanderen.
  • Wind: 4-6 knopen (2 Bft) uit OZO.


Dinsdag 6 november


  • Weerbeeld: het is zonnig met enkele hoge sluierwolken.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 18°C.
  • Wind: 7-8 knopen (3 Bft) uit ZZO.

Woensdag 7 november


  • Weerbeeld: 's ochtends zijn er nog enkele opklaringen, maar daarna krijgen we tijdelijk zwaarbewolkt weer met wat lichte regen. 's Avonds wordt het opnieuw droog.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 8-12 knopen (3 à 4 Bft) uit Z.


Donderdag 8 november


  • Weerbeeld: zonnig of licht bewolkt, droog.
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 8-10 knopen (3 Bft) uit ZW, krimpend naar ZZO.


Verdere vooruitzichten (vrijdag 9 november tot en met dinsdag 13 november )

We lijken de meeste kans te maken op een zuidwestelijke en later westelijke stroming (zie inleiding). Het is wisselvallig en soms winderig. De maxima liggen meestal tussen 12 en 14°C, de minima tussen 6 en 9°C.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten