zaterdag 24 november 2018

De westcirculatie draait zich warm

Het ziet er naar uit dat het geblokkeerde weerpatroon, dat met enkele korte onderbrekingen nu al maandenlang standhoudt, vanaf woensdag voor een langere periode wordt onderbroken. Er komt een sterke westcirculatie op gang en die staat garant voor de geregelde passage van regenzones en de aanvoer van zachte zeelucht. Wintweer wordt daarbij ver weg geblazen.

De weerkaart van deze middag: een hogedrukgebied boven IJdland en een depressie ten zuiden van de Britse Eilanden zorgen voor een oostelijke stroming, maar er is weinig kou voorhanden.


Vandaag zien we op de weerkaart een mooie "winterse" drukverdeling: een hogedrukgebied (1030 hPa) boven IJsland en een lagedrukkern boven de ingang van het Kanaal. Dat zorgt bij ons voor een oostenwind. Helaas (voor de winterliefhebber dan toch) is het nog vrij vroeg in dit nieuwe winterhalfjaar én kenden we niet meteen een koude voorgeschiedenis. Het resultaat van deze drukverdeling is dus grijs weer bij maxima rond 5 à 6°C.

In de Hoge Venen was het vandaag nét koud genoeg voor een beetje sneeuwval.


Ook morgen ligt het hogedrukgebied nog boven IJsland, maar begint het stilaan weg te zakken richting het zuiden van Scandinavië. We krijgen te maken met een nieuwe lagedrukkern, deze keer boven Bretagne. Een occlusie van dit lagedrukgebied blijft zich morgen de hele dag in onze omgeving ophouden, maar is niet al te actief. Op grotere hoogte sijpelt wat koudere lucht binnen.

Maandag verandert er weinig. Er blijft bij ons een oostelijke stroming staan. Het is vrij koud voor de tijd van het jaar, maar het vriest niet. Er hangt wel nog altijd veel bewolking en nu en dan valt er wat regen.

Dinsdag zien we een eerste grote verandering. Het noordelijke hogedrukgebied verzwakt én trekt weg naar het zuidoosten. We komen tijdelijk in een zadelgebied terecht. Woensdag draait de wind bij ons naar het zuiden, op de oostelijke flank van een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied. In de namiddag of 's avonds bereikt het warmfront van deze depressie onze regio.

Donderdag bevinden we ons in de warme sector en kan het kwik oplopen tot dicht tegen 15°C.

Daarna zijn we vertrokken voor een periode met een strakke westcirculatie. Tussen de Britse Eilanden en Groenland is de luchtdruk laag, boven de Azoren en het zuiden van Europa hoog. Het is in onze omgeving dan een komen en gaan van frontale systemen, afgewisseld met mobiele wiggen. Of er daarbij veel neerslag gaat vallen, is nog niet duidelijk. Mogelijk houdt de zuidelijke hogedruk de actiefste delen van de fronten ten noorden van onze omgeving. Winterweer maakt voorlopig in elk geval weinig kans.

Natuurijs in Scandinavië


Zoals aangekondigd, wordt er momenteel in delen van Scandinavië geschaatst op prachtig zwart natuurijs. Mooie beelden vind je onder meer op het twitteraccount van Natuurijs Zweden en op de facebookpagina van Schaatsen Luleå. Vooral in het midden en noorden van Zweden wordt er geschaatst. Daar blijft het ook de komende 10 dagen nog stevig vriezen.
In het zuiden van Zweden (Linköping en omgeving) zijn de omstandigheden en vooruitzichten minder gunstig. Daar vriest het momenteel meestal licht, maar vanaf woensdag, maar vanaf donderdag wordt het ook daar zachter met positieve temperaturen.
In het uiterste zuiden (Lund en omgeving) vriest het zelfs nu niet of nauwelijks en daar is van schaatsen dan ook geen sprake.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag zaterdag 24 november 2018


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat regen.
  • Temperatuur: maxima rond 6°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de oostelijke sector.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: nog altijd zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat regen. Het tweede deel van de nacht blijft het droog. Er is kans op nevel en mist.
  • Temperatuur: minima rond 3°C.
  • Wind: 2 Bft uit ONO.


Morgen zondag 25 november


  • Weerbeeld: een erg grijze dag, met nevel, mist en lage wolken. Nu en dan valt er ook wat lichte regen of motregen. 
  • Temperatuur: maxima rond 6°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ONO tot NO.


Maandag 26 november


  • Weerbeeld: er verandert erg weinig aan het weerbeeld. Het is grijs en er valt nu dan regen.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: eerst 3 en later 2 Bft uit ONO.

Dinsdag 27 november


  • Weerbeeld: het is de hele dag droog en nu en dan schijnt de zon vantussen de wolken.
  • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ONO, ruimend naar ZO.


Woensdag 28 november


  • Weerbeeld: mogelijk zijn er 's ochtends nog enkele opklaringen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en begint het te regenen. De maxima halen weer dubbele cijfers.
  • Temperatuur: minima rond 1°C (nog onzeker, want afhankelijk van het binnenkomen van de bewolking), maxima rond 10°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit Z, ruimend naar ZW.


Verdere vooruitzichten (maandag 26 november tot en met vrijdag 30 november )

Zie inleiding. We schakelen over op een westciruclatie met een komen en gaan van frontale systemen en mobiele wiggen. Het is zacht, met maxima meestal tussen 10 en 13°C. De minima liggen (soms ruim) boven het vriespunt. Er staat vaak veel wind. Vrij normaal herfstweer, kortom.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten