vrijdag 30 november 2018

Herfst draait op volle toeren

De herfst draait de komende dagen op volle toeren, met vrij veel wind en geregeld regen. Van over de Atlantische Oceaan wordt ook zachte lucht aangevoerd. Die zachte lucht verovert de komende dagen ook zowat heel Scandinavië, maar na het weekend wordt het daar opnieuw beduidend kouder. Mogelijk wordt de straalstroom tegen volgend weekend wat meer naar het zuiden geduwd, waardoor ook bij ons wat guurder weer mogelijk is.

Kustconvergentie zorgde de voorbije uren aan zee voor buien en spectaculaire wolkenluchten. 


Het was een tijd geleden, maar op de analysekaart van deze ochtend staat ze weer prominent te pronken: de westcirculatie. Een diepe Atlantische depressie met kern (955 hPa) ten noorden van Schotland, zorgt bij ons vandaag voor een zuidwestelijke stroming. Door kustconvergentie vallen aan zee enkele buien, in het binnenland blijft het eerst grotendeels droog, in de namiddag zorgt een ruimende wind ervoor dat ze ook verder het land op trekken.

De analysekaart van de voorbije nacht. (Bron: UK MetOffice)


Het tweede deel van de nacht en morgenochtend profiteren we eventjes van een mobiele wig, maar vanuit het zuidwesten nadert een frontaal systeem, verbonden aan een secundaire depressiekern ten zuidwesten van Ierland. Het occluderende front bereikt ons in de loop van de namiddag met vrij veel regen. Na een tijdelijk drogere periode volgt in de nacht van zaterdag op zondag al de ingedraaide occlusie, die versmolten is met het frontale systeem van een nieuwe depressiekern (985 hPa) boven Ierland.

Zondagmiddag bevinden we ons in een strak windveld, maar wel tussen twee neerslagzones in. Dat betekent dat het zondag vooral na de middag tijdelijk droger wordt. Lang duurt dat niet, want nadien volgen alweer enkele regenzones. Maandagavond ruimt de wind tijdelijk naar het noordwesten en wordt iets minder zachte lucht aangevoerd.

Dinsdag trekt een mobiel hogedrukgebied van west naar oost over onze regio en krijgen we een korte droge adempauze, alhoewel nog niet alle berekeningen op dezelfde lijn zitten.

Winter in Scandinavië


De strakke zuidwestelijke stroming jaagt de winter vandaag weg uit zowat heel Scandinavië. De temperatuurgrafiek van Torpshammar (midden-Zweden) laat weinig aan de verbeelding over. Begin deze week was het er nog erg koud, met minima rond -19°C en middagtemperaturen rond -10°C, maar eergisteravond begon het kwik aan een steile klim en sinds gisterochtend vriest het er niet meer.

De waarnemingen van de temperatuur in Torpshammar, midden-Zweden.


Dit zachtere weer in midden-Zweden houdt nog aan tot morgen. Vanaf zondag volgen daar een paar dagen met kwakkelweer. Maandag zorgt een depressie boven de Zuid-Noorse kust dan voor een pak sneeuw boven het midden van Zweden, bij een temperatuur rond het vriespunt. De depressie trekt verder naar Finland, waardoor daarna in grote delen van Scandinavië de diepvries opnieuw open gaat. Vanaf het tweede deel van volgende week vriest het dag en nacht weer stevig in midden- en noord-Zweden.

Meer naar het zuiden, pakweg de omgeving van Linköping, zien we grofweg eenzelfde evolutie. Ook daar vriest het nu niet meer. De depressie zorgt er maandag en dinsdag wel voor regen, en niet voor sneeuw. Voor de ijskwaliteit is dat eerder een voor- dan een nadeel. Vanaf woensdag 5 december lijkt ook daar koudere lucht binnen te vallen, met in die regio 's nachts meest lichte tot matige vorst en overdag maxima rond of iets boven het vriespunt.

Het uiterste zuiden van Zweden (Malmö, Lund) blijft de komende tien dagen, op wat lichte nachtvorst vanaf woensdag na, grotendeels vorstvrij.

Kort samengevat: de komende tien dagen geen schaatsmogelijkheden in het zuiden van Zweden, in midden-Zweden herpakt de winter zich vanaf woensdag. Het blijft dan wel de vraag in welke mate de sneeuw - in combinatie met licht positieve temperaturen - de ijskwaliteit daar zal hebben aangetast. In het uiterste noorden van Zweden is het koud, maar zijn de dagen nu te kort om tochten te kunnen maken op natuurijs.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag vrijdag 30 november 2018


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt. Meestal is het droog, maar vooral in de namiddag kan er ook in de regio van Gent een bui vallen. 
  • Temperatuur: maxima rond 11°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW, ruimend naar ZW.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: eerst licht bewolkt. Later op de nacht neemt vooral de bewolking toe, maar het blijft nog droog.
  • Temperatuur: minima rond 5°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZW, krimpend naar ZZW.


Morgen zaterdag 1 december


  • Weerbeeld: 's ochtends is er nog een korte opklaring mogelijk, maar al snel wordt het betrokken en begint het te regenen. 's Avonds laat wordt het tijdelijk wat droger, maar in de loop van de nacht valt er opnieuw regen.
  • Temperatuur: middagtemperatuur rond 9°C. In de loop van de nacht van morgen op zondag loopt het kwik verder op.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit Z tot ZZW met rukwinden tot 60 km/u.


Zondag 2 december


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Zoals de kaarten er nu bijliggen, zou het vooral na de middag tijdelijk wat droger zijn. Het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 14 à 15°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW met voor de middag nog rukwinden tot 60 km/u.

Maandag 3 december


  • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld. Het is zwaarbewolkt tot betrokken met peroioden van regen en nu en dan een opklaring. Wisselvallig en zacht herfstweer dus, met weinig dagelijkse gang in de temperatuur.
  • Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW, ruimend naar WNW.


Dinsdag 4 december


  • Weerbeeld: mogelijk wordt dit de beste dag van de week. De meeste berekeningen houden het droog en de zon breekt nu en dan door de wolken. Het wordt iets minder zacht.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit veranderlijke richting.


Verdere vooruitzichten (woensdag 5 december tot en met zondag 9 december)

De straalstroom wordt wat meer naar het zuiden geduwd, waardoor de stroming overwegend westelijk tot noordwestelijk wordt. De operationele berekening van ECMWF toonde deze ochtend een voorzichtige opbouw van hoge luchtdruk nabij IJsland. Dat zou op termijn kouder weer kunnen opleveren, maar deze berekening krijgt voorlopig weing steun in het ensemble. We maken de meeste kans op een wisselvallig weertype, met maxima eerst nog rond 11 en later rond 8°C. De spreiding in de berekende minima is groot (vooral afhankelijk van bewolking en wind), maar de kans op vorst tijdens de nachten is voorlopig klein.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten