vrijdag 9 november 2018

Een vleugje herfst tijdens het weekend

Na de nazomer van de voorbije weken, krijgen we komend weekend te maken met een vleugje herfst. De wind steekt een tandje bij en het regent geregeld. Het blijft wel vrij zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf dinsdag wordt het opnieuw droog. 


Een hogedrukgebied met kern boven Oekraïne en een uitgestrekt lagedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan zijn de twee druksystemen die het weer in onze omgeving vandaag en de komende dagen bepalen. Tussen beide complexen staat in onze omgeving vandaag een zuidelijke stroming die continentale, subtropische lucht aanvoert.

Rond het uitgestrekte lagedrukgebied draaien tal van frontale systemen. Een eerste koufront bereikt vanavond onze kust, morgenmiddag volgt een occlusie. De hele tijd liggen de isobaren dicht bij elkaar, waardoor er tamelijk wat wind staat. In de nacht van morgen op zondag volgt nog een occlusie, zondagnamiddag een buienlijn. We mogen dus gerust spreken van een wisselvallig weertype komend weekend.

De wind blijft de hele tijd vanuit de zuidelijke sector waaien, maar voert niet langer subtropische lucht aan. De luchtmassa is oorspronkelijk afkomstig van polaire breedtes , maakt een ommetje richting Golf van Biskaje en komt dan naar ons toe. We spreken dan van getransformeerde polaire lucht: door het ommetje over het warmere zeewater gaan de scherpste kantjes er van af.

Maandag blijft een front een tijd over onze omgeving slepen, op dinsdagochtend zou dan nog een laatste buienlijn volgen, waarna zich een hogedrukwig opbouwt en we opnieuw overschakelen op droog weer. Na dinsdag ziet het er naar uit dat er tijdelijk opnieuw subtropispche luchtmassa's afkomstig uit Noord-Afrika tot onze regio doordringen. Mogelijk wordt het daarna wat kouder (zie langetermijnverwachting).

De verwachtingskaart voor donderdag: als die uitkomt, dan stroomt er opnieuw subtropische lucht vanuit Noord-Afrika naar onze omgeving. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)



Kustweer

Voor het weer aan zee verwijs ik graag door naar de website van het Kustweerbericht.

Winter- en schaatsweer

De zachte lucht die ons overspoelt, dringt ook door tot Scandinavië. Deze ochtend vroor het vrijwel nergens in Zweden. Alleen op de hogere toppen van de bergen van Jämtland en Lapland lag het kwik vanochtend onder het vriespunt. De komende week blijft het in het zuiden en midden van Scandinavië vrijwel dag en nacht boven nul. In Lapland schommelt het kwik rond of iets boven het vriespunt. Vanaf woensdag wordt het daar wat kouder, maar al met al blijven de schaatsmogelijkheden in Zweden de komende 10 dagen erg beperkt voor deze tijd van het jaar.

De waarnemingen in Scandinavië deze ochtend: vrijwel nergens vroor het, op de bergregio's van Jämtland en Lapland na.


Weerbericht voor Gent


Vandaag vrijdag 9 november 2018


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog.
  • Temperatuur: maxima rond 14°C.
  • Wind: 6-10 knopen (3 Bft) uit ZZO.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond krijgen we brede opklaringen. Daarna komt er eerst hoge sluierbewolking binnendrijven. Rond of kort na middernacht is het volledig betrokken en het tweede deel van de nacht valt er regen.
  • Temperatuur: minima rond 11°C.
  • Wind: 12 knopen (4 Bft) uit ZZO, ruimend naar Z en toenemend tot 16 knopen (5 Bft). Rukwinden tot 55 km/u. Na de middag zijn de windstoten minder fel.


Morgen zaterdag 10 november


  • Weerbeeld: eerst is het betrokken met regen. In de namiddag wisselen brede opklaringen en enkele buien elkaar af. 
  • Temperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: 's ochtends 16 knopen (5 Bft) uit ZZW, geleidelijk afnemend tot 10 knopen (3 Bft) tegen de avond. Eerst nog rukwinden tot 55 km/u


Zondag 11 november


  • Weerbeeld: een erg wisselvallige dag. Nu en dan is er wat zon, maar de nadruk ligt toch op de bewolking met soms felle regen. Vooral boven zee onweert het, maar ook in onze regio is een donderklap mogelijk.
  • Temperatuur: minima rond 10°C, maxima rond 14°C.
  • Wind: 10-12 knopen (3 à 4 Bft) uit ZZW, afnemend tot 8 knopen (3 Bft).

Maandag 12 november


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: meestal zwak uit veranderlijke richting.


Dinsdag 13 november


  • Weerbeeld: eerst kan er nog een bui vallen, maar later wordt het zonnig.
  • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 12-14 knopen (4 Bft) uit WZW, krimpend naar ZW en afnemend tot 8 knopen (3 Bft).


Verdere vooruitzichten (woensdag 14 november tot en met zondag 18 november )

We komen onder de invloed van een hogedrukgebied. Waarschijnlijk verplaatst de kern zich van onze regio naar Scandinavië. De kans op een droog weertype is daarmee erg groot. De temperatuur gaat wat naar beneden. Het gemiddelde van de berekeningen voor de maxima daalt van 15°C op donderdag naar 8°C op zondag. Dat van de minima van 6°C op donderdag naar 2°C op zondag. Mogelijk krijgen we te maken met een inversielaag, waardoor vooral de maxima nog wat lager kunnen uitvallen, maar dat is op dit ogenblik nog erg moeilijk in te schatten. De kans op nachtvorst in thermometerhut en grondvorst wordt in elk geval wat groter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten