woensdag 21 november 2018

Onzekerheid troef op lange termijn

De combinatie van een luwende wind en brede opklaringen, zorgde voor de koudste ochtend van dit najaar tot nu toe in het westen van Vlaanderen. In mijn weerstation in Drongen-Baarle daalde de temperatuur tot -1,9°C. Het was de derde vorstdag van dit nieuwe winterhalfjaar en er zijn er nog wel enkele in het verschiet. Op de wat langere termijn blijft de verwachting bijzonder onzeker.

Licht winters is het ook in de Hoge Venen: een gebroken sneeuwdek bij een temperatuur rond het vriespunt. (webcam KMI Mont Rigi).


Er ligt momenteel een stevig hogedrukgebied (1035 hPa) met kern boven Scandinavië en IJsland. Vaak zorgt dat bij ons voor koud winterweer, maar omdat het hogedrukgebied ook een uitloper heeft ontwikkeld richting Zwarte Zee. is de weg afgesneden voor de écht koude luchtmassa's, zeker op grotere hoogte. Een ondiep lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje pompt de komende dagen zelfs nog wat zachtere lucht naar onze regio.

Tot en met vrijdag komt er in deze situatie weinig verandering. Omdat er beduidend minder wind staat dan in het begin van deze week gaat het kwik tijdens brede opklaringen 's nachts en 's ochtends gemakkelijker onderuit. Tijdens goed getimede opklaringen is wat lichte stralingsvorst zeker mogelijk. Dat kan, zoals deze ochtend, een erg plaatselijke fenomeen zijn. Waar het zwaarbewolkt is, blijft het kwik positief.

Zaterdag en zondag zien we in onze omgeving een kluwen van ondiepe depressiekernen, waarrond telkens enkele frontale systemen of buienlijnen draaien. Het zorgt voor bij ons voor veel bewolking en perioden van regen. De kans op lichte vorst tijdens de nachten is dan tijdelijk kleiner. Op grotere hoogte blijft de stroming oostelijk, omdat de blokkade nabij IJsland blijft standhouden.

Maandag zien we een klassieke wintersetting op de weerkaarten, met nog altijd een hogedrukgebied nabij IJsland en een depressiekern nabij de Golf van Genua. Daardoor zet er zich opnieuw wat koudere lucht in beweging richting West-Europa.

Het vervolg is bijzonder onzeker. De operationele berekening van ECMWF laat begin volgende week de hogedrukkern wegzakken naar het zuiden, via onze omgeving. Volgens diezelfde berekening zouden we op het einde van de tiendaagse periode zelfs terechtkomen in een klassieke westcirculatie met erg zacht weer. Er zijn ook  varianten in het eps die het hogedrukgebied wel laten standhouden ten noorden van onze omgeving, met koud winterweer tot gevolg. Dat zien we ook terug in de pluimverwachting (zie illustratie onderaan dit bericht). De spreiding is vanaf donderdag 29 november erg groot. Er valt dus nog weinig zinnigs te vertellen over deze periode.

Winter in Scandinavië


Tot nu toe was het niet veel soeps qua winterweer in Noorwegen en Zweden, maar daar komt nu stilaan toch verandering in. De hoge luchtdruk boven Scandinavië leverde daar de voorbije dagen goede uitstralingscondities op, waardoor het er vrij stevig is gaan vriezen. In Torpshammar in midden-Zweden vriest het sinds 18 november vrijwel dag en nacht, met minima rond -9°C.

Het temperatuusverloop van de voorbije dagen in Torpshammar, het geografische middelpunt van Zweden.


De vorst blijft er aanhouden, met weinig of geen sneeuw. Daardoor zal er de komende dagen in midden-Zweden op een aantal kleinere meren ongetwijfeld geschaatst kunnen worden op mooi zwart ijs.
In het zuiden van Zweden vriest het nog niet voldoende. In de omgeving van Linköping vriest het 's nachts licht (-1 à -4°C), met overdag maxima rond of iets boven het vriespunt.
De komende dagen wordt het in het noorden en midden van Scandinavië nog een stuk kouder, omdat daar arctische lucht binnenvalt, met uitgebreide schaatsmogelijkheden tot gevolg. In het zuiden blijft het eerder kwakkelen, van schaatsen is daar voorlopig nog geen sprake.

Weerbericht voor Gent en Axel


Vandaag woensdag 21 november 2018


  • Weerbeeld: vaak zonnig met soms wat meer wolkenvelden. Het blijft droog. 
  • Temperatuur: maxima rond 6°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit veranderlijke richting, met een voorkeur voor de oostelijke sector.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. Tegen de ochtend vorming van mist en lage bewolking
  • Temperatuur: minima rond -2°C met op het platteland en rond +2°C in het stadscentrum. Van zodra de lage bewolking binnendrijft, loopt het kwik wat op.
  • Wind: 2 Bft uit ONO.


Morgen donderdag 22 november


  • Weerbeeld: de dag begint waarschijnlijk grijs (mist en lage bewolking blijven een moeilijke factor om in te schatten...), maar geleidelijk krijgen we ook zonnige perioden.
  • Temperatuur: maxima rond 5 à 6°C.
  • Wind: 2 Bft uit O. 's Avonds neemt de wind af tot 1 Bft.


Vrijdag 23 november


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt met een kleine kans op een beetje neerslag. Na een frisse ochtend wordt het overdag gevoelig zachter.
  • Temperatuur: minima rond -2°C op het platteland en rond +2°C in het stadscentrum, maxima rond 9°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit OZO.

Zaterdag 24 november


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Er wordt - voorlopig - ongeveer 5 mm neerslag verwacht. Door de bewolking koelt het 's ochtends en 's nachts niet meer zo sterk af, maar overdag is het weer wat kouder dan op vrijdag.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 5°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit O.


Zondag 25 november


  • Weerbeeld: het is nog altijd zwaarbewolkt tot betrokken, maar er wordt minder neerslag verwacht dan op zaterdag (amper 0,5 mm verspreid over de hele dag). Er is weinig "dagelijkse gang" in de temperatuur, met andere woorden: het verschil tussen de minima en maxima is erg klein.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 4°C.
  • Wind: 3 Bft uit NNO.


Verdere vooruitzichten (maandag 26 november tot en met vrijdag 30 november )

Onzeker (zie inleiding). Zowel een overgang naar een beduidend zachtere westcirculatie als het aanhouden van het koudere weertype horen tot de mogelijkheid. Er is 50 procent kans op lichte vorst tijdens de nacht, het gemiddelde voor de maxima ligt rond +3°C. De uitersten voor de berekende maximumtemperatuur in het eps liggen voor de regio Gent tussen -3°C en +15°C. Een bandbreedte van maar liefst 18°C. Ik waag mij dus niet aan een concrete verwachting voor deze periode.

Ter illustratie van de grote onzekerheid: de temperatuurpluim voor De Bilt (Nl). Vanaf komende dinsdag kan het echt alle kanten uit. (Bron: knmi.nl)














Geen opmerkingen:

Een reactie posten