maandag 12 november 2018

Droog en gevoelig kouder weer op komst

Na een regenachtige maandag zorgt een opbouwend hogedrukgebied boven Europa vanaf morgen opnieuw voor erg droog weer. Eerst is de aangevoerde luchtmassa nog erg zacht, maar geleidelijk krimpt de wind van het zuiden naar het oosten tot noordoosten en komen we in gevoelig koudere landlucht terecht. De kans op nachtvorst neemt vanaf het weekend gevoelig toe en ook overdag moet het kwik flink inleveren.

Het Europese weermodel berekent tegen zaterdag een schoolvoorbeeld van een Scandinavisch hogedrukgebied, waardoor de wind bij ons naar het oosten krimpt. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Eigenlijk zien we een telkens weer een herhaling van het patroon dat ons een droge en warme zomer en herfst opleverde. Steeds opnieuw opduikende hogedrukblokkades zorgen voor een stroming van continentale lucht. In de zomer en het eerste deel van de herfst is die landlucht warm, maar zo rond deze tijd van het jaar komt daarin een kentering en wordt de landlucht koud in plaats van warm. Dat zullen we komend weekend voor het eerst gaan merken. Of dat de aanzet is van een koude winter, zal nog moeten blijken. Als de blokkades de komende maanden maar blijven terugkeren, is dat zeker mogelijk, maar daar is voorlopig nog weinig zinvols over te vertellen. Een plotse ommekeer naar een langdurig zonale stroming met zacht en wisselvallig weer is evengoed mogelijk.

Vandaag trekt een golftop op een slepend front van zuid naar noord over ons land. Dat zorgt voor betrokken weer met regen. De storing schuift langzaam door naar het oosten. Vannacht en morgen komen we tijdelijk in onstabiele lucht terecht. Boven zee ontstaan vannacht buien, die tegen de ochtend de kust op drijven, maar die uitsterven als ze boven de provincie Oost-Vlaanderen terecht komen. Mogelijk vallen er in onze regio morgen voor de middag nog enkele druppels, maar veel zal het niet meer voorstellen.

Morgen zien we de luchtdruk stijgen boven de Alpen en het zuiden van Duitsland. Deze hoge luchtdruk breidt zich verder uit naar het westen en houdt actieve regenzones ver uit onze buurt. Woensdag ligt de kern boven Tsjechië, waardoor er in onze omgeving een zuidelijke stroming staat. Die voert een zachte luchtmassa aan, afkomstig van de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Donderdag komt er in deze situatie weinig verandering. De Europese hogedrukcel versmelt met het Russische hogedrukgebied, maar dat heeft weinig gevolgen voor het weerbeeld bij ons.

Vrijdag breidt het Europese hogedrukgebied zich uit naar het zuiden van Scandinavië. Daardoor krimpt de wind bij ons van de zuidelijke naar de oostelijke sector. Op grotere hoogte blijft de luchtmassa nog erg zacht. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoog) is het dan boven ons hoofd +12°C, maar in de winter zegt dat bij hogedrukweer niet zo veel meer. Laag bij de grond ontstaat dan vaak door de nachtelijke afkoeling een koudere inversielaag, die door de zwakke zon overdag niet zomaar meer wordt opgeruimd.

De windrichting de komende 14 dagen volgens het Europese weermodel.


Als de weermodellen het bij het rechte eind hebben, is dan tegen komend weekend een klassiek en stevig Scandinavisch hogedrukgebied ontstaan, met een kerndruk boven Zweden en Noorwegen van ruim 1045 hPa. In het putje van de winter zou dat garant staan voor stevig vriesweer, nu mogen we ons allicht verwachten aan lichte vorst tijdens de nachten en maxima rond een graad of 5. Veel zal afhangen van details in de grenslaag, zoals de vorming van mist en lage bewolking.

Winterse neerslag hoeven we voorlopig niet te verwachten. Op grondniveau koelt het flink af, maar op grotere hoogte blijft het kwik positief. De hogedrukkern houdt trouwens neerslagzones ver uit de buurt en de luchtmassa is te stabiel voor de vorming van buien.

Weer aan zee


Een uitgebreide bespreking van het weer aan zee staat op de website van het Kustweerbericht.

Winter in Europa


Het overgrote deel van Europa was deze ochtend nog wintervrij. Ook in Scandinavië en Finland vroor het vrijwel nergens. Ochtendlijke vrieskou was er alleen in Rusland. Daar blijft het trouwens ten oosten van Moskou ook overdag vriezen. Morgen verandert er weinig aan deze situatie, alleen in de Noorse en Zweedse bergregio's komt dan wat meer vorst voor dan vandaag. Woensdag wordt het ook wat kouder in Zweeds en Fins Lapland.
De opbouw van het Scandinavisch hogedrukgebied zorgt er tijdens het weekend voor dat het vooral in het zuidoosten van Europa kouder wordt. In Scandinavië zelf wordt het rustig weer, met een temperatuur die rond het vriespunt schommelt. Vooral in de valleien kan het, door een inversie, kouder zijn. Sneeuw van betekenis wordt er in die regio omwille van het hogedrukregime uiteraard niet verwacht. Typisch voor dit soort drukverdeling is trouwens dat het in het zuiden van Scandinavië dan vaak kouder is dan in het hoge noorden, waar mildere zeelucht binnendrijft.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag maandag 12 november 2018


  • Weerbeeld: betrokken met perioden van regen. In de loop van de namiddag wordt het droog, maar er blijft wel veel bewolking hangen.
  • Temperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: eerst 2 en later 7 knopen (2 Bft, later 3 Bft) uit ZZO, ruimend naar ZZW.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: er verschijnen opklaringen en het is overwegend droog. 
  • Temperatuur: minima rond 9°C.
  • Wind: 8-12 knopen (3 à 4 Bft) uit ZZW.


Morgen dinsdag 13 november


  • Weerbeeld: voor de middag is het wisselend bewolkt met mogelijk nog wat regen uit restanten van Noordzeebuien. Na de middag blijft het overal droog en is het meestal zonnig.
  • Temperatuur: maxima rond 13°C.
  • Wind: 8-12 knopen (3 à 4 Bft) uit ZW, 's avonds afnemend tot 5 knopen (2 Bft).


Woensdag 14 november


  • Weerbeeld: 's ochtends is het nevelig, met op het platteland lokaal ook wat grondmistbanken. Overdag schijnt de zon doorheen hoge sluierwolken.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 3-5 knopen (2 Bft) uit Z.

Donderdag 15 november


  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg wat nevel of een lokale mistbank, maar daarna is het de hele dag zonnig. 
  • Temperatuur: minima rond 3°C op het platteland en rond 6°C in het stadscentrum. Op het platteland lokaal vorst aan de grond. Maxima rond 14°C.
  • Wind: 2-4 knopen (1 à 2 Bft) uit ZZO, krimpend naar ZO.


Vrijdag 16 november


  • Weerbeeld: onzeker. De weermodellen twijfelen tussen zonnig weer of hardnekkige mist en lage bewolking. Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten welk secenario het meest waarschijnlijk is.
  • Temperatuur: nog onzeker. Bij veel bewolking zit er nauwelijks beweging in de temperatuur, met minima rond 6°C en maxima rond 8°C. Bij helder weer liggen de minima rond 3°C en de maxima rond 11°C.
  • Wind: 2-4 knopen (1 à 2 Bft) uit ZO, krimpend naar ONO.


Verdere vooruitzichten (zaterdag 17 november tot en met woensdag 21 november )

Het ziet er naar uit dat het hogedrukgebied ten noorden van ons nog een tijd stand weet te houden. De kern ligt eerst boven het zuiden van Scandinavië, later zou ze mogelijk wat meer opschuiven naar het westen en op de oceaan tussen Noorwegen, Schotland en IJsland komen te liggen. Dat betekent dat de stroming bij ons continentaal blijft. Op 850 hPa blijft de temperatuur boven ons hoofd meer dan waarschijnlijk de hele periode positief tot licht negatief, maar door een inversie kan het op waarnemingshoogte kouder worden.
De kans op vorst tijdens de nachten wordt in onze omgeving fors groter. Volgens het eps van ECMWF1200 tot 75 procent op woensdag. De maxima dalen van 9°c op zaterdag en zondag naar 5°C op woensdag.
Het blijft de hele periode droog. Eerst staat er weinig wind, later in de periode gaat het wat harder waaien uit het oosten tot noordoosten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten