zondag 7 februari 2016

Veel wind, met storm op zee

Opgesteld op zondag 7 februari om 10.40 uur.


Algemene situatie

Twee samensmeltende Atlantische depressiekernen zorgen vanavond en morgen voor erg veel wind in onze omgeving. We bevinden ons daarbij aan de linkeruitgang van een jetstreak (een versnelling van de straalstroom), waardoor ook de buien fel uit de hoek kunnen komen.
Vannacht trekt een frontaal systeem van west naar oost over onze regio. Dat zorgt voor een eerste periode met veel wind. Morgennamiddag volgt een occlusie; De isobaren liggen dan nog dichter bij elkaar, waardoor de wind nog toeneemt. De rukwinden kunnen dan uithalen tot 100 km/u of meer. In de nacht van maandag op dinsdag bevinden we ons achter het front en luwt de wind wat. Dinsdagmiddag trekt een secundaire depressiekern allicht over Nederland. Het sterktste windveld blijft dan ten zuiden van onze omgeving, maar aan de regen onstnappen we niet. Ook woensdag trekt nog een buienlijn over onze regio.
Donderdag lijkt een lagedrukgebied net ten zuiden van ons land door te trekken. In een koude winter zou dat een spannende situatie opleveren, maar nu is er nergens in de wijde omgeving kou voorhanden. Het wordt de komende tijd wel wat minder zacht dan we deze winter gewoon waren.


Morgen ligt de linkeruitgang van een jetstreak boven onze regio, waardoor buien erg fel uit de hoek kunnen komen.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 12 februari tot en met dinsdag 16 februari)

Een depressie nestelt zich in onze omgeving. Dat maakt de wind- en temperatuursverwachting moeilijk. Ligt de kern ten zuiden van ons, dan komt de wind van over land en wordt er wat koudere lucht aangevoerd. Ligt de kern ten noorden van ons, dan komt de wind van over de warme Noordzee. Het blijft in elk geval wisselvallig. De maxima liggen gemiddeld rond 6°C, de minima gemiddeld rond 2°C. Er is een kleine kans op wat lichte vorst tijdens de nachten en eveneens een kleine kans op wat winterse neerslag.

Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen. Als het lichtjes zou vriezen tijdens de nachten, is dat nog absoluut onvoldoende om voor een laagje natuurijs te zorgen op wat dieper water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...