dinsdag 9 februari 2016

Depressiekern pal boven Vlaanderen

Opgesteld op dinsdag 9 februari om 10.20 uur.


Algemene situatie

De kern van een randdepressie trekt vandaag pal over onze regio. Daardoor is de wind deze ochtend boven Gent helemaal weggevallen. Straks zoekt de wind heel eventjes de noordhoek op, maar daarna krimpt hij al snel naar het westen tot zuidwesten.
Vannacht en morgen trekken in deze westelijke stroming enkele occlusiefronten over. Het blijft dus uiterst wisselvallig. Donderdag ligt er een ondiepe depressiekern boven de Noordzee. De occlusie daarvan blijft allicht boven Nederland haperen. Vrijdag ligt er een randdepressie boven Frankrijk en nadert de neerslag ons vanuit het zuiden.


Het Europese weermodel ECMWF berekent de kern vanmiddag net ten oosten van Gent. De wind draait dan tijdelijk naar het noordoosten.


Verdere vooruitzichten (zondag 14 februari tot en met donderdag 18 februari)

Het complexe lagedrukgebied trekt verder Europa in en we komen tijdelijk op de oostelijke flank van een hogedrukrug terecht. Daardoor ruimt de stroming tijdelijk naar het noorden. Later in de periode zou er opnieuw een westelijke stroming komen, maar dat blijft uiteraard nog even afwachten.
Het wordt wat kouder dan we deze winter gewoon waren. De maxima liggen gemiddeld rond 5°C en de minima gemiddeld rond het vriespunt. Het wordt wat minder nat, maar nu en dan valt er nog een regenbui of winterse bui.

Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen natuurijs van betekenis. Nu en dan vriest het licht tijdens de nachten maar dat is nog absoluut onvoldoende om voor een laagje natuurijs te zorgen op wat dieper water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...