woensdag 3 februari 2016

Tijdelijk minder zachte polaire lucht

Opgesteld op woensdag 3 februari om 09.20 uur.


Algemene situatie

Tussen een zwak ontwikkelde wig van het hogedrukgebied van de Azoren en depressies boven Scandinavië, staat vandaag in onze omgeving een noordwestelijke stroming. Die voert erg tijdelijk wat minder zachte, maritiem polaire lucht aan. In deze stroming trekken ook enkele buienlijnen en een occlusiefront mee.
Vannacht ligt de wig boven onze omgeving, maar morgenochtend al bereikt een frontaal systeem onze regio vanuit het westen. Vrijdag bevinden we ons in de brede warme sector, verbonden aan een depressie ten zuidwesten van IJsland. Zaterdag rond de middag ligt het golvende koufront vlak voor onze kust. Zondag komen we achter dit front terecht en zorgt een depressiekern nabij de Britse Eilanden voor een strak windveld.

Verdere vooruitzichten (maandag 8 februari tot en met vrijdag 12 februari)

De depressie-activiteit blijft groot boven de noordelijke Atlantische Oceaan en Scandinavië. Ten zuiden van ons ligt er een hogedrukgordel. Dat alles zorgt in onze omgeving voor een zuidwestelijke tot westelijke stroming. We krijgen de klassieke afwisseling van frontale systemen en mobiele hogedrukwiggen. Randdepressies kunnen zich snel uitdiepen en voor veel wind zorgen.
De hele tijd stroomt er maritieme lucht naar onze omgeving. Het blijft dus zacht. De maxima liggen gemiddeld rond 8°C, de minima eerst rond 6 en later rond 3°C.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...