woensdag 10 februari 2016

Wat winterse neerslag tijdens het weekend

Opgesteld op woensdag 10 februari om 09.10 uur.


Algemene situatie

Een complexe depressie die zich verplaatst van West-Europa naar Scandinavi√ę bepaalt ons weerbeeld. In een noordwestelijke hoogtestroming worden vandaag twee occlusiefronten aangevoerd naar onze regio. Die zorgen voor een aantal buien. Morgen wordt een overgangsdag, vrijdag nadert vanuit het zuidwesten een nieuwe depressiekern onze omgeving. Deze kern blijft ook zaterdag en zondag nog in onze buurt liggen. Als alle puzzelstukjes dan op de juiste plek terecht komen, kan er ook bij ons wat winterse neerslag vallen. Of het ook zover komt, is nog even afwachten.

Volgens het Europese weermodel ligt er zondag een depressiekern pal boven onze omgeving.


Verdere vooruitzichten (maandag 15 februari tot en met vrijdag 19 februari)

De depressiekern die tijdens het weekend nog in onze buurt ligt, trekt weg naar het oosten. We komen op de oostelijke flank van een hogedrukrug terecht, waardoor er tijdelijk een noordelijke stroming tot stand komt. Ook deze rug trekt weg naar het oosten, waarna de klassieke westcirculatie stilaan weer op gang lijkt te komen.
Maandag is het nog wisselvallig, dinsdag en woensdag zouden droog verlopen, daarna neemt de wisselvalligheid opnieuw toe. De minima liggen meestal rond het vriespunt. De nacht van dinsdag op woensdag lijkt voorlopig de koudste te worden. Het gemiddelde van de berekeningen van de minimumtemperatuur ligt dan rond -2°C (voor de regio rond Gent). De maxima liggen meestal rond 5°C.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen natuurijs van betekenis. Nu en dan vriest het licht tijdens de nachten maar dat is nog absoluut onvoldoende om voor een laagje natuurijs te zorgen op wat dieper water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...