vrijdag 14 december 2018

Winters speldenprikje loopt op zijn eind

Tot en met morgen deelt de winter nog een speldenprikje uit, maar vanaf zondag wordt het gevoelig zachter. Uit het front dat voor de weersverandering zorgt, kan er zaterdagavond of in de nacht van zaterdag op zondag eerst wat winterse neerslag vallen, maar zondagmiddag is daar niets meer van te merken. De aanloop naar de kerstdagen lijkt zacht en wisselvallig te gaan verlopen.

In het noorden van Zweden ligt er eindelijk een sneeuwdek van betekenis. Boven dat sneeuwdek daalde de temperatuur deze ochtend op veel plaatsen tot rond -25°C. (bron: smhi.se)


Er ligt op dit ogenblik een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat merken ze in de eerste plaats in Scandinavië zelf. Het heldere en windstille weer zorgde in midden-Zweden deze ochtend boven een dik sneeuwdek voor temperaturen tussen -20 en -29°C. Bij ons zorgt het hogedrukgebied vandaag voor een oostelijke stroming, waardoor een klein beetje van die kou tot bij ons kan doorsijpelen.

Morgen trekt het hogedrukgebied zich terug naar het oosten. Bij ons ruimt de wind van het zuidoosten naar het zuiden, terwijl hij ook in kracht toeneemt. Die zuidenwind voert eerst nog vrij koude, continentale lucht aan. Vanuit het zuidwesten nadert een occlusiefront, verbonden aan een depressiekern nabij IJsland. Vlak achter die occlusie volgt een occluderend warmfront, verbonden aan een secundaire depressiekern die zaterdagmiddag nog boven de Ierse Zee ligt.

In de nacht van zaterdag op zondag zorgen een drietal fronten voor neerslag. Vooral uit het eerste front kan in onze omgeving wat sneeuw vallen, al snel gevolgd door regen. (bron kaart: UK MetOffice)


De occlusie bereikt ons morgenavond. Daaruit kan in eerste instantie wat sneeuw vallen. Als kort daarop het occluderend warmfront ons bereikt, gaat die sneeuw al snel over in regen. Zondagvoormiddag bevinden we ons in onstabiele maritieme lucht, waarin de temperatuur verder oploopt. In de namiddag onderdrukt een mobiele wig tijdelijk de buienneiging.

Maandagvoormiddag trekt een weinig actieve occlusie in een zuidwestelijke stroming over onze regio. Ze wordt opnieuw gevolgd door een mobiele wig. Dinsdag krimpt de wind naar het zuiden en staat er vooral boven zee veel wind. Neerslagzones blijven dan nog eventjes op afstand.

Winter in Zweden


Door de invloed van het hogedrukgebied, heeft de winter tot en met maandag een stevige voet aan de grond in grote delen van Scandinavië. Alleen in het zuiden vriest het nauwelijks. Dinsdag is het hogedrukgebied er verdwenen, maar er staat nog altijd weinig wind. Daardoor kan de koude lucht in het noorden zich nog handhaven. Woensdag staat er ook in Scandinavië een zuidelijke stroming. In Norrland (het noorden van Zweden) gaan de scherpste kantjes van de kou er af, maar blijft het wel dag en nacht vriezen. Hetzelfde geldt voor het noorden van Svealand (de regio Falun en Mora). Het zuiden van Svealand (Linköping en omgeving) krijgt te maken met onvervalst kwakkelweer: de komende week ligt de temperatuur er dag en nacht rond het vriespunt. In Götaland (het zuiden van Zweden) ligt het kwik op de meeste plaatsen overdag enkele graden boven en 's nachts rond het vriespunt. Van schaatsen is daar dus geen sprake.

Het was in Norrland en het noorden van Svealand behoorlijk koud deze ochtend. (bron: smhi.se)


Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag vrijdag 14 december 2018


  • Weerbeeld: een veld met lage bewolking is vanover Duitsland komen binnenschuiven. De zon probeert gaten in dit wolkendek te branden, maar dat lukt niet overal even vlot. 
  • Temperatuur: maxima rond 0°C waar de bewolking blijft hangen en rond +2°C op plaatsen waar de zon door de wolken breekt.
  • Wind: meestal 2 Bft uit O.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: er blijft vrij veel lage bewolking hangen, met hier en daar een opklaring. Dat maakt de temperatuursverwachting onzeker.
  • Temperatuur: minima meest waarschijnlijk rond -2°C. Op plaatsen met brede opklaringen zijn minima rond -5°C mogelijk, maar dat is vooral in het oosten het geval.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit O.


Morgen zaterdag 15 december


  • Weerbeeld: eerst is het vrij zonnig, maar vanuit het zuidwesten komt er hoge en later ook middelhoge bewolking binnendrijven. 's Avonds kan er wat sneeuw vallen, die in de loop van de nacht overgaat in regen.
  • Temperatuur: middagtemperatuur rond +1°C, tegen middernacht is het +2°C. Ook later in de nacht blijft de temperatuur stijgen.
  • Wind: eerst 3  en later 4 Bft uit ZO. 's Nachts ruimt de wind naar Z.


Zondag 16 december


  • Weerbeeld: eerst is het betrokken met regen. Al vrij snel blijft het voor de rest van de dag droog, met enkele brede opklaringen.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 5C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit Z, tijdelijk ruimend naar ZW.

Maandag 17 december


  • Weerbeeld: de dag start betrokken met wat lichte regen of motregen. Daarna verschijnen er enkele opklaringen en blijft het de rest van de dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 3 Bft uit Z, overdag tijdelijk ruimend naar WZW

Dinsdag 18 december


  • Weerbeeld: wisselend tot zwaarbewolkt, maar droog. 's Avonds is het betrokken en begint het te regenen vanaf het westen.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit de zuidelijke sector.


Verdere vooruitzichten (woensdag 19 december tot en met zondag 20 december)

De westcirculatie lijkt aan te houden. We krijgen dus de traditionele afwisseling van neerslagzones en mobiele wiggen. Het blijft vrij zacht, met maxima meestal rond 8°C en minima rond 5°C. De kans op vorst is erg klein.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten