zaterdag 29 december 2018

Halfweg volgende week opnieuw nachtvorst

Nadat de laatste dagen van 2018 zacht en grijs verlopen, bouwt zich de eerste dagen van 2019 een hogedrukrug op boven de Britse Eilanden. Die positie is waarschijnlijk nét niet gunstig genoeg om ons winterweer van betekenis te bezorgen, alhoewel we toch wat onzekerheid in de ensembles zien sluipen. De kans op vorst tijdens de nachten neemt in elk geval opnieuw toe. Scandinvië en Oost-Europa krijgen wel te maken met winterweer volgende week.

De weerkaart van vandaag: een hogedrukgebied met kern boven de Golf van Biskaje, zorgt bij ons voor een westelijke stroming. (bron kaart: UK MetOffice)


De eerstkomende drie dagen wordt ons weerbeeld bepaald door een hogedrukgebied waarvan de kern boven de Golf van Biskaje ligt. Aan de noordelijke flank van deze anticycloon staat in onze omgeving een westelijke stroming die zachte en vochtige maritieme lucht aanvoert. De staarten van de fronten die ten noorden van ons doortrekken, zorgen nu en dan voor wat lichte regen of motregen, maar erg actief zijn ze niet.

Tot en met oudejaarsdag komt in deze situatie (en dus ook in het weerbeeld) weinig tot geen verandering. In de nacht van oud naar nieuw trekt een stormdepressie van de noordelijke Atlantische Oceaan naar Scandinavië. Dat zorgt in Noorwegen en Zweden voor veel wind, neerslag en een inval van koude lucht. Het wordt daar dus een behoorlijk onstuimig nieuwjaar op meteorologisch vlak. "Busväder" noemen de Zweden dat.

Op nieuwjaarsdag maakt het hoog met kern (1039 hPa) boven de Golf van Biskaje contact met een hogedrukkern (1040 hPa) nabij IJsland. De stroming ruimt bij ons naar het noordwesten tot noorden. Beide kernen smelten vrijwel meteen samen tot een stevig hogedrukgebied dat woensdag postvat boven Ierland en Schotland. De eerder genoemde depressiekern ligt dan nabij de Baltische Staten. Tussen beide systemen dendert met een noordelijke stroming koude lucht vanuit Zweden Duitsland en vooral Polen binnen. Bij ons blijft de lucht van over de relatief zachte Noordzee komen. De noordenwind brengt dus niet meteen winterkou mee voor ons.

Midden volgende week zakt een portie koude lucht af van Scandinavië naar Polen en Duitsland. Wij krijgen een schampschot mee, maar geen voltreffer. (Bron kaart: wetterzentrale.de)


Donderdag en vrijdag zakt de hogedrukkern iets naar het zuiden, tot boven Engeland. Er ontwikkelt zich ook een wig richting Europa. Het zal van de positie van die wigas afhangen of we al dan niet wat kouder winterweer krijgen. Zolang de wigas ten noorden van onze omgeving ligt, wordt continentale en dus koudere lucht aangevoerd. Zakt de wigas weg en komt ze ten zuiden van ons te liggen, dan wordt de stroming aanlandig en sijpelt er zachtere zeelucht binnen. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt het een echt kantje-boord-geval, waarbij de zachtere oplossingen in het ensemble de meerderheid uitmaken.

De ec2900-pluim voor de minima en maxima in de omgeving van Gent.
Het diagram hierboven toont de verwachte minima en maxima van de 50 leden van het eps van ECMWF voor de omgeving van Gent. Vanaf volgend weekend bedraagt de kans op vorst tijdens de nachten ongeveer 50 procent. De kans op ijsdagen is erg klein. Overigens moeten deze berekeningen met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. Vooral bij hogedrukweer zijn de processen in de grenslaag veel te delicaat voor een globaal weermodel om adequate verwachtingen voor minima- en maxima op te maken.

Winter in Zweden


Zoals eerder vermeld, krijgt Zweden te maken met onstuimig weer tijdens en na de jaarwisseling. In midden-Zweden (Torpshammar) valt er op oudejaarsdag een tiental centimeter verse sneeuw bij een temperatuur rond -5°C. Op Nieuwjaarsdag zorgt de depressie voor een korte opstoot van wat zachtere lucht, bij licht positieve temperaturen en een mengeling van regen en natte sneeuw, dat alles bij een forse wind die van het westen naar het noorden ruimt. Vanaf 2 januari duikt het kwik weer ver onder het vriespunt.
Het zuiden van Zweden (vanaf de omgeving Linköping tot de landschappen Skåne en Blekinge) blijft veel langer in de milde lucht. De depressie voert er op Nieuwjaarsdag erg zachte zeelucht aan, met ongewoon hoge maxima rond +8 à +10°C tot gevolg. Vanaf woensdag koelt het dan fors af, met minima tussen -5 en -10°C en maxima rond het vriespunt. Later worden ook daar de verwachtingen onzeker.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag zaterdag 29 december 2018


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan een beetje lichte regen of motregen. Het is zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit ZW.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt en later wisselend bewolkt. 
  • Temperatuur: minima rond +1°C (sterk afhankelijk van de opklaringen) en lokaal dus vorst aan de grond.
  • Wind: eerst nog 3 Bft uit WZW, maar tegen de ochtend is het vrijwel windstil.


Morgen zondag 30 december


  • Weerbeeld: 's ochtends nog enkele opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en wordt het betrokken. Na de middag kan er een beetje lichte regen of motregen vallen.
  • Temperatuur: maxima rond 8°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZW, 's avonds ruimend naar NW.


Maandag 31 december


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken en soms miezerig.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 9 à 10°C.
  • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit de westelijke sector. (Voor het vuurwerk: ond middernacht staat er in de omgeving van Gent 3 Bft uit WZW).

Dinsdag 1 januari


  • Weerbeeld: voor de middag is het erg grijs, met nu en dan wat lichte regen of motregen. Rond of kort na de middag trekt een koufront over (met weinig of geen neerslag). Achter dit front zitten enkele opklaringen.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 7°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit W, ruimend naar NNW.

Woensdag 2 januari


  • Weerbeeld: eindelijk krijgen we nog eens voor langere tijd de zon te zien, maar er zijn ook nog altijd enkele wolkenvelden. Het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 4 Bft uit NNW, ruimend naar N en afnemend tot 2 Bft.


Verdere vooruitzichten (donderdag 3 januari tot en met maandag 7 januari)

Zie inleiding. De exacte positie van de hogedrukkern bepaalt met welk soort weertype we te maken krijgen. De kans is het grootst op een rustig en droog weertype met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De kans op vorst tijdens de nachten neemt toe tot 25 à 50 procent, maar de kans op ijsdagen is verwaarloosbaar klein. Er wordt weinig neerslag verwacht.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten