dinsdag 18 december 2018

Alweer een zachte Warmste Week

Als geboren en getogen Wachtebekenaar, is het voor mij sinds vorig jaar nog wat extra uitkijken naar "De Warmste Week" van de VRT. Na enkele koude en sneeuwrijke edities, toen er nog sprake was van het Glazen Huis, mogen we ons nu alweer opmaken voor een meteorologisch zachte Warmste Week, met nu en dan regen en geen nachtvorst. Het minuscule winterprikje van eind vorige week is in de nacht van zaterdag op zondag met ijzel (in het westen) en sneeuw (in het oosten) vakkkundig weggeblazen. Voorlopig koestert de winter geen plannen om terug te keren naar de lage landen. 

Natuurijs leverde het mini-winterprikje niet op, maar zaterdag waren de weersomstandigheden wel optimaal op de 3 kilometer lange kunstijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen (Nederland).


Tussen een hogedrukgebied met kern boven Centraal-Europa en een diepe Atlantische depressie, staat in onze omgeving vandaag een zuidelijke stroming. Het hogedrukgebied trekt verder weg naar het oosten, waardoor het koufront van de depressie in de loop van de nacht over onze regio kan trekken.

Morgen en donderdag bevinden we ons in de onstabiele, maritiem gematigde lucht achter dit koufront. De wind ruimt iets en zoekt de vertrouwde zuidwesthoek op. Er trekken een paar buienlijnen mee in deze stroming; morgen vooral boven zee, donderdag ook boven het binnenland. De aangevoerde luchtmassa blijft zacht, vooral in de onderste luchtlagen.

Vrijdag trekt een frontaal systeem  over ons land met vrij veel regen, veel wind en rukwinden in de regio Gent tot 75 km/u. (Kaart: UK MetOffice)


Vrijdag trekt een frontaal systeem over onze omgeving. Het is verbonden aan een secundaire depressiekern boven Engeland. Er valt dan vrij veel neerslag. Zaterdag zorgt een mobiele wig tijdelijk voor een drogere periode, maar op zondag zorgt een nieuw frontaal systeem alweer voor vrij veel neerslag. Er ligt dan een stevig hogedrukgebied boven Spanje en Noord-Afrika, waardoor er bij ons een strakke westelijke tot zuidwestelijke stroming staat. Het ziet er naar uit dat ook maandag (kerstavond) nog zacht en vrij nat zal verlopen.

Op de langere termijn lijkt het hogedrukgebied zich te verplaatsen van Noord-Afrika naar de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van de Britse Eilanden. De stroming wordt dan wel noordwestelijk, maar voert via een ommetje van oorsprong subtropische lucht aan. Winterweer maakt dus voorlopig weinig of geen kans.


Winter in Zweden


Is er bij ons geen sprake van winter, dan is dat in het grootste deel van Scandinavië wel anders. Ten noorden van de lijn Oslo-Stockholm blijft het dag en nacht vriezen. Het is er wel zwaarbewolkt, met nu en dan sneeuw. Door die sneeuwval zijn vandaag de Julgransflygningarna afgelast, letterlijk vertaald de Kerstboomvluchten. Bij die Kerstboomvluchten brengt de Zweedse luchtmacht een kerstgroet aan de bevolking door met vijftien jachtvliegtuigen in formatie over het land te vliegen, in de vorm van... een kerstboom. Wie wil weten hoe dat er uit ziet, kan dit filmpje bekijken.

In het zuiden van Zweden is de winter wel zoek. In de regio Skåne ligt het kwik de komende week permanent tussen +2 en +9°C. Daar zijn geen schaatsmogelijkheden. Iets verder naar het noorden, in de regio van Linköping, is het momenteel kwakkelweer, maar gaat het vanaf vrijdag enkele dagen permanent vriezen, terwijl het droog blijft. Daar kan dan allicht op een aantal kleinere meren goed worden geschaatst.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag dinsdag 18 december 2018


  • Weerbeeld: er hangt eerst vrij veel lage bewolking, waar nu en dan gaten in vallen. Later neemt de hoge bewolking toe, waar de zon eerst nog doorheen probeert te schijnen. Het blijft droog tot de avond.
  • Temperatuur: maxima rond 8°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit Z tot ZZO.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het wordt zwaarbewolkt tot betrokken en in de loop van de nacht begint het te regenen.
  • Temperatuur: minima rond 5°C
  • Wind: 4 Bft uit Z tot ZZW.


Morgen woensdag 19 december


  • Weerbeeld: de regenzone is 's ochtends weggetrokken naar het oosten, maar er blijft vrij veel bewolking hangen. Lokaal valt er een buitje, maar meestal is het droog.
  • Temperatuur: maxima rond 8°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, afnemend tot 3 Bft.


Donderdag 20 december


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met nu en dan een bui. In de nacht van donderdag op vrijdag valt er meer regen.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, ruimend naar ZW.

Vrijdag 21 december


  • Weerbeeld: de dag start betrokken met regen. Later krijgt de neerslag een buiig karakter, met nu en dan een opklaring. Neerslaghoeveelheden tussen 5 en 10 mm zijn mogelijk. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar en er staat veel wind.
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 13°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, ruimend naar WZW en tijdelijk toenemend tot 5 à 6 Bft. Rukwinden tot 75 km/u.

Zaterdag 22 december


  • Weerbeeld: na een droge start met enkele opklaringen, neemt de bewolking opnieuw toe. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, begint het in de nacht van zaterdag op zondag te regenen. Het blijft nog altijd erg zacht, maar de wind neemt in kracht af.
  • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 12°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit WZW.


Verdere vooruitzichten (woensdag 19 december tot en met zondag 20 december)

Zie inleiding. Omdat het centrum van de hoge luchtdruk zich wat verplaatst van Noord-Afrika naar de Atlantische Oceaan, krijgen we te maken met een "valse" noordwestelijke stroming. Ik bedoel daarmee dat de wind bij ons wel uit het noordwesten komt, maar eigenlijk via een ommetje lucht van subtropische oorsprong aanvoert. Dat resulteert in licht wisselvallig weer, met maxima rond 9°C en minima rond 5°C. De kans op nachtvorst blijft verwaarloosbaar klein.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten