woensdag 5 december 2018

Op naar een Scandinavisch hogedrukgebied

De weermodellen blijven de opbouw van een Atlantische hogedrukrug berekenen, die begin volgende week resulteert in een hogedrukgebied boven Scandinavië. Het probleem met een dergelijke ontwikkeling is dat er eerst met een westelijke stroming een portie zachte zeelucht grote delen van Europa wordt ingeblazen. Als de wind onder invloed van het hoog boven Scandinavië naar het oosten draait, komt in eerste instantie die zachte lucht gewoon terug. Dat lijkt ook de komende week te gaan gebeuren. De wind draait geleidelijk naar het oosten, het wordt minder zacht, maar voorlopig nog niet echt winters.

De winter is terug in Lapland, waar de regen gisteren eindelijk weer plaats heeft gemaakt voor sneeuw. (Foto: noorderlichtman Ruben Weytjens)


Belangrijk is wel dat het patroon van steeds opnieuw opbouwende hogedrukblokkades zich blijft herhalen. Opnieuw was de westcirculatie geen lang leven beschoren. Zolang dat geregeld geblokkeerde patroon blijft aanhouden, maakt winterweer een kans.

Vandaag bevinden we ons tussen een hogedrukgebied met kern (1031 hPa) boven Tsjechië en een lagedrukgebied (1000 hPa) ten zuidwesten van Ierland. Dat zorgt bij ons voor een zuidelijke stroming. Daarbij trekken twee zwakke warmfronten over onze regio. Vannacht volgt dan een koufront, waarachter nauwelijks koudere lucht zit.

Morgen trekt de hogedrukkern verder naar het oosten en komen we in een strakkere zuidwestelijke stroming terecht. Zachte maritieme lucht overspoelt ons land en trekt ook verder Europa in. In die zuidwestelijke stroming bereikt in de nacht van morgen op vrijdag een actief frontaal systeem onze kust. Het is verbonden aan een secundaire depressiekern nabij Ierland. Vrijdagnamiddag trekt het koufront van dit systeem over onze regio, deze keer wel gevolgd door wat koudere lucht, vooral op grotere hoogte.

Zaterdag zorgt een diep lagedrukgebied (969 hPa) voor de Noorse kust ook bij ons voor een strak windveld, met zelfs een stormachtige wind op zee. Zondag ruimt de wind dan naar het noordwesten, onder invloed van de opbouwende hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Het blijft hard waaien en het is springtij. Dat kan zorgen voor verhoogde waterstanden aan zee, maar problemen worden er voorlopig niet verwacht. Niet elk astronomisch springtij is even hoog, en toevallig krijgen we komend weekend een erg laag astronomische springtij, nauwelijks hoger dan een 'normaal' hoogwater.

Maandag bouwt de hogedrukrug zich verder op en schuift hij door naar de Britse Eilanden. De wind komt bij ons dan uit de noordelijke sector en dus van over de relatief warme Noordzee. Op grotere hoogte koelt de luchtmassa wat af, maar echt koude bovenluchten zijn boven Europa nergens terug te vinden. Een spectaculaire temperatuursdaling zit er dus niet in.

De stroming is maandag noordelijk, maar de bovenluchten zijn boven heel Europa niet echt koud. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Woensdag heeft de rug zich dan uitgebouwd tot een krachtig hogedrukgebied (1035 hPa) boven Scandinavië. Boven Centraal-Europa ligt een ondiepe depressie. Bij ons staat er daardoor een zwakke noordoostelijke stroming. De kans op vorst tijdens de nacht neemt toe, maar veel zal afhangen van eventuele bewolking. Bij hardnekkige stratusvelden zal het 's nachts nauwelijks vriezen. Bij een heldere hemel is wel lichte vorst mogelijk vanaf komende woensdag. Overdag ligt het kwik een paar graden boven het vriespunt.

Winter in Scandinavië


Ten noorden van de Scandinavische hoofdsteden Oslo en Stockholm is de winter opnieuw binnengevallen, met sneeuwval in Lapland. Ten zuiden van deze lijn blijft het de komende dagen kwakkelen, met temperaturen rond of iets boven het vriespunt en geregeld regen. Het uiterste zuiden (Lund, Malmö) blijft tot en met zondag in de zachte zeelucht, met temperaturen die dag en nacht tussen +3 en +10°C schommelen. Na het weekend krijgen ze daar kwakkelweer, met wat lichte vorst tijdens de nachten en licht positieve temperaturen overdag.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag woensdag 5 december 2018


  • Weerbeeld: betrokken met nu en dan wat regen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht (rond 1 mm).
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZO, krimpend naar ZZO.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het blijft betrokken en het gaat tijdelijk wat harder regenen. Later op de nacht wordt het droog. Het wordt nauwelijks kouder in de loop van de nacht.
  • Temperatuur: minima rond 9°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit Z, ruimend naar W.


Morgen donderdag 6 december


  • Weerbeeld: het blijft de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken. Meestal is het droog, nu en dan valt er eer beetje lichte regen of motregen. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW, toenemend tot 3 à 4 Bft.


Vrijdag 7 december


  • Weerbeeld: de dag begint betrokken met perioden van regen. Vanaf de middag wisselen opklaringen en soms felle buien elkaar af. In de namiddag daalt de temperatuur ook enkele graden.
  • Temperatuur: ochtend- en middagtemperatuur rond 12°C, 's avonds is het kwik gedaald tot 7°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit ZW, ruimend naar W en afnemend tot 4 Bft.

Zaterdag 8 december


  • Weerbeeld: overdag wisselen zon en enkele buien elkaar af. 's Avonds hangt er meer bewolking en valt er ook meer regen.
  • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 11°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit de westelijke sector. Mogelijk 6 Bft tijdens de nacht van zaterdag op zondag, maar dat is nog wat onzeker.


Zondag 9 december


  • Weerbeeld: het blijft erg wisselvallig, met zon, wolken en buien. Zelfs een donderklap is mogelijk.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 7°C, maxima rond 9°C. 's Avonds laat is het nog 5°C.
  • Wind: 5 Bft uit NW, afnemend tot 4 Bft.


Verdere vooruitzichten (maandag 10 december tot en met vrijdag 14 december)

Zie inleiding voor de uitgebreide bespreking. Een hogedrukgebied trekt van de Britse Eilanden naar Scandinavië en doet de wind bij ons naar het noordoosten ruimen. De aangevoerde luchtmassa is niet echt koud. Later in de periode lijkt het hogedrukgebied zich uit te breiden naar het zuiden, waardoor de weg voor koude luchtmassa's afgesloten blijft. De maxima liggen tot en met dinsdag rond 8°C, daarna rond 3°C. De kans op lichte vorst tijdens de nacht ligt vanaf woensdag rond 50 procent. Vanaf woensdag blijft het overwegend droog. Natuurijs vormt er zich voorlopig nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten