woensdag 26 december 2018

Rustig hogedrukweer met wat stralingsvorst

Een hogedrukgebied pal boven ons hoofd heeft ons enkele vorstnachten opgeleverd. Het gaat om pure stralingskou. Van structureel winterweer is nog geen sprake. De komende dagen zakt de hogedrukkern wat naar het zuiden, waardoor we in een westelijke stroming terecht komen. De vorstnachten verdwijnen dan opnieuw. Op de langere termijn krijgen we mogelijk te maken met een noordwestelijke stroming.

In Zeebrugge hing er deze ochtend al veel lage bewolking. Deze wolkenvelden kunnen vanover zee en Nederland ook tot de regio Gent doordringen.


Gisteren lag de kern van het hogedrukgebied nog pal boven ons land. Vandaag is ze doorgeschoven naar de Alpen. Boven de Noordzee en het noorden van Nederland liggen de restanten van een front. Vooral aan zee en langs de Nederlandse grens kan er daardoor wat hardnekkige lage bewolking hangen.

Morgen schuift de hogedrukkern verder door naar de Balkan en komen we meer onder de invloed van het Azorenhoog, dat zich wat naar onze regio uitbouwt. De stroming wordt wat meer westelijk en voert iets vochtigere lucht aan, maar neerslagzones van betekenis kunnen nog altijd niet tot onze omgeving doordringen.

Zaterdag heeft het Azorenhoog zich verplaats naar de Golf van Biskaje en Bretagne. Boven de noordelijke Noordzee ligt dan een ondiepe depressiekern (kerndruk 1016 hPa en dus hoger dan de gemiddelde luchtdruk). De wind neemt bij ons wat in kracht toe en we komen in de brede warme sector van de Noordzeedepressie terecht. We krijgen dus een zacht weekend.

Begin volgende week, rond de jaarwisseling dus, lijken we opnieuw pal onder de hogedrukkern terecht te komen. Het weerbeeld rond Nieuwjaar zou dan vergelijkbaar zijn met dat van de kerstdagen: rustig met kans op wat stralingsvorst, tenzij er veel lage bewolking blijft hangen.

De eerste dagen van januari zien we de luchtdruk stijgen in de omgeving van Groenland en IJsland, terwijl ook de hoge luchtdruk in onze omgeving zich blijft handhaven. We zouden dan overschakelen op een noordwestelijke tot noordelijke stroming. In de operationele berekening van ECMWF deze ochtend verplaatst deze hogedrukrug zich snel naar het oosten en hoeven we geen structureel winterweer te verwachten.

Winter in Zweden


De wintergrens is in Zweden vandaag een heel stuk naar het noorden opgeschoven. Tijdens de kerstdagen was het op veel plaatsen nog erg koud, maar ondertussen ligt de vorstgrens al boven Lapland.
In het midden van Zweden blijft het tot en met zaterdag kwakkelen, met lichte vorst tijdens de nachten en licht positieve maxima. Vanaf zondag gaat het er weer dag en nacht vriezen. In Lapland kan het kwik morgen en vrijdag eventjes het vriespunt aantippen, maar daarna gaat het er opnieuw stevig vriezen.
Op de hoogte van de steden Stockholm en Linköping blijft het kwakkelen, met dag en nacht temperaturen rond het vriespunt. In die omgeving kan er hier en daar geschaatst worden, maar is een grondige kennis van het ijs vereist als je tochten wil maken.
In het zuiden van het land is de komende dagen van winter geen sprake. In Malmö en Lund blijft het kwik de komende week ruim boven nul. Daar is van schaatsen geen sprake.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag woensdag 26 december 2018


  • Weerbeeld: eerst nog zonnig maar nevelig. Vanaf de Nederlandse grens kunnen wat hardnekkige wolkenvelden komen binnendrijven.
  • Temperatuur: maxima rond 3°C.
  • Wind: 1 Bft uit de zuidelijke sector.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: er hangt wat sluierbewolking en het kan opnieuw nevelig worden.
  • Temperatuur: minima rond -1°C
  • Wind: 1 Bft uit de zuidelijke sector.


Morgen donderdag 27 december


  • Weerbeeld: de zon probeert soms door de hoge bewolking te schijnen, maar heeft het daar vaak knap lastig mee.
  • Temperatuur: maxima rond 3 à 4°C.
  • Wind: 1 Bft uit veranderlijke richting en tijdelijk windstil.


Vrijdag 28 december


  • Weerbeeld: er hangt veel lage bewolking, waaruit nu en dan een paar spatjes motregen kunnen vallen.
  • Temperatuur: minima rond -3°C, maxima rond 5°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit Z, ruimend naar WZW.

Zaterdag 29 december


  • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld. Er hangt vaak veel lage bewolking, met nu en dan een spatje motregen maar vaak ook droge periodes. Er staat wel wat meer wind en de temperatuur boekt een paar graden winst.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: eerst 1 à 2 en later 3 Bft uit WZW tot ZW.

Zondag 30 december


  • Weerbeeld: vooral voor de middag hangt er nog veel bewolking met mogelijk wat motregen. Na de middag vergroot de kans op een opklaring. Dit wordt allicht de zachtste dag van de week.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 11°C.
  • Wind: 3 Bft uit W, afnemend tot 2 Bft.


Verdere vooruitzichten (maandag 31 december tot en met vrijdag 4 januari)

Zie inleiding. Er hangt vaak veel bewolking, maar het blijft meestal droog. Er is een toenemende kans op wat lichte vorst tijdens de nacht. Het gemiddelde van de berekende maxima ligt eerst rond 6°C en later rond 4°C.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten