zondag 9 december 2018

Weermodellen al snel oneens met elkaar

Het Europese weermodel blijft vrij zeker van zijn stuk: vanaf woensdag wordt het flink kouder en dat koudere weer blijft minstens tot en met vrijdag en waarschijnlijk ook nog zaterdag aanhouden. Het Amerikaanse en Duitse weermodel willen daar niet van weten en kiezen voor vrijdag en zaterdag voor veel zachtere opties.

De onzekerheid heeft te maken met een blokkerend hogedrukgebied boven Scandinavië dat zich de komende dagen moet opbouwen. Tot en met ovemorgen zitten de verschillende modellen grotendeels op één lijn. Woensdag zien we al een klein verschil. Het Europese ECMWF-model berekent de Scandinavische hogedrukern een fractie westelijker dan het Amerikaanse GFS-model en het Duitse ICON-model. Dat zorgt bij ECMWF bij ons voor een zuidoostenwind, terwijl de andere modellen eerder voor een zuidenwind gaan. Die laatste voert wat minder koude lucht aan, zowel aan de grond als op grotere hoogte. Volgens GFS ligt de temperatuur op 850 hPa woensdag rond 0°C, volgens ECMWF rond -5°C.


Vooral vrijdag zien we een groot verschil. Het Europese model verwacht dan nog altijd een prominent Scandinavisch hogedrukgebied, met een uitloper naar Schotland. Op de Middellandse Zee ligt tussen Spanje en Italië een lagedrukkern. Dat zorgt bij ons voor een oostelijke stroming. De bovenlucht is (nog altijd volgens de modelberekening) vrij koud: rond -6°C op 850 hPa. Door dat alles komt het kwik overdag in de regio Gent nauwelijks boven het vriespunt uit.

De situatie voor vrijdag volgens het Europese model: een koude oostenwind. (bron kaart: wetterzentrale.de)

E,d de situatie volgens het Amerikaanse model: een zachte westenwind. Merk hoe het hogedrukgebied volgens het Europese model tot Schotland reikt, terwijl daar volgens het Amerikaanse model geen sprake van is. (bron kaart: wetterzentrale.de)


Niets van dat alles bij GFS. Volgens dit model ligt de hogedrukkern vrijdag boven het noordwesten van Rusland, met nog een uitloper richting het noorden van Scandinavië. Schotland ligt bij dit model al onder de invloed van een Atlantische depressie. De temperatuur op 850 hPa ligt volgens dit model in onze omgeving rond 0°C en de wind waait bij ons niet uit het oosten, maar uit het westen. Resultaat: maxima vrijdag rond 8°C. Zelfs de minima zouden vrijdag niet hoger liggen dan 7°C.

Opvallend is dat dit grote verschil in modeluitvoer zich niet weerspiegelt in het ensemble van ECMWF van deze ochtend. Dat kiest voor vrijdag met grote overtuiging voor het koude scenario.

De ECMWF-ensembleverwachting voor de temperatuur in de omgeving van Gent. Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid toe.


Vanaf zaterdag zijn de zachte oplossingen wel terug te vinden in het ECMWF-ensemble, maar de hoofdberekening kiest nog altijd voor de koude variant, met maxima op zaterdag in onze omgeving iets boven het vriespunt. Volgens diezelfde berekening zou er dan in de nacht van zaterdag op zondag sneeuw vallen, waarna de temperatuur geleidelijk oploopt. Maar gezien de grote verschillen die tussen de modellen al optreden op een termijn van 72 uur, moeten we dat nog maar even afwachten. Benieuwd of het Europese model de komende dagen de koude kant blijft kiezen.

De ensemble-verwachting voor de minimum- en maximumtemperatuur in de omgeving van Gent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten