zondag 26 november 2017

Noordelijke stroming zorgt mogelijk voor natte sneeuw

De IJsverwachting heeft nu ook een eigen Facebook-pagina (klik hier)

Het is bij het schrijven van bijdrages voor dit blog toch altijd een fijn moment als het voor het eerst wat kouder wordt en er wat winterse termen sluipen in de verwachting. Dat is de komende dagen het geval. Van natuurijs is nog lang geen sprake, maar het weer vertoont de komende week tot een paar trekjes die aan winter doen denken.

Op dinsdag zien we een sterk ontwikkelde hogedrukrug (blokkade) boven de noordelijke Atlantische Oceaan.


Het wat koudere weertype hebben we te danken aan een blokkade die vanaf morgen ontstaat boven de noordelijke Atlantische Oceaan. De straalstroom slingert daardoor dinsdag van New Foundland naar Groenland, om vervolgens via IJsland naar het zuiden van Frankrijk te duiken. Wij komen dus ten noorden van de straalstroom te liggen, in een trog die gevuld is met koude bovenluchten. Deze blokkade lijkt zeker tot en met het komende weekend aan te houden.

Om te kijken welk weerbeeld de blokkade concreet oplevert bij ons, nemen we er ook de grondkaarten bij. Vandaag zondag bevinden we ons nog op de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten zuiden van Ierland. In een westnoordwestelijke stroming wordt licht onstabiele lucht aangevoerd. Vanavond passeert eerst nog een zwakke mobiele wig, maar in het tweede deel van de nacht bereikt een actief frontaal systeem onze regio vanuit het westen. Het is verbonden aan een depressiekern nabij IJsland.


Morgenmiddag bereikt het koufront van de depressie onze kust.


Morgenochtend bevinden we ons in de warme sector van dit systeem. Van winterweer is dan helemaal geen sprake. Zowel op grotere hoogte als op grondniveau bevindt er zich dan warme lucht in onze omgeving. Ook boven de Ardennen stijgt de temperatuur op 850 hPa naar +1°C. De winterse neerslag van de voorbije dagen maakt ook daar dus (tijdelijk) plaats voor doodgewone regen.
Die zachtere periode is geen lang leven beschoren. Kort na de middag trekt het koufront al over onze kust; 's avonds laat bereikt het ook Limburg en de Ardennen. Ondertussen begint de blokkade boven de Atlantische Oceaan zich volop te ontwikkelen.


Dinsdag zien we een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een depressiekern nabij Denemarken. Tussen beide systemen staat bij ons een noordwestelijke stroming. Die voert onstabiele, maritiem polaire lucht aan. Daarin ontstaan buien. Ook de staart van de ingedraaide occlusie van de Deense depressie houdt zich nog in onze omgeving op. Het wordt dus uiterst wisselvallig. De temperatuur op 850 hPa daalt tot -4 of -5°C. In combinatie met een wind die vanover zee waait, maakt dit droge sneeuw voor onze regio quasi onmogelijk. Wat smeltende sneeuw (bij aanhoudende neerslag) of wat stofhagel is wel mogelijk. Op 5000 meter hoogte daalt de temperatuur boven onze regio tot -33°C. Dat vergroot vooral boven zee de kans op onweer.

Woensdag verandert er aan deze situatie weinig of niets. De temperatuur op 850 hPa ligt rond -5°C, op 500 hPa rond -34°C. De wind blijft uit de noordelijke sector en dus vanover zee waaien. Dat betekent nog altijd voor Vlaanderen kans op winterse buien met regen, stofhagel, natte sneeuw en onweer. De buien zijn het hevigst vlak aan zee en verminderen in intensiteit naarmate ze verder het binnenland indrijven. Tussen de buien door is het kwik ruim positief, maar tijdens felle buien daalt de temperatuur enkele graden en het is niet uitgesloten dat het heel tijdelijk en plaatselijk een beetje witjes ligt door stofhagel en natte sneeuw, maar een blijvend sneeuwdek zit er voor onze contreien niet in.

De temperatuur donderdag op 500 hPa (ongeveer 5000 meter). Een trog met erg koude bovenluchten is uitgezakt tot boven onze omgeving.

Donderdag ligt het hogedrukgebied nog altijd ten westen van Ierland, maar de depressiekern heeft zich naar de Oostzee verplaatst én is grotendeels opgevuld. De noordelijke stroming wordt dus wat minder sterk. Op 850 hPa daalt de temperatuur naar -6 à -7°C en op 500 hPa naar -36°C. Er blijven dus buien vallen en de kans dat daar ook wat sneeuw tussenzit, wordt wat groter. Maar nog altijd is het in onze contreien niet koud genoeg op grondniveau om voor een blijvend sneeuwdek te zorgen. Omdat de bovenluchten erg koud zijn en de wind in kracht vermindert, kunnen de nachten wel kouder worden. De kans op vorst in thermometerhut is vrij groot. In combinatie met de winterse buien kan dat dus gladde wegen opleveren.

De hogere delen van de Ardennen mogen vanaf dinsdag uiteraard wel rekenen op sneeuw tijdens de buien. Op het eind van de week ligt op de hoogste toppen allicht een sneeuwdek van enkele centimeter (niet veel meer, want de buien zijn daar minder actief).

Op de langere termijn ziet het er naar uit dat de noordelijke Atlantische Oceaan geblokkeerd blijft, met tegelijk een complex lagedrukgebied boven Scandinavië. Dat betekent dat het vrij koude en wisselvallige weer zou blijven aanhouden. De kans op droog vriesweer lijkt voorlopig klein. Daarvoor ligt de blokkade te westelijk. Maar zolang het geblokkeerde patroon aanhoudt, blijft winters weer tot de mogelijkheden behoren.

De concrete verwachting voor de regio Gent:

Vandaag zondag 26 november 2017


  • Weerbeeld: de hele dag wisselen opklaringen en enkele buien elkaar af. Tijdens die buien kan er wat stofhagel vallen.
  • Maximumtemperatuur: 7°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar W.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond is het tijdelijk droog, maar in de loop van de nacht begint het te regenen.
  • Temperatuur: minima rond 2 à 3°C in het eerste deel van de nacht. Tegen de ochtend loopt de temperatuur enkele graden op.
  • Wind: vanavond 3 Bft uit ZW. Tegen de ochtend neemt de wind toe tot 4 à 5 Bft.

Morgen maandag 27 november


  • Weerbeeld: betrokken met veel regen. De meeste modellen berekenen 10 à 15 mm voor onze regio. Na de middag wordt de regen wat minder fel, maar het blijft wel betrokken. De aangevoerde lucht is tijdelijk een heel stuk zachter, maar 's avonds en 's nachts bereikt opnieuw koudere lucht onze regio.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: voor de middag 5 Bft uit ZW. Na de middag 3 à 4 Bft uit WZW.


Dinsdag 28 november 


  • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar de hele dag af. De kans op wat stofhagel wordt groter en ook een donderklap is niet uitgesloten. De buien zijn het felst in het uiterste westen.
  • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 7°C. Tijdens felle buien daalt de temperatuur enkele graden.
  • Wind: 3 Bft uit WNW.

Woensdag 29 november


  • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld, al zijn de opklaringen misschien iets breder en de buien iets minder talrijk dan op dinsdag. Tijdens de buien valt er lokaal stofhagel en kan het ook onweren.
  • Temperatuur: minima rond +1°C op het platteland en rond +3°C in de bebouwde kom. Op het platteland lokaal lichte vorst aan de grond. Maxima rond 7°C. Tijdens felle buien daalt het kwik ook overdag tijdelijk tot 2 à 3°C.
  • Wind: zwak (2 Bft) uit W tot NW. In de omgeving van de buien zijn er windstoten mogelijk.


Donderdag 30 november


  • Weerbeeld: het wisselvallige weer blijft aanhouden, maar de buien zijn wat feller. De kans op natte sneeuw tijdens die buien neemt toe. 
  • Temperatuur: minima rond 0°C. Algemene vorst aan de grond (buiten het stadscentrum). Maxima rond 5°C. Tijdens buien daalt het kwik tot vlak boven het vriespunt, ook overdag.
  • Wind: 3 Bft uit NW.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 1 december tot en met donderdag 5 december)


De hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan lijkt stand te houden, waardoor er bij ons een noordwestelijke tot noordelijke stroming blijft staan. Er verandert dus niet zo veel aan het weerbeeld. Nu en dan vallen er (winterse) buien, bij maxima gemiddeld rond 6°C en minima gemiddeld rond of iets boven het vriespunt.
De kans op matige vorst tijdens de nacht is voorlopig nog klein; de kans op ijsdagen (met maxima onder het vriespunt) voorlopig zelfs erg klein. Van ijsvorming op grotere sloten en vijvers is voorlopig dus nog geen sprake.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten