woensdag 29 november 2017

Nog een paar dagen guur, daarna tijdelijk zachter

De winterse buien zijn de voorbije nacht en deze ochtend een fractie oostelijker getrokken dan voorzien, waardoor ook de regio Gent nog vol in de brokken deelde. Sinds 2 uur vannacht viel er in Gent tot nu toe (9 uur) al ruim 10 liter neerslag. De meeste neerslag viel in de regio Brugge-Maldegem, zoals verwacht ook deels als natte sneeuw die het verkeer hinderde.

Ook vandaag nog krijgen we een komen en gaan van winterse buien in het westen van Vlaanderen, met tijdelijk enkele drogere periodes.

Qua stromingspatroon verandert er tot en met vrijdag weinig, daarvoor verwijs ik naar de vorige bijdrages. Vanaf vrijdagavond bouwt het Azorenhoog een wig uit naar onze omgeving. Daardoor wordt de wisselvalligheid tijdelijk onderdrukt, komen er opklaringen en valt de wind weg, waardoor de nacht van vrijdag op zaterdag vrij koud kan worden. Zondag trekt een frontaal systeem over onze regio en stroomt er gevoelig zachtere lucht binnen.

Maandag schuift het Azorenhoog op naar het noordoosten, waardoor de kern nabij Ierland komt te liggen. De wind wordt dan noordwest, maar voert een luchtmassa aan die met een boogje eigenlijk van over het subtropische deel van de Atlantische Oceaan komt. Het wordt dan uiteraard zacht.

Maandag stroomt er zachte zeelucht met een boogje over de Britse Eilanden naar onze omgeving.


Een hogedrukgebied met kern die zich uitstrekt van Spanje naar Ierland, blijft vaak hardnekkig op dezelfde plaats liggen. Het kreeg de naam Bartlett-hogedrukgebied en het is vaak een nachtmerrie voor natuurijsliefhebbers: het zorgt voor rustig hogedrukweer, maar pompt ook onafgebroken zachte zeelucht naar onze omgeving. Maar deze keer lijkt het hogedrukgebied niet van plan om lang op deze positie te blijven liggen. Later in de verwachtingsperiode lijkt het erop dat er zich opnieuw een hogedrukwig ontwikkelt boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Het wat koudere weertype zou dan vrij snel terugkeren, zonder dat het echt diepwinters wordt.

De concrete verwachting voor de regio Gent:

Vandaag woensdag 29 november 2017


 • Weerbeeld: het is een komen en gaan van winterse buien, met tijdelijk enkele drogere perioden, vooral in de namiddag. De meeste buien vallen in de westelijke helft van Vlaanderen. Tijdens de buien kan er smeltende sneeuw en stofhagel vallen. Ook een donderklap is mogelijk.
 • Maximumtemperatuur: 5 à 6°C.
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: vanavond is het in onze regio tijdelijk wat droger, maar in de loop van de nacht komt de buientrein weer op volle toeren. Er valt stofhagel en natte sneeuw. Die natte sneeuw kan tijdelijk blijven liggen en voor gladde wegen zorgen.
 • Temperatuur: minima rond +1°C. Vorst aan de grond tijdens de opklaringen.
 • Wind: eerst zwak (1 Bft)  uit veranderlijke richting, later zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit W tot NW

Morgen donderdag 30 november


 • Weerbeeld: de hele dag vallen er felle winterse buien, met ook natte sneeuw. Lokaal is een nat sneeuwdek van enkele centimeter mogelijk.
 • Temperatuur: maxima rond 4°C.
 • Wind: zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit veranderlijke richting (afhankelijk van de lokale circulatie om de buien).


Vrijdag 1 december


 • Weerbeeld: tijdens de nacht is het rustiger geworden en de ochtend begint met algemene lichte vorst. Bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar daarna de hele dag af. Er is nog een kleine kans op een bui, maar meestal is het droog.
 • Temperatuur: minima rond -2°C bij voldoende opklaringen. Waar het bewolkt blijft, is het kwik licht positief. Maxima rond 3 à 4°C. 
 • Wind: 2 à 3 Bft uit NO. 's Avonds en 's nachts valt de wind weg.


Zaterdag 2 december


 • Weerbeeld: waarschijnlijk wordt dit de koudste ochtend van het najaar tot nu toe, met algemene lichte en plaatselijk zelfs matige vorst. Na een vrij zonnige ochtend neemt de bewolking toe en na de middag valt er wat neerslag. Mogelijk is die eerst nog wat winters, maar samen met de neerslagzone stroomt ook zachtere lucht binnen.
 • Temperatuur: minima rond -4°C op het platteland en rond -1°C in het stadscenrum. De maxima van 5°C worden pas 's avonds laat bereikt.
 • Wind: een groot deel van de dag windstil. 's Avonds 2 à 3 Bft uit ZW.


Zondag 3 december


 • Weerbeeld: betrokken met perioden van regen. 
 • Temperatuur: het kwik blijft in de loop van de nacht stijgen. De maxima van zaterdagavond (5°) zijn meteen ook de minima voor de nacht van zaterdag op zondag. De maxima liggen zondag rond 9 à 10°C.
 • Wind: 3 Bft uit W, ruimend naar NW.

Verdere vooruitzichten (maandag 4 december tot en met vrijdag 8 december)


De westelijke hoogtestroming lijkt op het einde van de termijn opnieuw te ruimen naar het noordwesten. Na enkele zachte en droge dagen (dinsdag en woensdag), zou het opnieuw wisselvalliger en wat kouder worden. Het gemiddelde van de berekende maxima daalt van 10°C in het begin van de periode naar 6°C op het einde van de periode. De kans op nachtvorst is voorlopig niet groot.

Kans op natuurijs


De koude nachten vanaf vrijdag kunnen hier en daar voor een ijsvliesje zorgen op ondiepe sloten en vijvers. Vanaf zondag smelt dit ijs weer weg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...