dinsdag 14 november 2017

Kans op vroege winterkou voorlopig nog niet groot

De ijsverwachting heeft voortaan een eigen Facebook-pagina (klik hier) .

Hier en daar beginnen winterliefhebbers wat nerveus te worden. De echte wintermaanden komen dichterbij en zowaar sluipen er een paar koude lijntjes in de ensembles van de weermodellen. Uiteraard is het nog veel te vroeg om al gewag te maken van winterse toestanden, maar laten we toch even kijken waar die winterse lijntjes in het ensemble vandaan komen.

De t2m-pluim van ECMWF, met vanaf dinsdag enkele vorstlijntjes.


De hoogste toppen van de Ardennen mochten de voorbije dagen al eventjes proeven van de winter, met een (tijdelijk) sneeuwdek en vorst tijdens de nachten. Verantwoordelijk daarvoor was een strakke noordelijke stroming op de oostelijke flank van een hogedrukwig boven de Atlantische Oceaan. Die stuurde maritiem polaire lucht onze kant uit. Vooral op grotere hoogte was die lucht behoorlijk koud.

Eergisteren lag er in Mont Rigi nog een sneeuwdekje. Daar blijft vandaag niet veel meer van over.
.

Die hogedrukwig is inmiddels ingezakt. Alleen de "basis" van de anticycloon is overgebleven en die kruipt vandaag het Europese vasteland op. Dat betekent meteen ook dat de stroming krimpt naar het westen tot zuidwesten en dat de winterse trekjes van het weerbeeld in de Hoge Venen verdwijnen. Het sneeuwdekje smelt er opnieuw weg.

De komende dagen trekt het hogedrukgebied verder het Europese vasteland op. Donderdag ligt de kern ervan boven Tsjechië en Hongarije. De wind draait bij ons dan tijdelijk naar de zuidelijke sector. Winterkou vinden we in Europa donderdag alleen nog terug boven het noorden van Scandinavië.

Vrijdag begint er zich boven de noordelijke Atlantische Oceaan een nieuwe hogedrukrug op te richten. We zien een kern ten westen van Ierland aanpunten richting Groenland. Bij ons is de luchtdruk vrijdag vrij hoog (1025 hPa) met weinig drukgradiënt. We krijgen dan dus vrij rustig najaarsweer.

Zaterdag heeft de Atalntische hogedrukrug zich nog wat verder ontwikkeld, waardoor de stroming bij ons weer naar het noordwesten ruimt. Het weerbeeld lijkt dan wat op dat van het vorige weekend, al zijn de buien beduidend minder fel.

Een depressie voor de Noorse kust en een wig boven de Atlantische Oceaan zorgt komend weekend bij ons voor een noordwestelijke stroming.


Zondag lijkt de hogedrukwig opnieuw af te vlakken op zijn noordelijke flank. Het Amerikaanse GFS-model laat dat iets sneller gebeuren dan het Europese ECMWF-model. Het gevolg is in elk geval dat de noordwestelijke stroming opnieuw plaatsmaakt voor een westelijke.

Wat wel opvalt bij zowel ECMWF als GFS: de luchtdruk lijkt hoog te blijven in de omgeving Groenland-IJsland-Spitsbergen. In combinatie met een complex lagedrukgebied in de omgeving van de Baltische Staten en West-Rusland, levert dat koud weer op in Scandinavië. Of die kou later in de periode tot bij ons kan doordringen, is nog maar de vraag. In het eps van ECMWF zijn er op de termijn +180u enkele leden met hoge luchtdruk ten noorden van ons, waardoor de winterkou wat kan doorsijpelen naar onze regio. Dat is de verklaring voor de koudere lijntjes in het ensemble.
Andere leden willen daar niets van weten en berekenen een heel ander scenario. Als we naar het ensemblegemiddelde van ECMWF1400 kijken, zien we voor onze regio toch een voorkeur voor een westelijke stroming en die voert uiteraard geen winterkou aan.

Het ECMWF-ensemblegemiddelde voor volgende week woensdag: koud boven Scandinavië, maar een voorkeur voor een zuidwestelijke stroming bij ons.


Kijken we naar de regio Gent, dan zien we dat er tot en met zondag vrijwel geen kans is op vorst in thermometerhut. Vanaf maandag neemt die kans wat toe, maar ze ligt nooit hoger dan 25 procent. Kans op ijsdagen (met vorst overdag) is er helemaal niet. Het gemiddelde van de berekeningen voor de maxima ligt vanaf vrijdag tot en met het einde van de tiendaagse (en zelfs vijftiendaagse) verwachtingsperiode rond 9°C, uiteraard nog met een grote spreiding.

Kortom: de kans op winterweer is voorlopig nog erg klein.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten