donderdag 23 november 2017

Kouder bij ons, winter in de Ardennen

De IJsverwachting heeft nu ook een eigen Facebook-pagina (klik hier).

Het extreem zachte weer dat we momenteel meemaken, is aan zijn laatste uurtjes bezig. Een koufront trekt op dit ogenblik van west naar oost over ons land en daarachter komen we in gevoelig koudere, maritiem polaire lucht terecht. Winterweer van betekenis levert dat in Vlaanderen voorlopig nog niet op, maar in de Ardennen mogen ze zich wel opmaken voor sneeuw en vorst. Bij ons vergroot in de loop van de volgende week alleen de kans op lichte nachtvorst en mogelijk ook wat winterse neerslag.

Omdat het front dat vandaag over ons land trekt de komende dagen wat blijft slepen, was er lang onzekerheid over de temperatuur (zie vorige bijdrage). Die onzekerheid is nu deels verdwenen voor onze regio. We komen in de loop van de dag al aan de koude kant van het front terecht en het front keert net niet genoeg op zijn stappen terug om ons opnieuw in de zachte lucht onder te dompelen; Een zeer zachte vrijdag kunnen we voor het westelijk deel van Vlaanderen schrappen. Het oostelijke deel van Vlaanderen maakt wel nog kans op een zachte vrijdag.

De maxima morgen volgens het Arome-model: we zien een scherpe grens met de koudere lucht boven het noordwesten van Vlaanderen en beduidend zachtere lucht boven het oosten.


Komende nacht zorgt het slepende front wel voor vrij veel regen. Een groot verschil met vandaag, is de wind. In de golftop liggen de isobaren wijd uit elkaar, waardoor de wind grotendeels wegvalt. Ook morgen overdag staat er daardoor nog weinig wind. De luchtmassa is onstabiel, waardoor er morgen overdag enkele plaatselijke buien kunnen vallen.

Als we naar het grotere plaatje kijken, zien we boven het noordwesten van de Atlantische Oceaan morgen een hogedrukrug ontstaan. Tussen IJsland en Noorwegen ligt een diepe depressiekern. Die depressie zorgt er trouwens voor dat er vandaag in delen van Scandinavië een dik pak sneeuw valt, maar op de meeste plaatsen gaat die sneeuw tijdelijk over in regen. Zondag is het lagedrukgebied grotendeels opgevuld en valt de vorst weer Scandinavië binnen. Er blijft in grote delen van Noorwegen en Zweden dus een sneeuwdek liggen, vermoedelijk voor de rest van de winter.

In midden-Zweden (zoals hier in Hassela) viel een dik pak sneeuw, wel tijdelijk gevolgd door wat regen.


Bij ons zorgt de combinatie van de Atlantische hogedrukrug en de opvullende depressie voor de Noorse kust voor een noorwestelijke hoogtestroming tijdens het weekend. De luchtmassa blijft onstabiel, waardoor er nog altijd enkele buien kunnen vallen.
Maandag wordt er tijdelijk weer iets zachtere lucht aangevoerd en trekt een storing over onze regio.

Vanaf dinsdag zien we de hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan zich versterken. De depressiekern verplaatst zich naar West-Europa. De stroming wordt op grotere hoogte noordelijk, maar de bovenluchten zijn nog niet echt koud: woensdag waarschijnlijk rond -4°C. Daardoor krijgen we temperaturen die normaal tot iets te koud zijn voor de tijd van het jaar.

Op de langere termijn lijkt het er op dat de Atlantische hogedrukrug standhoudt en dat er een trog ligt boven West-Europa. Dat betekent dat het normale tot iets te koude weertype kan aanhouden. Voor details is het nog veel te vroeg, maar als de druksystemen daarbij op de juiste plaats komen te liggen, kan het 's nachts lichtjes vriezen en valt er mogelijk ook bij ons in Vlaanderen wat winterse neerslag.

De hogere Ardennen mogen zich wel opmaken voor de eerste winterperiode van betekenis. Vanaf zaterdag valt er nu en dan sneeuw. Tot en met dinsdag komt het kwik er overdag nog eventjes boven nul, maar vanaf woensdag is de kans groot dat het er dag en nacht blijven vriezen vanaf een hoogte van pakweg 500 meter.

Het concrete weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 23 november 2017


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met perioden van regen. In de namiddag brede opklaringen, maar een bui blijft mogelijk. 
  • Maximumtemperatuur: de maxima van 14°C zijn vanochtend al bereikt. Tegen vanavond is het nog 10°C.
  • Wind: eerst nog vrij krachtig (5 Bft) uit ZZW, tegen de avond afnemend tot 3 Bft uit WZW tot ZW.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het wordt opnieuw zwaarbewolkt en later betrokken met regen. Er wordt tussen 6 en 10 mm neerslag verwacht voor onze regio.
  • Temperatuur: minima rond 6°C.
  • Wind: eerst 2 à 3 Bft uit de zuidelijke sector, later vrijwel windstil.

Morgen vrijdag 24 november


  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg nog zwaarbewolkt met regen. Overdag wisselen opklaringen en enkele buien elkaar af.
  • Temperatuur: in de regio Gent maxima rond 9°C. Verder naar het oosten lopen de maxima op tot 12 à 13°C.
  • Wind: 's ochtends vrijwel windstil, overdag tijdelijk 2 à 3 Bft uit NW. 's Avonds wordt het opnieuw windstil.


Zaterdag 25 november 


  • Weerbeeld: zonnige perioden met een kleine kans op een lokale bui.
  • Temperatuur: minima rond 1 à 2°C op het platteland en rond 3 à 4°C in het stadscentrum. Op het platteland kan het lichtjes vriezen aan de grond. Maxima rond 7°C.
  • Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit W.

Zondag 26 november


  • Weerbeeld: eerst is het nog vrij zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Een lokale bui is mogelijk.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 7°C.
  • Wind:  3 à 4 Bft uit W.


Maandag 27 november


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met regen. 
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZW, tijdelijk krimpend naar Z en toenemend tot 4 Bft.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 28 november tot en met zaterdag 2 december)


Voor de synoptische bespreking: zie hierboven. Voor de omgeving van Gent neemt de kans op lichte nachtvorst geleidelijk toe: van 10 procent op woensdag tot 50 procent op zaterdag 2 december. De verwachte maxima liggen eerst rond 6°C, later gemiddeld rond 4°C met een mogelijke spreiding tussen 2 en 8°C.
Het weerbeeld is wisselvallig. Meestal is het droog en zelfs soms zonnig, nu en dan valt er een bui. Mogelijk zijn dat ook bij ons winterse buien. In Vlaanderen blijft eventuele sneeuw niet of maar heel eventjes liggen, maar in de hoge Ardennen kan het sneeuwdek volgens het ECMWF-model aandikken tot 5 à 10 cm.

De t2m-pluim van ECMWFvoor het zuiden van Nederland (bron: weerplaza.nl)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten