vrijdag 3 november 2017

Dinsdagochtend mogelijk eerste nachtvorst in Vlaanderen

De ergste vrieskou in het noorden van Scandinavië (zie vorige bijdrage) is zoals verwacht alweer verdreven. De westenwind is er aangewakkerd en heeft de onderste koude luchtlaag grotendeels weggevaagd. In Pajala (Zweeds Lapland) steeg het kwik van -21,3°C eergisterochtend tot +0,9°C gistermiddag. Deze ochtend vroor het er licht. Ook de komende week zullen licht positieve en licht negatieve temperaturen elkaar daar blijven afwisselen, met toch de meeste nadruk op de vorst.

De Scandinavische kou komt dus voorlopig niet naar het zuiden afzakken. Bij ons is het zelfs zacht voor de tijd van het jaar.

Een oud warmfront ligt vandaag de hele dag boven onze omgeving, maar is aan het oplossen. We krijgen dus geregeld de zon te zien. Boven Bretagne ontstaat vanavond een kleine en ondiepe depressiekern die vervolgens naar het noorden trekt. Rond deze kern ligt een occlusiefront gedraaid. Het is een heel kleinschalig systeempje, dat momenteel nog in ontwikkeling is. Dat maakt een gedetailleerde verwachting voor morgen vrij lastig.

Het satellietbeeld van deze ochtend: velden met lage bewolking, maar ook opklaringen. 


Van zodra het kleine weersysteem morgen naar het noorden weggetrokken is, begint een dubbel koufront aan de oversteek van onze regio, van west naar oost. Achter deze fronten komen we zondag in onstabiele, maritiem polaire lucht terecht. Maandag blijft de lucht eerst nog onstabiel, maar later op de dag trekt een mobiele wig over onze regio. Die zorgt tijdelijk voor zonnig weer. Ook in de nacht van maandag op dinsdag ligt de wig nog boven onze omgeving. Dat zou voor de ideale omstandigheden kunnen zorgen om de eerste stralingsvorst van het najaar in onze omgeving mogelijk te maken.

Dinsdag nadert vanuit het zuiden een nieuw koufront. Voor dit front uit krimpt de wind naar het zuiden. Het duurt waarschijnlijk tot woensdag voor het front effectief over onze regio trekt. De kans op nachtvorst neemt dan opnieuw af.

Klik hier voor de weersverwachting aan onze kust.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag vrijdag 3 november 2017


  • Weerbeeld: het oplossende warmfront zorgt soms nog voor wat bewolking, maar er zijn ook zonnige perioden. Tegen de avond komt er opnieuw meer bewolking opzetten. Het is nog altijd zacht voor de tijd van het jaar.
  • Maximumtemperatuur: 14°C
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en na middernacht begint het te regenen.
  • Temperatuur: minima rond 7°C.
  • Wind: zwak (1 Bft) uit ZO.

Morgen zaterdag 4 november


  • Weerbeeld: voor de middag krijgen we allicht nog een paar opklaringen, maar tijdens de bewolkte perioden kan er ook al wat regen vallen. Na de middag is het zwaarbewolkt tot betrokken en valt er meer regen. De verwachting is wel vrij onzeker (zie inleiding). Details kunnen nog wat schuiven.
  • Temperatuur: maximum 13 à 14°C in de regio van Gent. Voor de echt zachte lucht (15 à 16°C) zult u naar de Kempen of Limburg moeten.
  • Wind: de wind neemt 's ochtends snel in kracht toe en rond de middag staat er 4 à 5 Bft uit Z. 's Avonds ruimt de wind naar W en neemt hij weer iets in kracht af.


Zondag 5 november


  • Weerbeeld: dit wordt een licht wisselvallige dag. Brede opklaringen maken nu en dan plaats voor een bui. Echt fel lijken de buien niet te gaan uitpakken. De meeste buien zijn trouwens voor de kuststreek.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 9 à 10°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar W.

Maandag 6 november


  • Weerbeeld: eerst kan er nog een bui vallen, maar het grootste deel van de dag is het droog en zelfs vrij zonnig.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 11°C.
  • Wind: 3 Bft uit NW, ruimend naar W. 's Avonds en 's nachts wordt het windstil.


Dinsdag 7 november


  • Weerbeeld: de mobiele wig zorgt voor een heldere ochtend met weinig wind. Het kan dus flink afkoelen, maar er is ook kans op mist. Als de mist is opgetrokken, wordt het vrij zonnig.
  • Temperatuur: minima rond +2°C in de bebouwde kom en rond -1°C op het platteland. Mogelijk krijgen we dus de eerste vorst in thermometerhut in onze omgeving, al blijft het afwachten of bewolking geen roet in het eten komt gooien. Maxima rond 9°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting, later uit de zuidelijke sector.

Verdere vooruitzichten (woensdag 8 november tot en met zondag 12 november)

Waarschijnlijk komen we op de noordelijke flank te liggen van een hogedrukgordel. Er staat dan een zwakke westelijke stroming, waarbij het actiefste deel van de storingen ten noorden van onze regio blijft.
Vanaf woensdag wordt de kans op lichte vorst tijdens de nacht opnieuw kleiner: eerst nog rond 10 procent, maar later in de periode rond 5 procent. De maxima liggen meestal rond 10°C.

De temperatuurpluim voor het zuiden van Nederland. Vooral op dinsdagochtend is er kans op nachtvorst. Laat u niet misleiden door de rode lijn (operationele run) op woensdag. De onzekerheid is dan al veel groter. (Bron grafiek: weerplaza.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten