donderdag 8 januari 2015

Winter in geen velden of wegen te bespeuren

De weerkaarten ogen de komende dagen bijzonder dynamisch. Een trein van diepe depressiekernen raast van west naar oost over de noordelijke Atlantische Oceaan en laat daarbij geen enkele ruimte voor winterweer in onze omgeving. 

De komende week verloopt zacht en winderig. Vandaag trekt een erg actief koufront over onze omgeving, met veel regen. Ook morgen en zaterdag trekken frontale systemen over ons land, maar die zijn wat minder actief. Zondag krijgen we een droge, maar winderige dag. Maandag staat al een volgende storing op het programma.

De westelijke stroming voert uiteraard zachte zeelucht aan. Vooral vrijdag en zaterdag zijn erg zachte dagen, met maxima rond 12 of zelfs 13°C.  Na de doortocht van het koufront zaterdag, komen we in iets frissere lucht terecht. Zondag liggen de maxima rond 7°C, de dagen daarna rond 9°C. De minima lijken de eerstkomende week niet meer in de buurt van het vriespunt te komen.De vijftiendaagse EPS-pluim hierboven is duidelijk: de eerste tien dagen maakt de winter totaal geen kans. Daarna zien we een paar koudere berekeningen opduiken, met wat lichte vorst in de nacht. Het ensemblegemiddelde blijft wel ruim positief. Ook in de maandverwachting van het ECMWF-model blijft het ensemblegemiddelde voor de temperatuur op 2 meter tot en met begin februari ruim boven het langjarig gemiddelde. Dat betekent dat de meeste van de 51 berekeningen niet met winterweer op de proppen komen, ook niet op de lange termijn.

Kortom: van schaatsen op natuurijs in Vlaanderen of Nederland, is de komende weken nog geen sprake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...