woensdag 28 januari 2015

Volgende periode met kwakkelweer

Een koufront dat deze namiddag over ons land trekt, betekent meteen de overgang naar een nieuwe periode met kwakkelweer. Achter dit front zit vooral op grote hoogte erg koude lucht. Op 500 hPa zakt de temperatuur vannacht en morgen naar -35°C. In de onderste luchtlagen is de afkoeling veel minder uitgesproken. De wind blijft de komende dagen van over de relatief warme Noordzee waaien. Met temperaturen op 850 hPa (1500 meter) die niet dieper zakken dan -7°C en een aanlandige wind, hoeven we in het westen van het land niet meteen diep winterse toestanden te verwachten.

Vandaag woensdag trekt zoals gezegd een koufront over onze omgeving. Die doortocht kan deze namiddag gepaard gaan met veel wind, tot 5 à 6 Bft in het binnenland. We verwachten rond 5 mm neerslag. De wind ruimt tegen de avond van het zuidwesten naar het westnoordwesten. De bovenluchten koelen af, waardoor er op het einde van de neerslagzone in het binnenland misschien wat natte sneeuwvlokken kunnen dwarrelen, maar droge sneeuw valt er zeker niet.

Komende nacht blijft in het westen van Vlaanderen de temperatuur positief. Aan de grond kan het wel lichtjes vriezen. In het tweede deel van de nacht is er kans op een winterse bui. Vooral boven zee kunnen die erg fel zijn, door het contrast tussen het warme zeewater en de ijskoude lucht op grote hoogte. Zelfs een onweersbui is daar mogelijk. Als een felle bui het westen van Vlaanderen bereikt, kan de natte sneeuw eventjes blijven liggen, maar een permanent sneeuwdek zit er niet in.

Dat geldt ook voor morgen donderdag. De buien kunnen fel zijn, mogelijk zelfs met onweer aan de kust. De verdampende en smeltende neerslag kan de lucht tijdelijk afkoelen tot dicht tegen nul graden, zodat het tijdelijk wat wit wordt, maar tussen de buien door ligt het kwik veel te hoog om voor een mooie witte wereld te zorgen. In de omgeving van Gent liggen de maxima rond 5°C, aan de kust zelfs rond 6°C.

Op 850 hPa koelt de bovenlucht morgen af tot -6°, maar met een aanlandige wind volstaat dat niet om droge sneeuw te krijgen.


In de nacht van donderdag op vrijdag liggen de minima rond het vriespunt. Vrijdag overdag bereikt een nieuwe neerslagzone onze omgeving. De eerste neerslag kan wat winters zijn, maar daarna valt er gewone regen, bij temperaturen rond 4 of 5 graden. Ook de nacht van vrijdag op zaterdag schommelen de minima rond het vriespunt.

Zaterdag en zondag verandert er weinig. Er valt nu en dan een regenbui of winterse bui bij maxima in het westen van Vlaanderen rond 5°C en 's nachts minima rond het vriespunt. Dat is ook het weerbeeld voor een groot deel van volgende week. Mogelijk vriest het 's nachts licht, maar de maxima blijven ruim positief. Echt winterweer lijkt er nog niet in te zitten en van de vorming van een ijsvloer, laat staan van schaatsmogelijkheden, is voorlopig nog geen sprake.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...