woensdag 14 januari 2015

Overgang naar rustiger en kouder weer

De westcirculatie draait nu al weken op volle toeren, maar lijkt vanaf het weekend te gaan stokken. De voorbije dagen trok de ene na de andere diepe depressiekern van de Atlantische Oceaan richting Scandinavië. Dat gebeurt morgen en overmorgen opnieuw, maar dan begint de depressiekern boven het noorden van Europa op te vullen, terwijl er niet meteen meer een opvolger op komst is. Boven de Atlantische Oceaan lijkt zich tijdens het weekend een hogedrukrug op te bouwen. Dat kan bij ons zorgen voor kouder, zelfs licht winters weer.

We houden al meteen een grote slag om de arm. Het afbreken van een strakke westcirculatie is een uiterst delicaat proces, waar de weermodellen zich al meermaals de tanden op stuk hebben gebeten. Vanaf de termijn +96 uur (in dit geval dus zondag) is de verwachting in dit geval erg onzeker, zelfs als het ensemble er vrij solide uitziet. Het zou niet de eerst keer zijn dat de globale weermodellen zich "bedenken" en dat de westcirculatie uiteindelijk toch gewoon doordendert.

Maar laten we er vanuit gaan dat de evolutie in de weermodellen grotendeels correct is. Waar kunnen we ons de komende dagen dan aan verwachten?
Op de korte termijn in de eerste plaats aan een opwarming. De koude bovenluchten zorgen vandaag (woensdag) nog voor wat winterse buien in Vlaanderen en sneeuwbuien in de hoge Ardennen. Dat is maar erg tijdelijk. De eerder genoemde Atlantische depressie stuurt vannacht en morgen donderdag opnieuw erg zachte zeelucht naar onze omgeving. Dat gaat gepaard met heel wat regen en wind. De maxima liggen morgen in de buurt van de 10°C. Morgennamiddag trekt het koufront dan over ons land en komen we opnieuw in wat koelere lucht terecht.

De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter): morgenochtend bevinden we ons duidelijk in de warme sector van de depressiekern boven Schotland.


Vrijdag is een overgangsdag. Er vallen nog een paar buien, maar in de loop van de namiddag gaat de wind luwen. De maxima liggen rond 7 of 8 graden. Als de opklaringen in de nacht van vrijdag op zaterdag breed genoeg zijn, kan het al licht vriezen. Zaterdag zorgt de opbouw van de hogedrukrug boven de oceaan ervoor dat de bovenluchten afkoelen. Een ondiepe depressiekern ligt in onze buurt. De neerslagzone die aan deze kern verbonden is, bereikt ons waarschijnlijk zondag. Het zal van de exacte positie van deze kern afhangen of de neerslag valt als regen, smeltende sneeuw of sneeuw. Het is momenteel nog gevaarlijk om daar al precieze uitspraken over te doen. De maxima liggen zaterdag en zondag rond een graad of 3, de minima zondagochtend rond of iets onder het vriespunt.

De temperatuur op 850 hPa zaterdagochtend. De bovenluchten zijn duidelijk afgekoeld, waardoor de kans op winterse neerslag toeneemt.


Volgens het ensemble van ECMWF maken we dan begin volgende week de meeste kans op een licht winters weertype. De maxima liggen enkele graden boven het vriespunt, in de nachten vriest het licht of misschien zelfs matig (onder andere afhankelijk van een eventueel sneeuwdek). Er is elke dag kans op wat winterse neerslag, maar grote hoeveelheden worden er voorlopig niet verwacht.

De temperatuurpluim toont duidelijk de afkoeling vanaf zaterdag. Ondanks de vrij grote eensgezindheid, houden we toch een slag om de arm. Modellen gaan moeilijk om met de afbraak van een westcirculatie. (Bron grafiek: weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten