vrijdag 23 januari 2015

Dooifront kan zorgen voor ijzel

De neerslagzone voor vannacht en morgenochtend zal in West- en Oost-Vlaanderen allicht geen sneeuw opleveren. Rond 2 uur vannacht begint het aan de kust te regenen. Vlak aan zee zal dat weinig problemen opleveren. Er zit in de kustregio weinig vorst in de grond en ook de luchttemperatuur loopt al snel op boven het vriespunt.

De neerslagzone trekt vrij snel het binnenland in. Rond 3 uur vannacht bereikt ze de regio van Gent. Daar kan ze al meer problemen opleveren. In de verticale opbouw van de atmosfeer zien we op dat moment een zogenaamde "ijsdriehoek" (zie grafiek hierbij). Dat betekent dat de temperatuur in de onderste luchtlagen negatief is, maar daarboven zit een luchtlaag met positieve temperaturen. In die warme luchtlaag smelt de sneeuw tot regendruppels. Die raken vervolgens onderkoeld in de koude onderste luchtlagen (ijzel), of vriezen aan op de bevroren grond (aanvriezende regen).

Vanaf 7 uur morgenochtend blijft het droog aan de kust. Rond 9 uur wordt het ook droog in de regio Gent. De temperatuur is er dan al opgelopen tot boven het vriespunt.
In het oosten van Vlaanderen is de situatie ingewikkelder. Daar valt eerst sneeuw, later tijdelijk ijzel en vervolgens opnieuw sneeuw. Pas helemaal op het einde van de neerslagzone gaat de sneeuw over in regen.

Rond de middag wordt het ook droog aan de grens met Nederlands Limburg.
Ik ga hier niet strooien met waarschuwingen en goochelen met codes geel, oranje, pimpelpaars of rood. Als je vannacht of morgenochtend de weg op gaat: hou het weer en temperatuur goed in de gaten en gebruik jullie gezond verstand.

(Bron grafiek: WRF-model via meteociel.fr)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...