woensdag 21 januari 2015

Vikingarännet op zondag 8 februari

(Update 4 februari: omdat er te veel sneeuw op het ijs ligt, is de Vikingarännet 2015 helaas definitief afgelast.)

De datum van de Vikingarännet, zeg maar de Zweedse Elfstedentocht, is vastgelegd op zondag 8 februari 2015.
De Vikingarännet is een natuurijsklassieker van 80 kilometer, tussen de steden Uppsala en Stockholm. Er is een wedstrijdversie voor licentiehouders en een toertochtversie. De meeste deelnemers rijden op de Zweedse manier: met hoge combi-schaatsen en stokken. Vooral in de wedstrijd wordt ook met "gewone" klapschaatsen gereden.
Een mooi en typisch Zweeds fenomeen is de Tjejrännet, de "Meidentocht". Zoals de naam al zegt, mogen aan deze wedstrijd/tocht van 35 kilometer alleen vrouwen en meisjes deelnemen.


Normaal gezien vindt de Vikingarännet elk jaar plaats, maar vorig jaar was de winter zelfs in Zweden zo zacht dat het ijs in de provincies Uppsala Län en Stockholm Län te onbetrouwbaar was en de Vikingarännet moest worden geschrapt. Gelukkig verloopt deze winter weer wat kouder. Het is nog niet zeker of de tocht op het klassieke traject kan worden gereden, maar de organisatoren houden een alternatief achter de hand.

Meer informatie op deze website (Engelstalig) van de Vikingarännet.


De Vikingarännet: schaatsen op natuurijs van Uppsala naar Stockholm  in een uniek decor. (Foto: www.vikingarännet.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...