zaterdag 19 januari 2019

Zet de winter zich wel door?

De uitzichten op de langere termijn zijn opnieuw uiterst onzeker geworden. Het blijkt nog maar eens hoe onverstandig het is om al lang op voorhand "schaatsen uit het vet!" te roepen, een praktijk waar zelfs deftige weerbedrijven en -sites (onder commerciële druk?) zich de jongste jaren aan bezondigen. In de nieuwe operationele berekening, laat het Europese weermodel tegen volgend weekend alweer een krachtige zuidwester blazen, met uiteraard zacht weer tot gevolg. Het Duitse ICON-model gaat mee in die evolutie. Het Britse en Amerikaanse weermodel gaan wel voor een (ijs)koud vervolg. Voor onze omgeving scoren het Europese en Duitse weermodel door de bank het best. 

De voorbije nacht zakte het kwik in Drongen tot -3°C. Vandaag bevinden we ons in een zuidelijke stroming, waarbij een occlusie net ten zuiden van ons land komt te liggen (zie mijn vorige bijdrage). De lichte winterse neerslag blijft allicht steken nabij de Franse grens. Onze omgeving krijgt vandaag zonnige perioden, met nu en dan enkele wolkenvelden, bij maxima rond 3°C. Vanavond kan het in het zuiden van onze regio zwaarbewolkt worden. Het Arome-weermodel laat de lage bewolking vanuit het zuiden oprukken tot aan de lijn Oostende-Gent-Aalst, om morgenochtend dan weer naar het zuiden weg te zakken. Uiteraard moeten we deze uitvoer niet al te letterlijk nemen, maar het geeft een indactie. De bewolking heeft gevolgen op de minima: in de heldere gebieden koelt het af tot -4°C, onder de bewolking blijft het kwik dicht tegen het vriespunt.

De minima voor morgenochtend volgens weermodel Arome. De grens van de verwachte bewolking is duidelijk te zie.


Morgen zondag trekken de wolkenvelden dan volledig weg en vooral na de middag is het volop zonnig, bij maxima rond +2 à +3°C. De wind waait zwak uit de noordelijke sector.

De nacht van morgen op maandag is het helder. Dit wordt allicht de koudste nacht van de komende vijfdaagse periode, met minima in de regio Gent rond -6°C. Maandag begint zonnig, maar onder invloed van het naderende koufront (zie uitgebreide bespreking in mijn vorige bijdrage), neemt 's avonds en 's nachts de bewolking toe. Tegen de ochtend kan er al wat sneeuw vallen. De minima liggen meest waarschijnlijk rond -3°C en 's ochtends zou het bij ons nog altijd lichtjes vriezen. Als we de uitvoer van het Europese weermodel van deze ochtend letterlijk nemen, dan begint de neerslag dinsdag in de regio Gent als sneeuw, vormt zich een sneeuwdek van 1 à 2 cm, loopt het kwik stilaan op tot +2°C en gaat de neerslag over in smeltende sneeuw. 's Avonds zou het dan alweer beginnen te vriezen. Het zijn dinsdag overdag vooral de onderste luchtlagen die door de aanlandige wind wat opwarmen. De bovenluchten blijven vrij koud. De kans op (onderkoelde) regen is dus niet zo groot. Aan de kust is de smeltlaag wel voldoende dik om voor regen te zorgen.

De nacht van dinsdag op woensdag is het wisselend bewolkt met een kleine kans op een winters buitje of sneeuwbuitje en minima rond -3°C.

Cruciale fase


Woensdag en donderdag lijken cruciale dagen te gaan worden, die het verschil in ontwikkelingen tussen de diverse modellen verklaren. UKMO en GFS laten al snel een depressie uitdiepen boven Italië, waardoor de wind bij ons naar het oosten draait. Er ontstaat bij deze modellen een verbinding tussen het Azorenhoog en een Scandinavische hogedrukkern, met bij ons een koude noordoostelijke stroming. ECMWF laat die verbinding niet tot stand komen en houdt ons in een zadelgebied. Van een Scandinavisch hogedrukgebied is geen sprake.

Het Britse UKMO-model berekent een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Italië, met een koude continentale stroming in onze omgeving.

Het Europese model ziet ons datzelfde ogenblik in een zadelgebied, waarn de IJslanddepressie het pleit wint en er van winterweer geen sprake is.


Dat heeft uiteraard enorme gevolgen voor het vervolg. De operationele berekening van ECMWF laat vervolgens een lagedrukgebied uitdiepen voor de Noorse kust, met bij ons een strakke zuidwestelijke stroming en uiteraard het einde van het winterweer, met maxima volgende zaterdag en zondag rond +6°C. Het Amerikaanse weermodel voorziet voor onze regio volgend weekend een oostenwind erg koud weer, met ook overdag lichte vorst in onze regio.

In het eps van ECMWF zien we beide opties nog terug, met toch een sterke voorkeur voor de zachtere oplossingen volgend weekend. Het gemiddelde voor de maxima ligt volgend weekend rond +3°C, voor de minima rond 0 à -1°C Eens te meer blijft het  afwachten. En dat schaatsen, zullen we het daar nog maar eventjes niet over hebben?

Ook de ijspluim ziet er lang niet zo overtuigend uit. Mogelijkheden zijn er, zekerheden absoluut niet. (bron: winterplaza.nl)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten