De weerkundige situatie voor vannacht en morgenochtend is lastig. Een neerslagzone komt opzetten vanuit het zuidwesten en bereikt vanavond de westkust. Vervolgens trekt ze traag naar het noordoosten. Tijdens de meest intense neerslag zakt de temperatuur tot rond het vriespunt.
Een deel van de neerslag valt als sneeuw. Hoe dik het sneeuwdek wordt, is veel moeilijker in te schatten dan vorige week. De grond is deze keer niet bevroren en de luchttemperatuur schommelt rond of iets boven het vriespunt. Niet alle sneeuw zal dus meteen blijven liggen. De schattingen van de modellen lopen uiteen van 2 tot 6 cm voor de kustregio en van 2 tot 10 cm voor de regio Gent, maar een eed zou ik er niet op durven zweren...
Bijkomende moeilijkheid is dat sneeuwdikte geen absoluut gegeven is. Bij regen is het eenvoudig: 3 mm neerslag is 3 liter regen per vierkante meter, punt. Bij sneeuw kan 3 mm neerslag zorgen voor een sneeuwdek van 1 cm of minder, bij erg natte sneeuw die deels wegdooit en in elkaar klinkt onder het eigen gewicht. Als het vriest, kan 3 mm neerslag in extreme gevallen zelfs 6 cm sneeuw opleveren, omdat er dan veel lucht tussen de lichte kristallen zit.
Op het golvende front zit in onze omgeving ook een kleine secundaire depressiekern. Daardoor heeft de wind vooral aan zee rare kuren komende nacht en morgenochtend. Voor de kern passeert, waait de wind matig uit het zuiden en dus vanover het relatief koude binnenland. In de kern valt de wind eventjes vrijwel weg, om daarna meteen fors toe te nemen tot 6 à 7 Bft uit NW. Die plotse ruiming gebeurt het eerst aan de westkust, wellicht al in het tweede deel van de nacht. Aan de oostkust kan het duren tot morgenochtend voor de wind plots draait van zuid naar noordwest.
Met de stevige noordwestenwind waait ook meteen veel zachtere zeelucht binnen en begint het meteen te dooien aan de kust. Aan zee loopt het kwik snel op tot +4°C, in de regio Gent vanaf de middag tot rond +3°C.
De timing van dit alles is nog erg onzeker, en kan nog enkele uren verschuiven. Op de website van het Kustweerbericht plaatsen we elke 4 uur een update.
De kaartjes bij dit bericht tonen de situatie volgens het Franse Arome-model. Andere weermodellen hebben allemaal hun eigen variant op dit weer, die lichtjes afwijkt qua timing en intensiteit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten