maandag 21 januari 2019

Sneeuw bedreigt de pas gevormde ijsvloer

Jammer, jammer, jammer. Na twee vrijwel perfecte vriesnachten volgt er morgen sneeuw en daarna een kwakkelperiode. De voorbije nacht daalde het kwik in Drongen tot -8,9° C. Door het windstille weer heeft er zich vrijwel overal ijs kunnen vormen. Ook komende nacht vriest het eerst nog enkele graden, maar in de loop van de nacht komt er bewolking binnendrijven. De sneeuw die morgen valt, zet een flinke domper op de ijsvorming. Daarna is de winter nog niet voorbij, maar schakelt hij over op "kwakkelmodus".

Gistermiddag had zich al een mooi ijsvloertje gevormd, zelfs op grotere waterplassen die iet of wat beschut liggen.


Een koude luchtmassa, windstil weer en kraakhelder: dat zijn ideale omstandigheden voor uitstraling in landelijke gebieden. Dat bleek nog maar eens in mijn weerstation buiten de bebouwde kom van Drongen. Het kwik daalde tot maar liefst -8,9°C. Nadat het de vorige nacht ook al afkoelde tot -5,7°C heeft dat vast en zeker een ijsvloertje opgeleverd dat vandaag hier en daar al een ijsmeester kan dragen, maar uiteraard nog geen massa schaatsers.

Het ideale uitstralingsweer hadden we te danken aan een wig die het Azorenhoog had uitgebouwd naar onze omgeving en waarvan de wig vrijwel boven ons hoofd lag. Ook vandaag nog profiteren we van deze wig. Het is zonnig en de maxima liggen rond +2°C. Die licht positief luchttemperatuur berokkent de ijsvloer weinig tot geen schade. De zon is nog niet zo krachtig en de dauwpunten blijven negatief.

Het was koud deze ochtend in Drongen.


Vannacht trekt de wig weg naar het oosten en nadert vanuit het westen een koufront, verbonden aan een depressiekern nabij IJsland. De wind trekt aan en waait voor het koufront uit nog uit de zuidelijke sector. Daarbij wordt nog vrij koude landlucht aangevoerd. De bewolking tempert de uitstraling en de wind mengt de onderste luchtlagen. Daardoor komen de minima in onze streek niet veel lager uit dan -2 à -3°C. Verder naar het oosten, waar het langer helder blijft, is wel nog matige vorst mogelijk.

Morgen dinsdag is het betrokken en in de loop van de ochtend begint het te sneeuwen. Die eerste sneeuw valt bij een negatieve temperatuur en blijft dus liggen. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht, de meeste modellen voorzien 1 à 3 cm in onze streek, maar zoals altijd blijft het met sneeuw een kwestie van "nowcasten". Ironisch genoeg krijgen we na de doortocht van het koufront zachter weer. Dat komt omdat de wind dan tijdelijk van over zee gaat waaien. De maxima lopen op tot rond +2 à +3°C in de regio Gent. Aan de kust stijgt het kwik tot 4°C, in Limburg tot rond +1°C. Ook hier blijft het nog wat afwachten hoe ver de zachtere lucht precies kan doordringen.

Die zachte lucht beperkt zich tot de onderste luchtlagen. Op grotere hoogte is de luchtmassa wel koud. Dat betekent dat er dinsdagavond en woensdag boven zee georganiseerde buien kunnen ontstaan, waardoor er in het westen van het land mogelijk meer sneeuw valt in de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdag zelf, dan uit het koufront van morgen. De operationele berekening van ECMWF voorziet woensdag een sneeuwdek van 7 cm in delen van West-Vlaanderen.

De temperatuursverwachting blijft vrij onzeker. Bij voldoende opklaringen en boven een eventueel sneeuwdek kan de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw tot rond -6°C of misschien nog wel wat lager dalen. Blijft het betrokken, dan vriest het amper.

Woensdag overdag kunnen er zoals gezegd nog enkele sneeuwbuien of winterse buien vallen. Er staat erg weinig wind uit de noordelijke sector. Zachte zeelucht zal dus niet ver het binnenland binnendringen. De maxima liggen rond +2°C. Er zal wel wat sneeuw afsmelten, maar helemaal verdwijnen doet ze niet. 's Avonds begint het al vrij snel opnieuw te vriezen. Afhankelijk van de opklaringen liggen de minima donderdagochtend tussen -2° en -6°C. Boven het (berekende) sneeuwdek in West-Vlaanderen laat ECMWF het kwik zelfs dalen tot dicht tegen de -10°C, maar het is uiteraard afwachten of de sneeuw er wel in die mate zal liggen.

Volgens ECMWF bevinden we ons donderdag en vrijdag in een zadelgebied, waarin het nog flink kan afkoelen.


Donderdag bevinden we ons in een zadelgebied. We krijgen erg rustig weer, maar de lage bewolking is voorlopig moeilijk in te schatten. De maxima lopen allicht op tot +2 à +3°C, maar de dauwpunten blijven in onze regio licht negatief. De afsmelt van sneeuw en ijs blijft dus binnen de perken. Aan de kust kan met een zwak noordelijk windje wat vochtigere lucht binnendrijven. Daar krijgt de sneeuw het dus lastiger.

Vrijdag bevinden we ons volgens het Europese weermodel nog altijd in het zadelgebied. De operationele berekening laat het nog altijd flink afkoelen, met in onze regio minima tussen -5 en -7°C en maxima rond 2 à 3°C. Het Amerikaanse en Britse model gaan niet mee met deze berekening en laten vrijdag al een westelijke stroming doorbreken, met minima amper rond het vriespunt en maxima rond +6 à +8°C. Ook in het ensemble van ECMWF zien we dergelijke zachte oplossingen. De berekende minima voor vrijdagochtend waaieren in het eps uiteen van -10°C tot +8°C, een spreiding van maar liefst 18 graden. Het heeft dus geen zin om boude uitspraken te doen. Minima rond -4°C lijken het meest waarschijnlijk, maar het kan dus nog alle kanten op.

Ook zaterdag zit er nog erg veel spreiding in het ensemble, afhankelijk of we al dan niet in het zadelgebied blijven, dan wel moeten afrekenen met de westelijke stroming. Vanaf zondag wordt de onzekerheid in de berekeningen opnieuw minder groot. Een trog zakt uit boven West-Europa en die bezorgt ons erg wisselvallig en vrij koud weer, met 's nachts meestal lichte vorst, maxima rond 3 à 4°C en geregeld winterse neerslag. Kwakkelweer dus. Het is niet uitgesloten dat we de komende dagen alsnog op de schaats komen, maar de kans is voorlopig niet al te groot.

Het eps van ECMWF van deze ochtend: vooral vrijdag en zaterdag is er erg veel spreiding in de berekende minima en maxima voor de regio Gent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten