Een eerste klein stap richting afkoeling zetten we vanavond al. Dan trekt een koufront, verbonden aan een depressiekern boven de Oostzee, over onze omgeving. Vooral op grotere hoogte koelt de luchtmassa dan al wat af. Morgen overdag trekt een occlusie over onze regio, verbonden aan een kleine secundaire depressiekern die morgenmiddag boven Denemarken ligt. Achter deze occlusie ruimt de wind naar het noorden. De bovenluchten koelen verder af, tot -7°C op 850 hPa. De buien die dan nog vallen, kunnen vanaf morgenavond ook in onze omgeving een winters karakter krijgen, met eventueel wat smeltende sneeuw.
Na de doortocht van een ingedraaide occlusie, komen we morgen in een noordelijke stroming terecht en begint de afkoeling. (kaart: UK MetOffice) |
Erg talrijk zullen die buien niet zijn, want op vrijdag trekt een mobiele wig over onze omgeving. Die wig bouwt zich in de loop van de dag uit tot een apart hogedrukgebied (kerndruk 1020 hPa) boven het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. De wind zoekt bij ons daardoor de zuidelijke tot zuidoostelijke sector op, maar er is weinig drukgradiënt en bijgevolg ook weinig wind. De vrij koude polaire luchtmassa komt dus tot stilstand boven onze regio. Bij voldoende opklaringen kan het dan 's nachts licht vriezen.
Op zaterdag zien we een depressiekern ten westen van Ierland naar het zuidoosten trekken. De kern vult daarbij op. Er blijft dus weinig wind staan. De occlusie van deze kern blijft boven Frankrijk hangen. De wind krimpt bij ons naar de oostelijke sector, maar is nog altijd zwak.
Zondag is de depressiekern volledig opgevuld. Er is een nieuwe ondiepe depressiekern ontstaan boven de Middellandse Zee en een zwak hogedrukgebiedje boven de Noordzee. Bij ons staat dus een erg zwakke aflandige stroming. De luchtmassa is een fractie opgewarmd, tot -3 à -4°C op 850 hPa. Aan diep winterse toestanden moeten we ons dus niet verwachten. Door een inversie blijft het aan de grond wel vrij koud. Hoe koud het 's nachts precies wordt, zal afhangen van de bewolking. Die factor is in situaties met weinig drukgradiënt altijd vrij lastig in te schatten. Klaart het volledig uit, dat zijn minima rond -5°C mogelijk. Blijft er veel lage bewolking hangen, dan ligt het kwik 's nachts amper rond of misschien zelfs iets boven het vriespunt.
Maandag ligt de as van een wig vanhet Azorenhoog nipt ten noorden van ons land en blijft het dus vrij koud. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de) |
Maandag zou een wig van het Azorenhoog, waarvan de as ten noorden van ons blijft, nog voor een aflandige en dus vrij koude stroming zorgen. Dinsdag is deze wig verdwenen en zien we een opdringerige depressie nabij IJsland. Het Amerikaanse weermodel laat de depressie het pleit winnen, waardoor wij in een maritieme stroming terecht komen. Het Europese weermodel laat een hogedrukkern boven de zuidelijke Oostzee en Baltische staten tegengas geven, waardoor we in een relatief koude zuidoostelijke stroming blijven. Ook het Duitse ICON-model houdt ons in een vrij koude continentale stroming. Die onzekerheid zien we ook mooi terug in het ensemble van ECMWF, waarin volgende week zowel de relatief koude als de zachtere oplossingen terug te vinden zijn. Het blijft dus, zoals zo vaak, afwachten.
Wat wel vast lijkt te staan: na morgen blijft het de komende week zo goed als droog. De kans op een sneeuwdek is dus niet al te groot.
Natuurijs
Wat de ijsvorming betreft: die hangt niet alleen af van de luchttemperatuur. Ook factoren als wind, bewolking en luchtvochtigheid spelen een grote rol.
De dauwpunten blijven van vrijdag tot en met eind volgende week negatief. Dat is alvast gunstig voor de ijsvorming. Tot en met zondag staat er vrij weinig wind, gemiddeld 1 à 2 Bft. Vanaf dinsdag lijkt de wind wat in kracht te gaan toenemen.
Tijdens het weekend kan er nog vrij veel bewolking hangen, maar de nacht van zondag op maandag zou vrij helder zijn.
Dat alles in aanmerking genomen, lijkt het er op dat er vanaf maandag een vliesje ijs kan ontstaan op ondiep water. Dat kan dan de dagen daarop vooral 's nachts telkens wat aandikken. Betrouwbaar schaatijs levert dat de eerstkomende week nog niet op, maar mogelijk wordt wel de basis gelegd van een ijsvloertje.
Ook de ijspluim van winterplaza.nl (gebaseerd op het eps van ECMWF) laat voor het zuiden van Nederland ijsvorming zien vanaf maandag. |
Weerbericht voor Gent en omgeving
Vandaag woensdag 16 januari 2019
- Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt met heel nu en dan een korte opklaring. Het blijft eerst overwegend droog, al is een beetje lichte regen of motregen nu en dan mogelijk. Tegen de avond valt er al wat meer regen.
- Temperatuur: maxima rond 6°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: eerstbetrokken met regen. Later vannacht wisselen opklaringen en buien elkaar af.
- Temperatuur: minima rond 2°C.
- Wind: 4 Bft uit ZZW, afnemend tot 2 à 3 Bft en ruimend naar WZW.
Morgen donderdag 17 januari
- Weerbeeld: er vallen buien, die geleidelijk een winters karakter krijgen, met wat stofhagel en smeltende sneeuw.
- Temperatuur: maxima rond 5°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit WZW, ruimend naar NW.
Vrijdag 18 januari
- Weerbeeld: het blijft de hele dag droog, maar er hangt wel vrij veel hoge en middelhoge bewolking. Die bewolking voorkomt waarschijnlijk dat het vrijdagochtend al vriest.
- Temperatuur: minima rond +1°C (bij voldoende opklaringen is een graadje vorst mogelijk), maxima rond 5°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit de zuidelijke sector.
Zaterdag 19 januari
- Weerbeeld: er hangt nog altijd vrij veel bewolking, met een kleine kans op een (winters) buitje.
- Temperatuur: minima rond -2°C, maxima rond +3°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit ZZO, krimpend naar OZO.
Zondag 20 januari
- Weerbeeld: 's ochtends hangt er nog vrij veel bewolking, maar in de loop van de dag zou het zonnig worden.
- Temperatuur: minima rond -2°C, maxima rond +3°C. Vooral voor de minima is de onzekerheid erg groot. Klaart het volledig uit, dat zijn op het platteland minima rond -7°C mogelijk. Blijft het bewolkt, dan kan het evengoed +2°C blijven 's nachts. Deze details zullen pas de komende dagen duidelijk worden.
- Wind: 2 Bft uit O tot ONO.
Verdere vooruitzichten (maandag 21 januari tot en met vrijdag 25 januari)
Zie uitgebreide bespreking in de inleiding. De berekende minima liggen gemiddeld rond -5°C, maar elke dag zijn er ook een klein aantal berekeningen (rond 10 procent) die licht positieve minima berekenen. De kans op matige vorst (-5°C of kouder) ligt rond 50 procent.Het gemiddelde voor de maxima in de regio Gent ligt eerst rond +3° en later rond +2°C. De kans op ijsdagen is tot en met woensdag kleiner dan 10 procent, maar stijgt later tot rond 20 procent.
De kans op een sneeuwdek(je) ligt rond 20 procent. Niet omdat het niet koud genoeg is, maar wel omdat er nauwelijks neerslag wordt berekend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten