We krijgen stilaan licht winters weer, maar toestanden zoals op deze foto uit 2013 hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. |
Een hogedrukgebied met kern ten westen van Portugal en een lagedrukgebied boven Finland zorgen ervoor dat bij ons de stroming de komende uren van het noordwesten naar het westen krimpt. De neerslagschaduw van Groot-Brittannië behoedt het westen van ons land van buien.
Morgen kruipt het hogedrukgebied nabij de Golf van Biskaje het Europese vasteland op. Er blijft bij ons een strakke westelijke stroming staan en een staart van een warmfront trekt net ten noorden van ons land van Nederland naar Duitsland. In de warme sector is het nog altijd erg zacht. De hogedrukkern verplaatst zich snel naar het oosten en ligt morgenavond al boven de Alpen, waar ze dus rustig en droog weer krijgen, wat vooral voor de geteisterde gebieden in Oostenrijk een welgekomen adempauze zal zijn.
Woensdag bevinden we ons in een brede warme sector. Het koufront trekt 's avonds over ons land. (bron kaart: UK MetOffice) |
Woensdag bevinden we ons in de brede warme sector van een depressiekern boven het zuiden van Noorwegen. 's Avonds trekt het koufront over onze regio en dat is een eerste stapje naar de weersomslag. We komen terecht in maritiem polaire lucht, die vooral op grotere hoogte al afkoelt. In de onderste luchtlagen zorgt het water van de Noordzee nog voor opwarming.
Donderdag heeft zich boven Scandinavië een complexe depressie ontwikkeld, met diverse grondkernen. De diepste ligt boven Zweden en zorgt tot boven Nederland voor een westelijke wind, maar de aangevoerde luchtmassa komt inmiddels van polaire breedtes. De temperatuur zet een stap terug. Boven Engeland ligt donderdagochtend een andere, minder diepe grondkern, die bij ons de wind tijdelijk wat naar de zuidwestelijke sector kan doen krimpen en gepaard gaat met een occlusie. Na de doortocht van die occlusie, ruimt de wind helemaal door naar de noordelijke sector. De luchtmassa koelt verder af, tot -6°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte).
Vrijdag ontwikkelt zich dan boven onze omgeving een hogedrukgebied, waarin deze relatief koude luchtmassa tot stilstand komt. We krijgen dan rustig weer en bij voldoende opklaringen kan het dan 's nachts licht vriezen. De zon is overdag nog niet erg krachtig, waardoor het kwik oploopt tot enkele graden boven het vriespunt, maar de kaap van de +5°C halen wordt vanaf vrijdag moeilijk.
Zondag ligt een hogedrukgebied boven onze omgeving en de Noordzee, met een zwakke aflandige (en dus vrij koude) stroming tot gevolg. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de) |
Tijdens het weekend zou het hogedrukgebied boven onze omgeving zich handhaven. Zondag ligt de kern nog ten noorden van ons, waardoor de zwakke stroming aflandig en dus vrij koud blijft. Begin volgende week lijkt de kans groot dat de wigas van het hogedrukgebied boven of ten zuiden van onze regio terecht komt. Omdat er weinig wind staat, lijkt dat niet al te veel aan het weerbeeld te gaan veranderen, met lichte vorst tijdens de nachten en licht positieve maxima. Van vrijdag tot en met maandag zou het vrijwel droog blijven.
Vanaf dinsdag lijken we opnieuw veel kans te maken op een noordwestelijke hoogtestroming, met de polaire jet ten zuiden van onze regio. Dat zou betekenen dat we wisselvallig weer krijgen met meer wind en temperaturen iets onder de normalen voor deze tijd van het jaar. De neerslag die valt, kan nu en dan winters zijn.
Weerbericht voor de regio Gent
Vandaag maandag 11 januari 2019
- Weerbeeld: wisselend bewolkt. Het uiterste westen van onze regio houdt het overwegend droog dankzij "de schaduw van Engeland", maar vooral ten oosten van de lijn Maldegem-Gent-Aalst vallen er geregeld buien.
- Temperatuur: maxima rond 8°C.
- Wind: 3 Bft uit NW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: wisselend bewolkt met nog een kleine kans op een bui.
- Temperatuur: minima rond 3°C.
- Wind: 1 à 2 Bft uit WNW, krimpend naar ZW. Tegen de ochtend neemt de wind toe tot 2 à 3 Bft.
Morgen dinsdag 15 januari
- Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Het blijft droog.
- Temperatuur: maxima rond 7 à 8°C.
- Wind: 3 Bft uit WZW tot ZW.
Woensdag 16 januari
- Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken, met nu en dan een beetje lichte regen of motregen, maar veel stelt dat niet voor. Nu en dan piept de zon door de hoge sluierwolken. In de nacht van woensdag op donderdag valt er meer regen.
- Temperatuur: van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schommelt de temperatuur rond 6 à 7°C.
- Wind: 4 Bft uit ZW, 's avonds laat ruimend naar W.
Donderdag 17 januari
- Weerbeeld: vooral het eerste deel van de dag hangt er veel bewolking met nu en dan regen. Na de middag zijn er bredere opklaringen, maar vallen er ook nog enkele buien. In de namiddag begint ook de temperatuur te dalen.
- Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 4°C, maxima rond 6°C. 's Avonds laat daalt het kwik tot 0°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit WZW, ruimend naar NNW.
Vrijdag 18 januari
- Weerbeeld: vrij zonnig, met na de middag iets meer wolkenvelden. Het blijft de hele dag droog.
- Temperatuur: minima rond -4°C op het platteland en rond -1°C in het stadscentrum, maxima rond 4°C. Van zodra de zon ondergaat, begint het af te koelen en 's avonds vriest het alweer.
- Wind: 1 à 2 Bft uit NO, ruimend naar O.
Verdere vooruitzichten (zaterdag 19 januari tot en met woensdag 23 januari)
Zie uitgebreide bespreking in de inleiding. Het wordt in de loop van de verwachtingsperiode allicht wisselvalliger. Het eps van ECMWF geeft voor de regio Gent elke nacht 90 procent kans op vorst, zondag en maandag zelfs 50 procent kans op matige vorst (kouder dan -5°C). De maxima liggen volgens het eps de hele periode gemiddeld rond +2 à +3°C. De kans op een ijsdag is kleiner dan 10 procent, de kans op maxima boven de +5°C ook. De kans op een (tijdelijk) sneeuwdek ligt de eerste dagen rond 10 en de laatste dagen rond 40 procent. Dit weerbeeld verdient dus het predicaat "licht winters".Ik sluit niet uit dat er zich vanaf vrijdag/zaterdag door de combinatie van lichte vorst en weinig wind al een vliesje ijs vormt op ondiep water, maar een betrouwbare ijsvloer levert dat uiteraard nog lang niet op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten