Theoretisch gezien wel. In de weerkunde is rijp de ijsafzetting op voorwerpen door een directe overgang van waterdamp in de lucht naar ijskristallen. De rechtstreekse overgang van een gasvormige naar een vaste toestand heet desublimatie en een synoniem daarvan is rijpen of verrijpen, ook als het gaat om andere stoffen dan water.
We spreken van rijm als de waterdamp in de lucht eerst condenseert tot waterdruppeltjes (dauw) die zich afzetten op voorwerpen en pas daarna bevriezen, als de temperatuur verder daalt.
Daarnaast is er nog een derde variant mogelijk: onderkoelde waterdruppeltjes die zich afzetten op voorwerpen. In dat geval spreekt men van ruige rijp.
In de praktijk worden de begrippen rijm en rijp in de weerberichten en -rapporten vaak door elkaar gebruikt. Niet onterecht, want vaak zie je een combinatie van bevroren waterdruppeltjes en ijskristallen. Voor zover ik weet wordt het begrip rijm trouwens vrijwel uitsluitend in Vlaanderen gebruikt en is dit woord in Nederland vrijwel onbekend in deze betekenis.
Rijp doet zich vooral voor bij helder weer. In de schaduw kan rijp zich overdag lang handhaven, ook aan zee. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten