De stormkern zou morgenavond boven het noorden van Nederland liggen, met het sterkste stormveld pal boven op onze kust en Zeeland gericht. |
Het gaat om de depressiekern waar eerder nog twijfel over bestond waar ze zou komen te liggen. Ondertussen is die twijfel grotendeels verdwenen. Ze trekt over de Noordzee, heeft daardoor inmiddels al een einde gemaakt aan het winterweer in onze regio en laat het morgen dus flink waaien. Rond 17 uur morgenavond neemt de wind aan de kust al toe tot 7 Bft uit WNW. Tegen middernacht kan er dan 8 à 9 Bft staan met rukwinden tot 100 km/h, vooral langs de oostkust. Aan de westkust gaat de wind allicht iets minder fel tekeer. De gemiddelde golfhoogte loopt morgennacht op tot 3,2 meter langs de kust en tot 4 meter op volle zee. Gelukkig gaan we stilaan naar een periode met dood tij, zodat er niet meteen problemen worden verwacht met het getij. De hoogst verwachte waterstand in Oostende is 530 cm TAW op het hoogwater van morgenavond rond 18 uur. Dat is nog ruim onder de drempelwaarde van Stormtij (560 cm TAW).
In de nacht van zondag op maandag staat er nog een tijd 8 Bft uit NW langs de kust. Maandag overdag luwt de wind dan tot 5 Bft aan zee. De opvullende stormkern trekt dan naar het zuiden van Zweden, waardoor de wind bij ons opnieuw naar de westelijke sector krimpt. De bovenluchten zijn niet zo koud. Het winterweer keert dus niet meteen terug. We krijgen wel kil weer, met maandag en dinsdag minima rond 3°C en maxima rond 5°C.
Woensdag ligt er een uitgestrekte maar niet zo diepe depressiekern boven zowat de hele Noordzee, met in onze omgeving een noordwestelijke stroming. Er verandert weinig aan het weerbeeld: minima rond 2°C, maxima rond 6°C en nu en dan wat neerslag. Die neerslag kan nu en dan winters zijn. Het eps geeft voor dinsdag en woensdag zelfs 70 à 80 procent kans op een sneeuwdek(je), maar dat vind ik wat aan de hoge kant, gezien de overwegend maritieme aanvoer en de vrij hoge bovenluchttemperatuur. Er kan mogelijk wel wat sneeuw vallen als de wind onder invloed van een secundaire kern tijdelijk aflandig wordt.
De uitgestrekte depressiekern woensdag boven de Noordzee. |
Donderdag heeft de lagedrukgebied zich verplaatst naar de Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland. De wind waait bij ons dan uit de zuidelijke sector, maar de luchtmassa is polair van oorsprong. Het blijft dus aan de kille kant, met minima rond het vriespunt en maxima rond 4°C. Ook dan is er nog altijd kans op wat winterse neerslag of (natte) sneeuw.
Naar het einde van de week toe berekent het eps van ECMWF vooral lage druk in onze omgeving. Dat maakt de verwachting wat onzeker. Komt de kern ten noorden van ons te liggen, dan is het vrij zacht met kans op regen. Komt de kern ten zuiden van ons terecht, dan is het kouder en kan er winterse neerslag of zelfs sneeuw vallen. Het gemiddelde van de berekende minima ligt iets boven het vriespunt, dat van de maxima rond +4 à +5°C. We maken dus de meeste kans op een waterkoud weertype met weinig of geen aangroei van natuurijs. Af en toe een wat witte wereld is wel mogelijk.
De "pluim" voor het zuiden van Nederland (bron: weerplaza.nl) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten