De minima van deze ochtend. De grens van de Franse bewolking is duidelijk te zien. |
Als we terugkijken op de verwachtingen, dan zien we dat de voorbije dagen in onze omgeving wat kouder zijn verlopen dan de modellen eerst hadden ingeschat. Waar ze eerst nog twijfelden of het 's nachts wel zou vriezen dit weekend, kregen we uiteindelijk lokaal zelfs matige vorst. Ook de ijsvorming op ondiepe en niet al te grote wateroppervlaktes is daardoor al op gang gekomen. Op sommige ijsbanen in Nederland ligt al 5 cm ijs.
Vandaag blijft het de hele dag zonnig, bij maxima rond 1 à 2°C. Vannacht bevinden we ons onder een uitloper van het Azorenhoog. Het is dan vrijwel windstil en helder en de luchtmassa is vrij koud. Dat kan in heel Vlaanderen minima opleveren tot rond -7°C, ook vlak aan zee. Morgenvoormiddag blijft het zonnig, na de middag begint de wind op te steken en de bewolking wat toe te nemen. De maxima lopen op tot rond 2°C.
In de nacht van maandag op dinsdag word het betrokken. Daardoor koelt het uiteraard minder af, met nog minima rond -4°C tijdens het eerste deel van de nacht. Zoals het er nu naar uitziet, zou het in de loop van dinsdagochtend licht beginnen te sneeuwen vanaf het westen van ons land. De neerslagzone lijkt wel niet al te actief. Het Europese weermodel berekent amper 1 cm sneeuw, het Duitse model 1 à 2 cm. Mogelijk valt er in de nacht van dinsdag op woensdag wel wat meer sneeuw uit enkele sneeuwbuien.
Niet alle sneeuw die valt, blijft ook liggen. Dinsdag zijn de maxima licht positief, tot +3°C in de regio Gent. In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het licht, afhankelijk van de opklaringen tussen -1 en -4°C. Woensdag overdag loopt het kwik weer op tot +3°C, met dauwpunten rond 0 graden. Sneeuw en ijs smelten overdag dus licht af. Al blijft er ook hier nog onzekerheid. Het Europese weermodel berekent woensdagmiddag een depressiekern pal voor onze kust. Over de windrichting valt dus moeilijk al iets te zeggen en precies die windrichting heeft grote invloed op de temperatuur in een brede kustregio.
De depressiekern die het Europese weermodel woensdagmiddag pal boven onze kust berekent. |
De vooruitzichten voor het einde van de week blijven onzeker. Mogelijk komen we in een zadelgebied terecht, waarin de koude lucht zich kan handhaven. Als dat zadelgebied een fractie te ver naar het zuiden komt te liggen, komen we in een westelijke stroming met zachte zeelucht terecht en dag en nacht positieve temperaturen. Die zachtere opties hebben in het ensemble van deze ochtend de meerderheid, maar er zijn ook nog koudere berekeningen te vinden, die het zondagochtend zelfs streng laten vriezen in de regio Gent. Benieuwd wat het wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten