maandag 7 januari 2019

Hoge waterstand, maar geen Stormtij Kust

Alle krantenberichten over de verstoorde polaire vortex ten spijt (die maar blijven opduiken, ook vandaag weer), is er binnen de betrouwbare termijn geen greintje winterweer te bespeuren. Dat betekent niet dat het weer de komende dagen saai is. Morgen zorgt een harde noordwestenwind in combinatie met springtij voor een hoge waterstand aan onze kust. Het peil van Stormtij wordt daarbij niet bereikt, maar tijdens het hoogwater van morgenmiddag zijn de golven aan het strand gemiddeld 2,5 meter hoog, met uitschieters tot 4 meter. De stranden zullen het daardoor ongetwijfeld zwaar te verduren krijgen en hier en daar zullen langs de dijk ook zandophopingen ontstaan die het verkeer kunnen hinderen.

Een depressiekern boven de Oostzee zorgt morgen bij ons voor een strakke noordwestelijke stroming. (bron kaart: UK MetOffice)


"Boosdoener" is een depressiekern die op dit ogenblik ten zuiden van IJsland ligt en koers zet naar het zuiden van Scandinavië. De wind ruimt daardoor bij ons de komende dagen geleidelijk van het westen naar het noorden. Het warmfront van deze depressie trekt in de late namiddag over ons land en zorgt voor wat lichte regen of motregen. Rond middernacht volgt dan het koufront met wat meer stevige neerslag. Na de doortocht van het koufront blijft het overwegend droog, al blijft een lokale bui wel mogelijk.

Morgen ligt de depressiekern boven de Oostzee en voert een noordwestelijke stroming onstabiele, maritiem polaire lucht aan. Vooral op grotere hoogte koelt de lucht daarbij af: van +2°C vandaag op 850 hPa (ongeveer 1500m) naar -5°C morgennamiddag. In de onderste lagen warmt het zeewater de lucht op. De isobaren liggen vrij dicht bij elkaar, wat zorgt voor een harde tot stormachtige wind (7 à 8 Bft) op de zuidelijke Noordzee en voor 4 à 5 Bft in het binnenland.

We bevinden ons morgen in een sprintij-periode, maar niet elk harmonisch springtij is even hoog. Door het jaar heen varieert de astronomische hoogwaterstand tijdens springtij in Oostende tussen 450cm TAW en 530 cm TAW. Toevallig hebben we vandaag en morgen te maken met een erg laag astronomisch springtij, van 452 cm TAW in Oostende. De verwachting is dat de noordwestenwind het zeewater aan onze kust ongeveer 1 meter extra zal opstuwen, zodat we rond 14.40 uur een hoogwater zullen krijgen van 550 cm TAW. Dat is 10 cm onder het peil van Stormtij Kust (560 cm TAW in Oostende).

Stel je voor dat we morgen een hoog harmonisch springtij hadden gehad van 530 cm. Tel daar een meter opstuwing ("opzet") bij en je komt aan een hoogwater van 630 cm. Dat zou ruim boven de drempel zijn van Gevaarlijk Stormtij Kust (590 cm), maar zover komt het gelukkig dus niet.

De getijcurve voor Oostende: morgen komen we erg dicht bij het peil van Stormtij (gele lijn), een Gevaarlijk Stormtij (rode lijn) zit er niet in. (bron grafiek


Woensdag is de depressiekern grotendeels opgevuld en domineert een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland de weerkaart in onze omgeving. De stroming blijft bij ons noordelijk, maar neemt in kracht af. De bovenluchten koelen nog iets af, tot -6°C op 850 hPa. Er vallen buien die in de Ardennen winters kunnen zijn. Op de hoogste toppen zijn dat sneeuwbuien, die een dekje van 5 à 10 cm sneeuw kunnen opleveren. In onze omgeving warmt het zeewater de onderste luchtlagen nog te veel op en volstaat een temperatuur van -6°C op 850 hPa dus niet om sneeuwbuien op te leveren.

Donderdag breidt het hogedrukgebied zich wat meer uit naar onze omgeving, zodat de buienneiging onderdrukt wordt. Als het 's nachts voldoende is uitgeklaard, kan het donderdagochtend licht vriezen. De maxima liggen rond 4 à 5°C. Vrijdag zakt de anticycloon naar het zuiden weg en zien we een erg diepe depressie (960 hPa) boven het zuiden van Zweden liggen. Het frontaal systeem van deze depressie trekt dan over ons land en in de warme sector loopt het kwik opnieuw op.

Tijdens het weekend verandert er grootschalig gezien weinig. Het hogedrukgebied blijft zich ophouden ten zuidwesten van Ierland en boven het noorden van Scandinavië ligt een indrukwekkende en uitgestrekte depressie. Tussen beide systemen staat in onze omgeving een noordwestelijke stroming die maritieme lucht van gematigde breedtes aanvoert. Dat zorgt voor mild weer, met maxima dicht tegen 10°C en minima meestal boven het vriespunt. Geen spoor van de winter dus.

De verwachtingskaart voor volgende zondag: een noordwestelijke stroming voert milde zeelucht aan naar onze omgeving. (kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten