maandag 19 februari 2018

Terug uit Zweden, winter op komst?

De voorbije krokusvakantie was ik in mijn huis in Zweden, waar ik amper toegang heb tot internet, vandaar dat het hier een hele tijd stil was.

Massa sneeuw lagen er in Holmbygden, midden-Zweden. Officieel 120 cm, maar bij zo'n pak sneeuw hangt het er maar vanaf waar precies je de meetlat hanteert. Op sommige plekken duidt die minder aan, op andere plekken dan weer meer. Echt koud was het er niet de voorbije week. Eén heldere nacht koelde het er af tot -14°C, maar meestal lag het kwik dag en nacht rond -2°C.

De komende dagen richt ik mijn blik weer op de weerkaarten voor Vlaanderen. Opbouwende hoge luchtdruk nabij de Britse Eilanden en later ook boven de Oostzee zorgt ervoor dat we geleidelijk in een zwakke continentale stroming terecht komen, met vrij veel zon, lichte vorst 's nachts en maxima rond +7°C. Begin volgende week zou het hogedrukgebied van Scandinavië zich gevoelig versterken, waardoor mogelijk een erg koude luchtmassa van over Siberië onze kant op komt. De ervaring leert wel dat we zeer voorzichtig moeten blijven met dergelijke ontwikkelingen op een termijn van 7 dagen vooruit, maar spannend is het in elk geval.

Voor schaatsers komen deze winterse kaarten aan de late kant. Eind februari en begin maart heeft de zon al erg veel kracht, tot vier keer meer dan eind december en begin januari. IJs op ondiep water dat enkele uren in de zon ligt, smelt dan vaak overdag weer grotendeels af. Daarover de komende dagen meer.

Morgen volgt opnieuw een uitgebreide bespreking van de weerkaarten.

Mijn carport in Zweden, enkele dagen geleden.

De Zweedse winter op zijn mooist.

2 opmerkingen:

 1. Wow, prachtig Gert! Moet echt genieten zijn als winterliefhebber. Zijn er daar ook loipes in de buurt?
  gr
  Marc P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle wintersporten zijn eigenlijk mogelijk in de buurt. De dichtste loipe ligt op 15 km van ons huis, maar je kan ook eigen pistes maken natuurlijk ;-). Voor een alpine skipiste is het 20 km rijden, maar de pistes in de buurt zijn vergelijkbaar met die in de Ardennen (top op 500m, dal op 100m). Voor een wat groter skigebied moeten we naar Hassela (95 km rijden). Schaatsen in Sundsvall (75 km rijden) of Östersund (120 km rijden). De voorbije krokusvakantie heb ik vooral gewandeld en sneeuw geruimd :-D

   Verwijderen

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...