dinsdag 6 februari 2018

Licht winters tot en met het weekend

Het heeft de voorbije nacht in Nederland net hard genoeg gevroren om enkele 'natuurijs'-banen te doen opengaan. 'Natuurijs' is een wat bedenkelijke term in dit geval. Het gaat meestal om skeeler- of atletiekbanen waren de voorbije nacht met een sproeiwagen verschillende keren dunne laagjes water op aangebracht zijn, zodat er een ijslaagje ontstaat dat dik genoeg is om op te schaatsen. De vraag is hoe lang dit ijslaagje het volhoudt als overdag de temperatuur boven het vriespunt komt. Van schaatsen  op sloten, kreken of meren kan uiteraard nog geen sprake zijn.

Een sneeuwzone dringt vandaag nét niet door tot onze regio. In Humain (provincie Luxemburg) sneeuwt het vandaag wel.


Ook in Vlaanderen heeft het de voorbije nacht licht gevroren. In Drongen zakte het kwik tot -2,5°C: de koudste nacht van 2018, maar niet van deze winter. Op 2 december 2017 werd het immers -3,2°C.
Vandaag staat er in onze omgeving een zwakke noordoostelijke stroming, veroorzaakt door een depressiekern boven Frankrijk. De sneeuwzone die aan deze depressie verbonden is, reikt tot boven de Ardennen en het noordwesten van Frankrijk, maar bereikt Vlaanderen net niet. Ze zorgt er wel voor dat er vandaag vrij veel bewolking hangt.

Vannacht en morgen zitten we geprangd tussen deze sneeuwzone, die naar het oosten trekt, en een occlusie die nadert vanuit het westen. Deze occlusie verpietert boven onze regio, maar kan boven zee wel voor wat winterse buien zorgen. Mogelijk raakt zo'n bui tot aan de westkust, maar de regio rond Gent halen ze niet. Als er voldoende opklaringen zijn, kan het morgenochtend matig vriezen. Als er te veel wolkenvelden zijn, wordt de vorst getemperd. Voor Nederland verwachten sommige weermodellen lokaal matige tot strenge vorst. Allicht kan daar dan opnieuw worden geschaatst op de besproeide ijsbanen en mogelijk zelfs op een echte ijsbaan: een oppervlakte die 's winters enkele tientallen centimeter onder water wordt gezet om er bij vorst zo snel mogelijk veilig te kunnen schaatsen.

Donderdag oogt de weerkaart niet echt winters meer, maar toch blijft het nog vrij koud. Het Azorenhoog heeft een uitloper ontwikkeld tot aan het noorden van Duitsland en de wigas ligt ongeveer boven onze omgeving. Er staat dus weinig wind en we bevinden ons nog altijd in de vrij koude luchtmassa die de vorige dagen met een noordoostenwind tot bij ons is geraakt.

Vrijdag trekt een koufront van west naar oost over ons land. Voor het front uit waait de wind nog uit de zuidelijke sector en dus vanover land. Dat betekent dat de eerste neerslag valt als sneeuw of smeltende sneeuw. Veel neerslag wordt er niet verwacht, maar het is mogelijk dat er in onze omgeving tot een sneeuwdekje ontstaat van hooguit enkele centimeter. Na de doortocht van het koufront ruimt de wind naar het noordwesten en stroomt er wat zachtere zeelucht binnen.

Het Europese weermodel berekent in de ochtendrun van vandaag voor vrijdag een sneeuwdekje van enkele centimeter in onze omgeving.


In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een mobiele wig over onze regio. Door de opklaringen kan het 's nachts opnieuw licht vriezen, maar op zondag maakt een frontaal systeem met wat regen een eind aan dit mini-wintertje.

Het weerbericht voor de regio Gent:


Vandaag dinsdag 6 februari 2018


 • Weerbeeld: mooie opklaringen en velden van lage bewolking wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog. 
 • Maximumtemperatuur: +1 à +2°C
 • Wind: 2 à 3 Bft uit NO.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: nog altijd wisselend bewolkt en droog.
 • Temperatuur: minima rond -3°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit NNO.Morgen woensdag 7 februari


 • Weerbeeld: 's ochtends hangt er vrij veel bewolking, maar daarna wordt het zonnig. 
 • Temperatuur: maxima rond +3°C.
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit NO, later uit veranderlijke richting.


Donderdag 8 februari


 • Weerbeeld: eerst vrij zonnig, met in de loop van de dag toenemende hoge bewolking. De wind draait tijdelijk naar het zuidwesten, waardoor er wat minder koude lucht binnensijpelt.
 • Temperatuur: minima rond -2°C. Maxima rond +5°C.
 • Wind: zwak (1 Bft) uit ZZW, tijdelijk ruimend naar ZW en tegen de avond toenemend tot 3 Bft.Vrijdag 9 februari


 • Weerbeeld: het is zwaarbewolkt en tegen de middag valt er sneeuw of natte sneeuw. Er kan een sneeuwdek van enkele centimeter ontstaan. Tegen de avond stijgt de temperatuur.
 • Temperatuur: minima rond -3°C, maxima rond +3°C.
 • Wind: 4 Bft uit Z. 's Avonds laat ruimt de wind naar W en neemt hij af tot 2 Bft.Zaterdag 10 februari


 • Weerbeeld: de dag begint overwegend zonnig. Later neemt de bewolking toe, maar het blijft droog tot 's avonds.
 • Temperatuur: voorlopig erg onzeker. Bij voldoende opklaringen liggen de minima rond -3°C, bij veel bewolking iets boven het vriespunt. Over de maxima bestaat minder twijfel. Die liggen rond 6°C.
 • Wind: 1 à 2 Bft uit WNW, krimpend naar ZZW en 's avonds toenemend tot 4 Bft.


Verdere vooruitzichten (zondag 11 februari tot en met  donderdag 15 februari)

De klassieke moederdepressie nabij IJsland zorgt bij ons voor de al even klassieke zuidwestelijke tot westelijke stroming. Frontale systemen met regen en mobiele wiggen met droog weer wisselen elkaar voortdurend af. De maxima liggen meestal rond 7°C, de minima rond 2°C. Als een mobiele wig 's nachts passeert, kan het licht vriezen.Kans op natuurijs

De nachtelijke vorst doet hier en daar een vliesje ijs ontstaan, maar dat wordt in onze omgeving niet sterk genoeg om schaatsers te kunnen dragen. Vanaf zondag lijkt alle ijs weer weg te gaan smelten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Subtropische lucht zorgt voor erg zacht weer

Wat Vlaanderen en Nederland betreft, kunnen we de boeken voor het schaatsen op natuurijs deze winter wel sluiten. De komende week neigt het ...