donderdag 8 februari 2018

Morgen vrijdag wat sneeuw, daarna zachter

De voorbije dagen hebben in Drongen toch enkele punten voor het hellmangetal opgeleverd. De hellmanscore laat toe om in te schatten hoe streng (of hoe zacht) een winter is. Het is de som van alle negatieve etmaalgemiddelden van de temperatuur, waarbij het minteken wordt weggelaten. Het klinkt ingewikkelder dan het is. Eergisteren was de gemiddelde temperatuur over het hele etmaal -0,8°C, gisteren was dat -1,7°C. De hellmanscore voor die twee dagen was dus: 0,8 + 1,7 = 2,5.Gisteren konden we in Drongen ook het laagste minimum van deze winter noteren: -5,7°C en dus matige vorst. De voorbije nacht koelde het eerst af tot -4°C, maar toen kwam er bewolking binnendrijven en steeg het kwik opnieuw richting vriespunt.

Vandaag halen we allicht geen hellmanscore. De wind gaat vandaag tijdelijk van over zee waaien, waardoor er ook wat zachtere lucht binnendrijft tot in Oost-Vlaanderen. De maxima komen in onze regio vandaag uit op 4 à 5°C.

Komende nacht krimpt de wind, waardoor er opnieuw wat koudere landlucht binnenstroomt. Tegelijk nadert vanuit het westen een neerslagzone. Rond 9 uur 's ochtends begint aan de kust te sneeuwen en die sneeuwzone trekt langzaam het binnenland in. Ongeveer rond de middag zou ze de regio van Gent bereiken. Mogelijk ontstaat er een sneeuwdek van enkele centimeters. 's Avonds laat ruimt de wind naar het noordwesten en waait er opnieuw zeelucht binnen. De neerslag gaat dan over in regen en de sneeuw begint te smelten.


Het Franse weermodel Arome verwacht tegen morgenavond 19 uur vooral in West-Vlaanderen een sneeuwdek van enkele centimeter. Andere modellen laten de sneeuwzone wat verder het binnenland intrekken.


Zaterdag stijgt het kwik tot +6°C. Zondag regent het, staat er veel wind en wordt het een graad of 7. Maandag is het droog en vrij zonnig, met maxima rond 6°C. Het kan dan 's nachts opnieuw een graadje vriezen. De tweede helft van de krokusvakantie lijkt wisselvallig en zacht te gaan verlopen.

2 opmerkingen:

  1. Waar is Gert? Is hij naar betere winteroorden of gelooft hij niet meer in onze Belgische kwakkel-/broeikaswinter?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral dat eerste dus ;-) De komende dagen volgen er opnieuw weerkaartbesprekingen en verwachtingen.

      Verwijderen

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...