zaterdag 3 februari 2018

Onzeker hoe lang winterse periode zal duren

Volgens de meeste berekeningen is de koudere periode die nu zo ongeveer begint, geen lang leven beschoren. Vanaf donderdag zouden we waarschijnlijk onder de invloed komen van Atlantische depressies waardoor het opnieuw zachter zou worden. Een uitgemaakte zaak is het nog niet. Een deel van de berekeningen van het ensemble van het ECMWF-model laat de hoge luchtdruk in het oosten en/of noordoosten lang genoeg stand houden om ons nog een langere tijd in de koudere continentale lucht te houden. 

Hoe de koudere periode tot stand komt, kunt u uitgebreid lezen in vorige bijdrages op dit blog. Kort samengevat komt het er op neer dat er dit weekend een verbinding onstaat tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en het hogedrukgebied van de Azoren. Aan de zuidflank van deze verbinding stroomt vooral morgen en maandag op grotere hoogte beduidend koudere lucht naar onze omgeving. Vanaf dinsdag komen we in een zadelgebied terecht waarin per definitie weinig wind staat, waardoor deze koudere lucht boven onze regio tot stilstand komt.

Dan hangt het er van af hoe lang deze koude lucht stand kan houden. Volgens de operationele berekening van ECMWF0300 winnen de Atlantische depressies vrij snel het pleit en draait de wind op donderdag al naar het zuidwesten. We komen dan snel in zachtere lucht terecht. Volgens de uitvoer van de ochtendruns van het Britse UKMO-model en het Amerikaanse GFS-model duurt het een dagje langer en komen we pas vrijdag in een zachtere zuidwestelijke stroming terecht.

Dat er nog heel wat opties openliggen, blijkt uit het ensemble van ECMWF0300. Ik toon hieronder twee van de 50 varianten voor hetzelfde tijdstip: zaterdag 10 februari 1200 utc. Terwijl variant 29 een zachte zuidwestelijke stroming berekent, komt variant 23 met een totaal andere weerkaart: een knoert van een hogedrukgebied boven Rusland dat tot bij ons voor een oostelijke stroming blijft zorgen. Het resultaat is navenant. Terwijl het volgens variant 29 op zaterdag overdag +7°C wordt, komen we bij variant 23 nauwelijks boven het vriespunt uit. Het verschil voor de minimumtemperatuur is nog extremer: rond -8°C bij variant 23 en rond +4°C bij variant 29.

Het mag duidelijk zijn dat het niet verstandig is om op dit ogenblik al te zelfzekere uitspraken te doen voor de langere termijn, laat staan om al uitsluitsel te geven of er al dan niet schaatsijs komt. We zien alleen dat de zachtere berekeningen vanaf volgend weekend (ruim) in de meerderheid zijn en dus meer kans lijken te maken om werkelijkheid te worden.

De weerkaart voor volgende zaterdag volgens eps-variant 23.

De weerkaart voor hetzelfde tijdstip volgens variant 29. Het verschil kan niet groter zijn. (bron kaartjes: kachelmannwetter.de)

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag zaterdag 3 februari 2018


 • Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt met nu en dan een winterse bui (regen, stofhagel, natte sneeuw). Tussendoor zijn er een paar korte opklaringen mogelijk.
 • Maximumtemperatuur: 4 à 5°C
 • Wind: zwak (1 Bft) uit veranderlijke richting.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt met mogelijk nog een laatste bui, maar later in de nacht blijft het in onze omgeving droog. (Op zee en langs de kust zijn wel nog enkele buien mogelijk.)
 • Temperatuur: minima rond -1°C.
 • Wind: eerst nog vrijwel windstil, later 2 à 3 Bft uit NO.


Morgen zondag 4 februari


 • Weerbeeld: af en toe schijnt de zon voor een langere periode, maar er zijn ook hardnekkige velden met lage bewolking. Er is zelfs een kleine kans op een winters buitje.
 • Temperatuur: maxima rond 4°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit NNO.

Maandag 5 februari


 • Weerbeeld: het blijft de hele dag droog, maar velden met lage bewolking maken het de zon soms erg lastig. Die eventuele lage bewolking zorgt ervoor dat ook de temperatuur moeilijk in te schatten valt. 
 • Temperatuur: minima rond -3°C bij een heldere nacht, maar bij veel bewolking rond 0°C. Maxima rond +3°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit NO tot ONO.


Dinsdag 6 februari


 • Weerbeeld: zon en velden van lage bewolking blijven elkaar afwisselen. Een neerslagzone nadert vanuit het westen, maar raakt niet tot aan onze kust. Het blijft dus de hele dag droog.
 • Temperatuur: minima rond -4°C, maxima rond +2°C.
 • Wind: 3 Bft uit NO



Woensdag 7 februari


 • Weerbeeld: waarschijnlijk wordt dit een vrij zonnige dag. 
 • Temperatuur: minima tussen -3 en -7°C, maxima rond +3°C.
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft)  uit veranderlijke richting.


Verdere vooruitzichten (donderdag 8 februari tot en met  maandag 12 februari)


Zie inleiding. De zachte zeelucht wil opdringen naar onze regio, maar het is nog lang niet zeker of dat ook gemakkelijk lukt. Tot en met zaterdag blijft de kans op lichte tot matig vorst tijdens de nachten vrij groot. De maxima liggen waarschijnlijk iets boven het vriespunt. Daarna neemt het aantal zachte berekeningen fors toe, met maandag nog 25 procent kans op lichte nachtvorst en 50 procent kans op maxima boven de +5°C.


Kans op natuurijs

Tot en met dinsdag vormt er zich nog geen natuurijs van betekenis. Pas woensdag zou de ijsvorming in onze omgeving echt kunnen beginnen. De ijspluim laat het ijs vervolgens aandikken tot ongeveer 4 cm tegen volgend weekend (voor water van 1 meter diep). Maar gezien de grote onzekerheid, vallen hier ook nog weinig concrete uitspraken over te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...