zaterdag 27 januari 2018

Vanaf midden komende week wat kouder

Gloort er hoop aan de horizon voor de natuurijschaatsers? Her en der steken geruchten de kop op over winterweer in de eerste helft van februari. Om maar meteen met genuanceerde antwoord op de proppen te komen: het kansje is er, maar laten we ons vooral niet blindstaren op de vrij schaarse winterse oplossingen die uit de weermodellen rollen. Er zijn voorlopig nog meer berekeningen die het zachte winterweer gewoon laten aanhouden.

De EC2700-pluim voor Vlissingen (bron: knmi.nl)


Hardnekkige lage bewolking zorgde er de voorbije nacht voor dat het kwik lang niet zo diep wegzonk als verwacht. Geen minima rond het vriespunt dus, maar wel rond 4 graden. Daardoor bleef ook de mist achterwege. De opklaringen verschenen pas na zonsopkomst, te laat dus om nog voor afkoeling te zorgen.

Vandaag profiteren we nog heel eventjes van een mobiele wig die het Azorenhoog heeft uitgebouwd naar onze omgeving. Lang duurt dat niet, want vanuit het westen nadert er een warmfront, verbonden aan een depressiekern ten noorden van Schotland. De bewolking neemt opnieuw toe en vanavond begint het te regenen. Rond middernacht ligt het koufront al boven onze omgeving, maar dit front begint te golven en verdwijnt uiteindelijk opnieuw als warmfront naar het noordoosten. Daardoor komen we morgen opnieuw in de warme sector terecht en wordt het nog maar eens extreem zacht voor de tijd van het jaar.

Het Azorenhoog kruipt morgen tijdelijk het Europese vasteland op. De kern (1040 hPa) ligt morgen boven het midden van Frankrijk. In combinatie met depressies voor de Noorse kust en boven de Baltische Zee, zorgt dat bij ons voor een strakke westelijke stroming. In de nacht van maandag op dinsdag trekt het Azorenhoog zich terug boven zijn vertrouwde positie en trekt een koufront over ons land. Achter dit koufront bouwt zich dinsdag een mobiele wig op. Op woensdag moeten we dan afrekenen met het volgende frontale systeem, verbonden aan een diepe depressie tussen IJsland en Schotland. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan bouwt zich dan een hogedrukrug op die de weg blokkeert voor warme subtropische luchtmassa's. Het wordt dan beduidend minder zacht, maar de luchtmassa blijft martiem, waardoor ook écht winterweer voorlopig nog geen kans maakt. Allicht wordt de bovenluchten wel koud genoeg om, naast regen, ook wat stofhagel en natte sneeuw op te leveren tijdens de buien.

Hoe het daarna verder evolueert, is uiteraard nog koffiedik kijken. De operationele run van het Europese weermodel (EC2700) houdt ons heel eventjes in een noordelijke stroming, waarna we al snel opnieuw in een (relatief) zachte westcirculatie terecht komen. De operationele run van het Amerikaanse model (GFS2700) houdt het grofweg bij een noordwestelijke stroming, met later een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden.

De operationele berekening van ECMWF2700 voor donderdag: de stroming wordt noordwestelijk en voert koudere, maritiem polaire lucht aan.


Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag zaterdag 27 januari 2018


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt. Het eerste deel van de dag probeert de zon nu en dan door deze bewolking heen te schijnen, maar later lukt dat niet meer. Het blijft wel nog droog.
  • Maximumtemperatuur: 7°C
  • Wind: de ZZW-wind neemt in de loop van de dag toe van 2 tot 4 Bft.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: betrokken met nu dan een beetje lichte regen of motregen, maar veel stelt die neerslag niet voor. 
  • Temperatuur: vanavond ligt het kwik rond 7°C en dat is meteen ook het minimum, want in de loop van de nacht loopt de temperatuur verder op, tot  rond 9°C  bij zonsopkomst.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, ruimend naar ZW en afnemend tot 3 Bft.



Morgen zondag 28 januari


  • Weerbeeld: wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af. Het blijft in onze regio vrijwel de hele dag droog, hooguit valt er een enkel licht buitje.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar WZW.


Maandag 29 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt. Voor de middag is het meestal droog, hooguit valt er een beetje lichte regen of motregen. Na de middag en 's avonds is de kans op neerslag groter.
  • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 12°C.
  • Wind: 4 Bfr uit WZW. 's Avonds laat ruimt de wind naar NW en 's nachts neemt hij af tot 1 Bft.



Dinsdag 30 januari


  • Weerbeeld: na het verdwijnen van de ochtendnevel en -mist krijgen we eerst zonnige perioden. Later op de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog tot 's avonds. In de nacht van dinsdag op woensdag valt er regen.
  • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 's ochtends vroeg vrijwel windstil. Overdag 1 à 2 Bft uit de zuidelijke sector.



Woensdag 31 januari


  • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af. Vanaf de avond kan er tijdens de buien ook wat stofhagel of natte sneeuw vallen.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 7°C, maxima rond 8°C en avondtemperatuur rond 4°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit WZW tot W.


Verdere vooruitzichten (donderdag 1 februari tot en met  maandag 5 februari)

Zie inleiding voor de synoptische bespreking. De spreiding in de berekende minima en maxima wordt erg groot. Het gemiddelde voor de maxima ligt rond 5 à 6°C, voor de minima rond het vriespunt. De extremen situeren zich grofweg tussen +10°C en -9°C. Erg veel zinnigs valt er over deze termijn voorlopig dus niet te vertellen.


Kans op natuurijs

Tot en met 5 februari vomt er zich in onze omgeving geen natuurijs van betekenis, zelfs niet als de koudste oplossingen in het ensemble gelijk zouden krijgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten