maandag 22 januari 2018

Laatste tien dagen van januari blijven zacht

Precies een jaar geleden konden we her en der in Vlaanderen en Nederland eventjes schaatsen op ondergelopen weilanden, ondiepe plassen en sloten. Daar kunnen we dit jaar alleen maar van dromen. Januari kunnen we definitief afschrijven wat schaatsen op natuurijs betreft. Hopelijk perst de winter er in februari nog een eindsprint uit. Dat is uiteraard niet onmogelijk, maar voorlopig zijn er weinig aanwijzingen in die richting.

Een archiefbeeldje van precies een jaar geleden. Toen konden we eventjes schaatsen op de ondergelopen Scheldemeersen. Dat zit er de komende 10 dagen helaas niet in.


De komende week is een omvangrijke en complexe depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan bepalend voor ons weerbeeld. Een front ligt op dit moment vlak ten zuiden van onze regio en zorgt voor veel bewolking. In de loop van de namiddag en de komende nacht zorgt een mobiele wig voor enkele opklaringen en droog weer.

Morgen moeten we alweer afrekenen met een nieuw frontaal systeem. Het warmfront bereikt onze regio in de loop van de middag met regen. In de warme sector kan het kwik oplopen tot 11 graden. Hoewel het koufront woensdag vlak ten westen van ons op de loer blijft liggen, bevinden we ons ook dan nog het grootste deel van de dag in de warme sector. Het kwik loopt dan nog wat hoger op, met maxima rond 13 graden. Dat is uitzonderlijk hoog voor de tweede helft van januari.

Woensdagavond trekt het koufront dan toch over, met vrij veel regen. Donderdag komen we vervolgens in de onstabiele maritieme lucht achter het koufront terecht. Er kunnen dan buien vallen en het wordt ook wat minder zacht dan op woensdag.

Vrijdag kunnen we dan nog eens profiteren van een mobiele wig. We krijgen dan enkele zonnige perioden, maar ook een bui blijft mogelijk.

Voor komend weekend verschillen de weermodellen deze ochtend in hun 00Z-runs nog van mening. Het Europese ECMWF-model berekent een hogedrukgordel ten zuiden van ons, waardoor wij in een westelijke stroming blijven met wisselvallig weer tot gevolg. Het Duitse ICON-model berekent het hogedrukgebied pal boven onze omgeving. Uiteraard zouden we dan erg rustig, droog en mogelijks zelfs zonnig weer krijgen. Het Amerikaanse GFS-model zit een beetje tussen deze twee scenario's in. Het hogedrukgebied ligt volgens dit model in onze omgeving, maar de wigas blijft ten zuiden van onze regio, waardoor er een zwakke westelijke stroming blijft staan. Het blijft dus nog even afwachten wat het precies wordt, maar een graadje stralingsvorst komend weekend lijkt tot de mogelijkheden te behoren. Maar een opmaat naar de winter is dat meer dan waarschijnlijk niet.

De verwachting voor de regio Gent:


Vandaag maandag 22 januari 2018


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken, maar vrijwel de hele dag droog. Na de middag zijn er enkele korte opklaringen mogelijk.
 • Maximumtemperatuur: de maxima van 9°C zijn deze ochtend al bereikt.
 • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit WNW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. 
 • Temperatuur: minima rond 3°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit W, krimpend naar ZW.


Morgen dinsdag 23 januari


 • Weerbeeld: betrokken met perioden van regen, vooral voor de middag.
 • Temperatuur: middagtemperatuur rond 9°C, maar de temperatuur blijft 's avonds stijgen en haalt tegen middernacht waarden rond 12°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZZW, toenemend tot 4 Bft. 


Woensdag 24 januari


 • Weerbeeld: een groot deel van de dag is het betrokken, maar vrijwel droog. Hooguit valt er een beetje motregen. 's Avonds en 's nachts begint het wel volop te regenen. Er staat de hele dag vrij veel wind.
 • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 12°C, middagtemperatuur rond 13°C. 's Avonds daalt het kwik tot 9°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit ZZW. 's Avonds ruimt de wind naar ZW en 's nachts neemt hij af tot 3 Bft.Donderdag 25 januari


 • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af.
 • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 9°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZW, krimpend naar Z.Vrijdag 26 januari


 • Weerbeeld: we krijgen zonnige perioden, met een kleine kans op een bui.
 • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 8°C
 • Wind: 2 à 3 Bft uit WNW.


Verdere vooruitzichten (zaterdag 27 januari tot en met  woensdag 25 januari)

Voor het weekend is de verwachting onzeker (zie inleiding). Daarna kiest het ensemble van het Europese weermodel voor een westelijke en later noordwestelijke stroming. Na een wat drogere periode zou het dan opnieuw erg wisselvallig worden. Eerst is het erg zacht (maxima van 10 graden of meer), later gewoon zacht (maxima tussen 6 en  9 graden) voor de tijd van het jaar. Er valt in het ensemble de eerstkomende tien dagen nauwelijks een graadje nachtvorst te bespeuren. 


Kans op natuurijs

Er is de eerstkomende tien dagen geen sprake van de vorming van natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...