woensdag 31 januari 2018

Kans op nachtvorst begin volgende week neemt beduidend toe

In vergelijking met gisteren (zie vorige bijdrage) zijn de verwachtingen voor begin volgende week toch wat kouder geworden. De uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren lijkt volgens de modeluitvoer van deze ochtend verbinding te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor komen we vanaf zondag in een noordoostelijke stroming terecht. Op die manier kan wat koudere lucht ons bereiken. Daarna lijken we in een zadelgebied terecht te komen, waardoor de koudere lucht boven onze omgeving tot stilstand komt.

Maandag doet een koude luchtmassa vanuit het noordoosten een poging om door te dringen tot onze omgeving.


Het oogt allemaal nog heel fragiel en het is nog lang geen zondag, dus de weerkaarten zullen nog wel wat wijzigen. Maar zoals het er nu naar uit ziet, maken we begin volgende week tot behoorlijk wat kans op lichte tot matige vorst tijdens de nachten. In de nacht van maandag op dinsdag zou die kans volgens de ECMWF-uitvoer van deze ochtend zelfs 96 procent bedragen. De kans op ijsdagen, met dus aanhoudende vorst overdag, is volgens diezelfde modeluitvoer wel een stuk kleiner: ongeveer 10 procent.

Er staat begin volgende week waarschijnlijk niet al te veel wind. Dat heeft zowel een nadeel als een voordeel. Het nadeel is dat de écht koude continentale luchtmassa ons daardoor moeilijker kunnen bereiken. Het voordeel is dat het water in vijvers en sloten daardoor minder door elkaar gemengd wordt en er dus sneller een ijslaagje kan ontstaan. De ijspluim voorziet in onze omgeving een vrij grote kans op ijsvorming op ondiep water vanaf dinsdag 6 februari.

We houden de ontwikkelingen in elk geval goed in de gaten de komende dagen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...