dinsdag 16 januari 2018

Donderdag een klassieke winterstorm

Het wordt donderdagochtend erg winderig, maar van meer dan een klassieke winterstorm kunnen we niet spreken. De ontwikkeling van een randdepressie is altijd moeilijk in te schatten en dat hebben we de voorbije dagen gemerkt in de weermodellen. Bij elke nieuwe run zag de verwachting er weer wat anders uit. Het heeft in zo'n geval weinig nut om elke nieuwe modeluitvoer achterna te hollen en telkens weer de voorspelling aan te passen aan eventuele extremen. Beter is om rustig af te wachten in welke richting de verschillende modeluitvoer uiteindelijk convergeert en de verwachting mondjesmaat en op een consequente manier bij te sturen naarmate de storm dichterbij komt.

Donderdagmiddag ligt de kern van de depressie volgens de meeste weermodellen boven de Waddeneilanden. Het zwaarste windveld is dan bestemd voor de Hollandse kusten.


Vandaag komen we al in een strakke westelijke stroming terecht. Er ligt een complexe en diepe depressiekern nabij IJsland. Die stuurt onstabiele lucht van maritiem polaire oorsprong naar onze regio. Vooral de bovenluchten koelen daarbij flink af. Op dit ogenblik is het op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte) boven ons hoofd -26°C, maar tegen vanavond koelt het op die hoogte af tot -37°C. Dat betekent dat bij een eventuele bui ook onweer kan ontstaan. Er kan dan ook wat korrelhagel vallen. Ook morgenvoormiddag blijft de bovenlucht nog erg koud, na de middag stroomt er al wat minder koude lucht over onze hoofden uit. Al bij al blijft de vorming van buien binnen de perken.

In de nacht van woensdag op donderdag zien we de ontwikkelende randdepressie opduiken nabij de Britse Eilanden. Volgens de meest recente modeluitvoer diept ze zich niet zo sterk meer uit en ligt ze donderdag rond de middag in de omgeving van de Waddeneilanden. Dat zou betekenen dat het sterkste windveld tijdelijk voor de Nederlandse kust komt te liggen, maar extreme gemiddelde windsnelheden levert dat niet op. ECMWF en GFS berekenen op zee 8 à 9 Bft (stormachtig tot storm) uit de westelijke sector. Dat zou dus een doodnormale winterstorm opleveren. Aan de kust waait het dan hard (7 Bft), in het binnenland krachtig (6 Bft). De rukwinden kunnen wel flink uithalen, tot rond 95 km/u, ook in het binnenland. We blijven uiteraard de komende runs nog even afwachten om een definitieve verwachting op te maken.

Het warmfront van de randdepressie bereikt ons in het tweede deel van de nacht van woensdag op donderdag. We komen dan heel eventjes in de warme sector terecht, maar nog in de vroege ochtend volgt al het koufront. De meeste wind mogen we verwachten in de warme sector en vlak achter het koufront. Dat betekent dat de wind al snel luwt in de loop van de dag. Er kunnen dan wel nog enkele buien vallen.

Vrijdag zijn we terug bij af. Er staat opnieuw een westelijke stroming, gegangmaakt door de moederdepressie nabij IJsland. Die stuurt weer maritiem polaire lucht naar onze omgeving. De westelijke stroming neemt wel in kracht af. Tijdens het weekend zouden we dan in een zadelgebied terecht komen en wordt het een heel stuk rustiger. Er blijft wel kans op een bui.

Het verdere vervolg is nog onzeker. De hoofdberekening van het Europese ECMWF-model komt voor volgende week met een koude oplossing, met een Scandinavisch hogedrukgebied. In het volledige ensemble is dit een vrijwel alleenstaand scenario. De meeste leden gaan eerder voor een zuidwestelijke en dus zachte stroming. Ook het Amerikaanse GFS-model opteert eerst nog voor de zuidwestelijke variant, om dan naar een wat meer winterse setting over te schakelen.

De gedetailleerde verwachting voor de kust en de zee staat op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 16 januari 2018


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en het grootste deel van de tijd droog. Een bui blijft wel mogelijk.
  • Maximumtemperatuur: de maxima van 7°C zijn deze ochtend al bereikt.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit W.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: half bewolkt met een kleine kans op een bui, maar àls er een bui valt, kan die winters zijn en gepaard gaan met onweer.
  • Temperatuur: minima rond 2°C.
  • Wind: 4 Bft uit WZW.


Morgen woensdag 17 januari


  • Weerbeeld: het grootste deel van de dag is het zonnig, maar er staat wel veel wind. Vooral voor de middag is er nog een kleine kans op een (winterse) bui, mogelijk met een donderslag. In de nacht van morgen op donderdag neemt de bewolking toe.
  • Temperatuur: maxima rond 7°C.
  • Wind: 5 à Bft uit W. Na de middag neemt de wind af tot 4 Bft.


Donderdag 18 januari


  • Weerbeeld: 's ochtends betrokken met regen. Er wordt tussen de 5 en 10 mm neerslag berekend. Vanaf de voormiddag wisselen opklaringen en buien elkaar af. Na de middag neemt de wind sterk in kracht af en gaat de temperatuur naar beneden.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 11°C, middagtemperatuur rond 9°C en avondtemperatuur rond 5°C.
  • Wind: 's ochtends vroeg 6 Bft uit WZW, met in de omgeving van Gent lokaal rukwinden tot 95 km/u. Nog voor de middag neemt de wind al in kracht af en 's avonds staat er nog 3 à 4 Bft uit W.



Vrijdag 19 januari


  • Weerbeeld: de zon schijnt vaak, heel nu en dan kan er een winterse bui vallen.
  • Temperatuur: minima rond 0°C, maxima rond 6°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit WZW.



Zaterdag 20 januari


  • Weerbeeld: ongeveer hetzelde weerbeeld als op vrijdag. Vaak brede opklaringen, soms een winterse bui.
  • Temperatuur: minima rond -1°C, maxima rond 5°C
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW tot W.


Verdere vooruitzichten (zondag 21 januari tot en met  donderdag 25 januari)

Zie inleiding. Er is een kleine kans dat we overschakelen op een winters weertype, maar de meeste berekeningen gaan voorlopig nog uit van vrij zacht weer. Er wordt vrij weinig neerslag berekend.


Kans op natuurijs

Er wordt voorlopig geen natuurijs verwacht. Een klein deel van de berekeningen (minder dan 20 procent) laat vanaf woensdag 24 januari een ijsvloer ontstaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten