zaterdag 20 december 2014

Vanaf 2de Kerstdag wat minder zacht

Nog altijd gloort er weinig hoop aan de horizon voor natuurijsliefhebbers. Tot en met woensdag (Kerstavond) hebben we te maken met een strakke westcirculatie, die zachte lucht naar onze omgeving voert. Maandag en dinsdag ligt het kwik in Vlaanderen dag en nacht boven de +10°C.

Vanaf Kerstdag ruimt de wind naar het noordwesten. Het wordt dan minder zacht, maar zeker nog niet echt koud. Vanaf tweede Kerstdag kan het 's nachts een graadje vriezen en valt er misschien wel een winterse bui, maar écht winterweer zit nog altijd niet in de verwachting. De kans dat we de komende drie weken op het natuurijs staan, grenst voorlopig nog vrijwel aan nul.

De jongste uitvoer van de maandverwachting van ECMWF laat het wat koudere intermezzo rond Nieuwjaar trouwens niet lang duren. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf Driekoningen alweer duidelijk boven normaal. Gelukkig moeten we de waarde van die maandverwachting voorlopig nog niet al te hoog inschatten.

De pluimverwachting: geleidelijk minder zacht met vanaf 2de Kerst kans op nachtvorst, maar een echte vorstperiode is nog niet in zicht. (Bron: Weerplaza.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...