maandag 8 december 2014

Winderig, maar niet winters

De westcirculatie komt de komende dagen volop op gang. Meteen weten we wat ons te wachten staat: winderig en wisselvallig weer met vrij hoge temperaturen. Een winterinval tekent zich nog nergens af op de weerkaarten.

Het "mini-wintertje" van vorige week lijkt alweer lang voorbij. Het leverde vier vorstdagen op, maar geen hellmanpunten en in Drongen ook geen sneeuwdag. Met die vier vorstdagen doet deze winter het al bijna even goed als de hele vorige winter, toen we in Drongen amper zes nachten met vorst konden optekenen. Op één punt doen we het zelfs al beter: de laagste maximumtemperatuur is tot nu toe +1,7°C (4 december). De laagste maximumtemperatuur van de hele vorige winter was +2,8°C (12 december 2013).

Morgen heeft zich tussen IJsland en Groenland een indrukwekkende stormdepressie uitgediept. (Bron: MetOffice)


Winterweer lijkt er de komende tien dagen niet in te zitten. Tussen IJsland en Groenland diept zich morgen een indrukwekkende stormdepressie uit, met een kerndruk van 942 hPa. Dat zorgt op een groot deel van de noordelijke Atlantische Oceaan voor een zware storm. Ook bij ons neemt de wind vanaf morgenavond flink toe.
In de nacht van dinsdag op woensdag en op vrijdag moeten we frontale systemen verwerken. Vooral vrijdag wordt daarbij heel wat neerslag verwacht. Vrijdag lijkt ook de winderigste dag te gaan worden, met mogelijk een 5 à 6 Bft in het binnenland. Aan de kust kan er dan een stormachtige wind staan uit de westelijke sector, maar een zware storm staat voor ons deel van de Noordzee voorlopig nog niet op het programma. Al moeten we wel met twee woorden spreken, want in deze omstandigheden kan een secundaire depressiekern snel op de weerkaarten opduiken.


Wisselvallig en zacht

De komende nacht verloopt nog frisjes, maar zonder vorst in de thermometerhut. Vanaf morgenavond overspoelt zachte zeelucht onze omgeving en tot en met vrijdagmiddag ligt het kwik dan dag en nacht tussen +6 en +10°C. Na de doortocht van het koufront, waarschijnlijk vrijdagmiddag, komen we tijdens het weekend tijdelijk in wat koudere lucht terecht, met minima rond het vriespunt en maxima rond 6°C. Ook de wind doet het dan eventjes wat kalmer aan. Na het weekend trekt de westelijke stroming weer aan, neemt de wind in kracht toe, wordt het opnieuw wisselvalliger en ook zachter.

De ervaring leert dat dit weertype een hele tijd kan aanhouden. De westcirculatie voert de ene na de andere depressiekern aan naar Europa. Af en toe dringt er via de "achterkamer" van een depressie eventjes wat koudere lucht door tot onze omgeving en vallen er winterse buitjes, waarna het volgende frontale systeem met zachtere lucht zich alweer aandient. Ook nu lijken we minstens voor een dag of tien vertrokken op deze wisselvallige en meestal zachte depressietrein.
De wintergrens situeert zich de hele tijd boven het midden of zuiden van Scandinavië en het westen van Rusland.

De temperaturen in Europa zoals het Amerikaanse weermodel die voor komende zondagmiddag verwacht. De wintergrens situeert zich boven het zuiden van Scandinavië en Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...