maandag 1 december 2014

Grijs en kil decemberweer

De grenslaag zadelt ons voorlopig op met vooral grijs weer. Had ik het in mijn bijdrage van vorige woensdag nog over "een hoofdzakelijk zonnige zondag" dan is die in de praktijk volledig de mist ingegaan. Letterlijk zelfs. Het was gisteren trouwens een uiterst merkwaardige weerdag, met een scherpe subsidentie-inversie op een paar honderd meter hoogte, die 's avonds overlopen werd door een zogenaamd "hoogtelaag". Daardoor onstonden er plaatselijk hevige convectieve buien boven een koude plaklaag: een combinatie die uiterst zelden voorkomt. Het hoogtelaag is weggetrokken naar Frankrijk en de Alpen, zodat deze situatie zich vandaag niet zal herhalen.

Omdat het wat harder is gaan waaien, is de mist van gisteren opgetrokken tot lage bewolking. (Foto: webcam KMI Zeebrugge)


Vandaag blijven we het grijze weerbeeld houden. Ook vannacht en morgen verandert er niet veel. Dat betekent dat overdag het kwik aan de lage kant blijft, maar dat de nachtelijke afkoeling binnen de grenzen blijft. Volgende nacht blijven de minima in het westen van Vlaanderen licht positief.
Het is wachten tot woensdag tot er wat drogere lucht binnensijpelt. Dan krijgt de zon wat meer kansen en kan het 's nachts lichtjes vriezen. Matige vorst (-5°C of kouder) zit er voor onze omgeving niet in. De maxima liggen tot en met donderdag rond +3°C.

Het wat koudere weer hebben we, zoals eerder gezegd, te danken aan een hogedrukbrug ten noorden van onze omgeving. Die brug wordt vrijdag doorbroken. We komen dan op de oostelijke flank van het Azorenhoog te liggen. Dat betekent dat we overschakelen van continentale op maritieme lucht en dat de temperaturen zowel overdag als 's nachts wat oplopen. De maxima blijven wel onder de 10°C. De kans op regen neemt wat toe, maar grote hoeveelheden worden er niet verwacht.

De trend voor de langere termijn (vanaf begin volgende week) lijkt een overgang naar een westelijke stroming te zijn. Als dat zo zou zijn, dan hoeven we voorlopig geen winterweer te verwachten. Maar op die termijn is de onzekerheid uiteraard nog groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...