dinsdag 16 december 2014

Nog geen winter in zicht

Voorlopig maakt de winter in onze contreien nog altijd weinig of geen kans. De westcirculatie blijft de komende dagen op volle toeren draaien boven onze omgeving. Dat betekent dat het wisselvallige en soms winderige weer waarschijnlijk nog een dag of 10 blijft voortduren. Het is meestal zacht, maar niet extreem zacht. De aangevoerde lucht is overwegend maritiem polair van oorsprong. Het "polaire" aspect zorgt voor vrij koude bovenluchten, het "maritieme" aspect zorgt ervoor dat die lucht in de onderste lagen toch behoorlijk wordt opgewarmd. Alleen als we tijdelijk in de warme sector van een frontaal systeem vertoeven, kan het kwik hoog oplopen. Dat is bijvoorbeeld donderdag het geval.

Vandaag wordt ons weer gegangmaakt door het hogedrukgebied van de Azoren en een depressie voor de Noorse kust. Op grotere hoogte is de lucht relatief koud, waardoor het kwik deze middag blijft steken bij een graad of 7. Komende nacht zorgt een mobiele wig nog voor rustig weer. Bij voldoende opklaringen vriest het licht aan de grond. De rust is maar van korte duur. Vanuit het westen nadert een frontaal systeem, verbonden aan een depressiekern boven IJsland. In de loop van de ochtend trekt het warmfront al over het westen van ons land. In de warme sector loopt de temperatuur snel op en het kwik blijft ook na zonsondergang nog doorstijgen. Rond middernacht is het 12°C, donderdagochtend zelfs 13°C. Dat alles bij veel bewolking, geregeld regen en een meer dan stevige zuidelijke wind.

Donderdag bevinden we ons in de warme sector van een frontaal systeem.


De hele donderdag blijven we in de warme sector van het frontaal systeem. De hele tijd ligt het kwik rond 13°C. Het blijft ook grijs en regenachtig. Vrijdag trekt dan het koufront over onze omgeving. Die passage kan gepaard gaan met felle regenbuien. Er staat ook nog altijd veel wind. Het kwik daalt van 12 graden 's ochtends naar 7 graden 's avonds.

Komend weekend staat er dan een noordwestelijke wind. We krijgen brede opklaringen, met af en toe nog een bui. De maxima liggen rond 8°C, de minima rond 4°C. Tot en met het zaterdag zijn de berekeningen van de weermodellen vrij eensgezind, vanaf zondag lopen ze ver uit elkaar. Daar kunnen we dus nog weinig of geen duidelijke uitspraken over doen.

Europees maandmodel

Het ECMWF-model doet ook berekeningen voor een volledige maand. De methode die ze daarvoor gebruiken, is dezelfde als die voor de 15-daagse EPS-periode. Het model wordt alleen gedraaid voor een verwachtingstermijn van vier weken in plaats van twee weken én er wordt ook rekening gehouden met de evolutie van de temperatuur van het zee- en oceaanwater. Bij de vijftiendaagse berekening gebeurt dat niet, omdat op die korte termijn de veranderingen in de zeewatertemperatuur zo klein zijn dat ze nauwelijks een invloed hebben op het te verwachten weer. Op langere termijn is dat wel het geval.

De voorbije weken kwam het maandmodel steevast met beduidend warmer weer dan normaal op de proppen. In zijn jongste berekening (van 15/12) daarentegen ligt het ensemblegemiddelde voor de temperatuur van dit zogenaamde EC32-model rond normaal voor de derde en de vierde week. Dat betekent dat er ongeveer evenveel warme als koude oplossingen zijn in het ensemble vanaf 29 december. Voor de winterliefhebber is dat voorlopig het enige sprankeltje hoop.

Voorlopig geen winterweer dus bij ons. Waar regeert Koning Winter dan wel in Europa? Voorlopig alleen in Scandinavië. Daar kan het de komende tien dagen zelfs flink koud worden en valt er ook geregeld sneeuw.

Wie in het begin van de kerstvakantie echt winterweer wil, moet naar Scandinavië. Ten noorden van de lijn Stockholm-Oslo vriest het permanent en valt er ook geregeld sneeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten